用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2021年屯門/元朗二區B1B2生升中討論
樓主: ikenmak
go

2021年屯門/元朗二區B1B2生升中討論  

ikenmak 發表於 20-11-9 17:52

如果純粹2間比較(其實好難比較,因為一間B1校同B2校), ...
認真的,基元根本沒有B1水平
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

想了解一下,元朗Band2  基朗, 元公 ,鄧中 邊間冇禁死谷?

元朗有兩間鄧中,好似都係b2。

coffeejoeybb 發表於 20-11-12 16:19
想了解一下,元朗Band2  基朗, 元公 ,鄧中 邊間冇禁死谷?

明白家長想搵間無咁谷的中學,不過針無頭利,想唔想6年後DSE有好成績入資助大學位?
就上述3間而言
相對谷的中學係比較注重學術成績:基朗,去過鄧中簡介會校長講話,學生表現都顯示比較注重學業,元公未去過今年會去。

與其揀間無咁谷的中學,不如揀間多活動的中學,又谷又活動可能更合適呢
如果講多野玩的同級中學,可能青中會好啲...

ikenmak 發表於 20-11-13 08:27
明白家長想搵間無咁谷的中學,不過針無頭利,想唔想6年後DSE有好成績入資助大學位?
就上述3間而言
相對谷 ...

我都明白中學到頭來都是為dse, 可能因為唔想由一間happy school一轉就入一間死谷中學, 青中我都有想, 但路程太遠 ,。本身小學是英文教學, 但不是熱門小學, 自己心水係劉金龍, 元公, 同基朗,。劉中 心水原因是女校, 專心讀書,同劉中出名英文教學方針好, 基朗全校初中都是英數 英科學, 切合小朋友銜接, 但身邊冇人讀梗, 所以唔太清楚學校方向, 會出席簡介會, 了解一下學校, 鄧佩瓊, 未曾了解, 所以想問下有冇相關資料 。 而公中 , 好明顯係全英中, 係好選擇, 但見今年dse 成績 被列為band2 尾band3頭, 都想知道是教學問題還是因學生過去一年未能盡力準備而失落dse 。

coffeejoeybb 發表於 20-11-14 11:10
我都明白中學到頭來都是為dse, 可能因為唔想由一間happy school一轉就入一間死谷中學, 青中我都有想, 但 ...

女仔我一定選劉金龍,較易入。本人覺得鄧佩瓊的學生麻麻地乖,我一直都以為佢係b3,原來係2A.

元朗男仔, 如果確定是全港性 band 1, 又如果唔喜歡官校/男女校,最近的都要去到南昌 YWC, 仲可以試埋 DBS/WYK/LSC, 唔怕坐多幾個站甚至可以劍指港島區 boys' schools. 所以用家的真正 preferences 好重要,家長們唔好一廂情願要用家就範,否則比您入到鄉中/荃官/林護/伊中...etc 都可能耿耿於懷及成為雙輸,不論是 school life or  academic performance.

coffeejoeybb 發表於 20-11-14 11:10
我都明白中學到頭來都是為dse, 可能因為唔想由一間happy school一轉就入一間死谷中學, 青中我都有想, 但 ...

我都覺得劉金龍係唔錯及值搏率高的英中,如果唔介意係女校及佛教,真係自行1好。
至於元公,DSE透明度極低,聽討論區講2010元公未夠班英中,係家長壓力下跪低(歡迎指正),才繼續英中。十年來DSE一直沒有做出成績,如果你揀英中都一定考慮DSE成績卦,元公/基朗相比,可能基朗更看高一線...

Almaz 發表於 20-11-14 12:28
女仔我一定選劉金龍,較易入。本人覺得鄧佩瓊的學生麻麻地乖,我一直都以為佢係b3,原來係2A.
...

同意你選劉中看法!請問鄧佩琼校風如何?因有家長讚亦有彈,我只是在開放日了解,能否分享更多關於鄧中表現嗎?謝謝!

ikenmak 發表於 20-11-16 07:39
同意你選劉中看法!請問鄧佩琼校風如何?因有家長讚亦有彈,我只是在開放日了解,能否分享更多關於鄧中表 ...

因為我在附近返工,所以成日見到d學生,一般見到的都麻麻,有次見到個女生在茶餐廳句句粗口,大打折扣。男生喺街都 ,當然唔排除有乖學生,我唔識囉。

裡面係點我就唔清楚,無朋友喺入面讀。

回覆樓主:

忘記講,社運嗰時,好多學生都在操場大叫口號,學校似乎無佢地乎。   不過咁講,嗰排有冇邊間學校的學生無叫口號?

有媽咪話天水圍間鄧紹棠呢幾年有進步,佢女女上年入,佢覺得ok。

Almaz 發表於 20-11-16 17:55
忘記講,社運嗰時,好多學生都在操場大叫口號,學校似乎無佢地乎。   不過咁講,嗰排有冇邊間學校 ...

我都想知

dingyan 發表於 20-11-16 20:36
有媽咪話天水圍間鄧紹棠呢幾年有進步,佢女女上年入,佢覺得ok。

的確鄧兆棠在進步中, 校長係寫專欄, 講野都好啱聽, 如果子女是B2的話, 生怕半英中程度略高的話, 鄧兆棠都係不錯, 如果對鄧中有興趣,記得參考埋同區另外2間同樣進步中的學校: 裘錦秋/張煊昌

有進步中自然有退步中的中學, 個人認為近年部份中學正在明顯下滑: 天官/青中

ikenmak 發表於 20-6-15 08:32
如果純粹以英中選擇來界定,屯門B1生入讀英中機會率,會高過元朗20%以上(大概而已,歡迎指正)

元朗B1生 ...

順德小學幾多機會入順德中學呢

bananaGi 發表於 20-11-17 15:01
順德小學幾多機會入順德中學呢
屯門:順德系2間中學在統一乙部各預留22學額(25%學額)予3間聯系小學, 所以在順德小學屬B1或B1邊沿人都應該選順德2間B1A-1B中學, 相對其他小學入讀機會大大提升。
不過,如好肯定子女是順德小學B2生, 就千萬不要冒險選順德系中學, 因為2間中學實在太熱門, 機會渺茫, 倒不如選一些B2英中,半英中如: 南屯官/劉金龍/呂祥光/屯天等, 始終順德系小學在區內比較名聲高些, 入讀機會也高.

元朗:
順德系1間中學100%全收順德小學, 一條龍.

ikenmak 發表於 20-11-17 15:38
屯門:順德系2間中學在統一乙部各預留22學額(25%學額)予3間聯系小學, 所以在順德小學屬B1或B1邊沿人都應該選 ...

咁屯門順記小學生 幾多屬於 b1 類?

鄉中, 商中, 信義, 崇德, 趙中, 自行是否全IN?

kanhan 發表於 20-11-17 16:42
鄉中, 商中, 信義, 崇德, 趙中, 自行是否全IN?
雖然我不清楚上述5校是否全IN, 不過幾肯定以下學生必定有得IN.
鄉/崇/信自行階段必全收B1A生(特異功能除外), 所以B1A生必定有得IN.

趙/商自行階段必全收B1A-1B生, 所以B1B以上必定有得IN.

希望能解答到你...

kanhan    發表於 20-11-19 10:19

ikenmak 發表於 20-11-17 15:38
屯門:順德系2間中學在統一乙部各預留22學額(25%學額)予3間聯系小學, 所以在順德小學屬B1或B1邊沿人都應該選 ...
請問B2英中是哪間??

南屯官/劉金龍/呂祥光/屯天是半英??

謝謝!
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊