用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2021年屯門/元朗二區B1B2生升中討論
樓主: ikenmak
go

2021年屯門/元朗二區B1B2生升中討論  

想請問囝一下B2 學生愛運動,元天有咩中學較適合?

Koogogo 發表於 20-12-16 20:29
想請問囝一下B2 學生愛運動,元天有咩中學較適合?

參觀過唔少中學,青年會中學係最強調運動的B2校。

個囡囡現就讀長沙灣協和小學,老師巳和我們講囡囡成績屬B2頭,差非常小就係B1,老師建議自行2間搵B1C中學,但我家住元朗,由於中學功課繁忙,都想入番元朗讀,其實自行應該試邊間好?
謝謝解答

女讀元朗二缐小學B1B成績冇特別課外活動(上年學校
派位大約34人入到B1)
如自行1趟中,2商會
選進取定保守。
麻煩指教(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

Emilyksp 發表於 20-12-18 07:13
女讀元朗二缐小學B1B成績冇特別課外活動(上年學校
派位大約34人入到B1)
如自行1趟中,2商會
如果小朋友成績有級10~20兩間機會都好大,英數都有A的話商中就8成機會收。

醒目開學勳章

黑咪喵 發表於 20-12-18 08:01
如果小朋友成績有級10~20兩間機會都好大,英數都有A的話商中就8成機會收。

二線要級頭吧?10~20應該要等抽

選B1C會保守啲?

明白自選都要看小朋友表現同各方面,只是怕選錯B1B學校

Rayraylo 發表於 20-12-18 06:19
個囡囡現就讀長沙灣協和小學,老師巳和我們講囡囡成績屬B2頭,差非常小就係B1,老師建議自行2間搵B1C中學 ...

我覺得羅桂祥機會好大。
我囝都係 band1B-C,  考慮緊羅桂祥。

個囡囡現就讀長沙灣協和小學,老師巳和我們講囡囡成績屬B2頭,差非常小就係B1,老師建議自行2間搵B1C中學 ...
個人認為,深水埗差少少屬B1C的話, 轉校網後應屬元朗區B1C, 所以自行及統一都可以揀B1C校而非B2A半英中.
自行可以考慮:
進取: 白約翰/商會
正常: 盧幹庭/基元
保守: 羅桂祥/翁祐

視乎家長取向, 不過統一階段為防止真係跌落B2, 所以不能太進取,建議:

乙1: B1C英中
乙2: B2A半英中(無可奈何, 因為邊沿生就係要保守止蝕)
乙3: B2A校

希望幫到你...

如果考慮直資李兆基,入到嘅機會非常大。

ikenmak    發表於 20-12-18 10:29

dingyan 發表於 20-12-18 10:24
如果考慮直資李兆基,入到嘅機會非常大。

係喎,呢間收嘅機會好大。

piglet0529 發表於 20-12-18 08:44
二線要級頭吧?10~20應該要等抽
趙中同商中現時都是band1c,既然呢位小朋友成績有band1b,揀呢兩間唔算進取,尤其商中比較着重數學,成績有band1c都可以去博。

多謝各位意見

請問:我女女年級前十  如果自行選 鄉 崇 信 其中2間,是否機會不大?

想再一問,而家呢一次自行,到統一派位前係咪重有一個呈分試可以追番成績

funfunmummy 發表於 20-12-18 18:17
請問:我女女排名年級9,學校過去3年入 鄉+崇+信 都是共有8人左右,趙+商 10人左右,如果自行選 鄉 崇 信  ...
鄉中自行真係唔駛諗,至於崇德同信義睇邊間小學,參考師兄師姐入學率,尤其信義偏向收某幾間小學學生。以上意見只可參考下乍😅

funfunmummy 發表於 20-12-18 18:17
請問:我女女排名年級9,學校過去3年入 鄉+崇+信 都是共有8人左右,趙+商 10人左右,如果自行選 鄉 崇 信  ...

b1a小朋友雖然嗰三間自行未必一定收,但真係要諗清楚甘唔甘心退而求其次,入一間冇咁心儀嘅學校,從而失去大抽獎嘅資格(我唔肯定啱唔啱,不過似乎鄉崇有聯繫位,可供抽獎嘅學位較總數三分二少啲,而信就有三分二學位供抽獎?)今年我哋收咗自二再叩門,好彩入到。諗返轉頭會覺得揀校策略真係好睇性格,想穩陣就自二保守啲,想最大機會入最心儀嘅,自二只考慮入到會唔會開心去讀就夠啦,自行收當然開心,萬一需要抽獎,機會率未必低過自行。

回覆樓主:

其實點知小朋友係B1A/B/C呢?問左老師話冇咁分,只係知我小朋友係B1,學校次弟級2x,係2線小學,咁應該揀B1B/C既中學呢?

dingyan 發表於 20-12-18 20:05
b1a小朋友雖然嗰三間自行未必一定收,但真係要諗清楚甘唔甘心退而求其次,入一間冇咁心儀嘅學校,從而失去 ...
請問你小朋友是否自行二收了,然後叩門自行一。最后成功入讀自行一?請問你小朋友大約試什麽名次?我想參考一下我可否這樣做。謝謝
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊