用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2021年屯門/元朗二區B1B2生升中討論
樓主: ikenmak
go

2021年屯門/元朗二區B1B2生升中討論   [複製鏈接]

李家承 發表於 20-11-26 13:27
你講得啱,我都會叫小朋友去in.
但想問下自行2間會簡同Band嗎?還是1Bc,2Ba呢?
...

其實我都唔係好識。。個人意見供你參考。。我覺得如果好肯定小朋友係b1,而目標b1c,自行可以選兩間b1c,萬一要玩埋抽獎,反正b1小朋友優先,由幾間b1c填起(已經避開咗五間大熱)再寫曬b2前面嗰啲,避開啲有聯繫位嘅學校,最後普通b2校,應該至少會有一間b2頭學校(如果唔係,輪到b2小朋友抽嘅時候未少咗一半b2校?)

dingyan 發表於 20-11-26 15:45
其實我都唔係好識。。個人意見供你參考。。我覺得如果好肯定小朋友係b1,而目標b1c,自行可以選兩間b1c, ...

謝謝你詳細解釋。
係咪唔洗填曬30間?因為band2都係得10間以下,咁Band3唔洗填是嗎?

李家承 發表於 20-11-26 18:15
謝謝你詳細解釋。
係咪唔洗填曬30間?因為band2都係得10間以下,咁Band3唔洗填是嗎?
...

唔好客氣。。其實我都唔好意思。。好驚自己諗得唔啱,影響到你嘅判斷。。講真每個人取向都唔同,有希望穩陣盡量自行搞定唔玩抽獎嘅,亦有情願承受風險,都想盡量博到最心儀嘅,或者去到抽獎先盡量穩陣嘅。。張煊昌俾過個表,https://images.app.goo.gl/QjohLoHxLJXN9VSb9 都可以參考下,不過我覺得呢一區b1位供不應求,張表會唔會稍微樂觀咗啲呢?如果確認咗小朋友band1而又可以計算下元朗呢一界有幾多人升中,band1(33%?40%?)人數同b1+b2部分學校總人數,似乎可以更安心。。

dingyan 發表於 20-11-26 20:53
唔好客氣。。其實我都唔好意思。。好驚自己諗得唔啱,影響到你嘅判斷。。講真每個人取向都唔同,有希望穩 ...

謝謝妳啊~

剛昨日聽完基朗簡介會, 想請問一下, 基朗是否已升band1尾? 因為簡介會強調會收第一組別學生,而且下年有機會開兩班英文班,反而劉金龍聽簡介會冇話特別介定收咩組別, 只係話要求2a2b成績 ,面試分就30%, 基朗就40% , 咁如果band2學生, 自行保守的話,聽完係咪應該唔揀基朗?

coffeejoeybb 發表於 20-12-6 08:26
剛昨日聽完基朗簡介會, 想請問一下, 基朗是否已升band1尾? 因為簡介會強調會收第一組別學生,而且下年有 ...

肯定唔會,仍然係2A。如果1C/2A邊緣人,係都揀左元朗公立先,點會揀基朗。佢收到b1生只可以靠大抽獎Number唔好嘅人。
如果成績2A,仍然可以揀基朗的。睇埋元朗公立亦可

mini5765 發表於 20-12-6 12:59
肯定唔會,仍然係2A。如果1C/2A邊緣人,係都揀左元朗公立先,點會揀基朗。佢收到b1生只可以靠大抽獎Number ...

元公近年好似都唔係好付合佢banding, dse 成績真係令人嘩言, 所以應該唔會放佢在首輪,基朗我都估係因為保險線所以收多, 今年dse 考得相當不錯, 所以會唔會有機會標左上去 , 就是有呢個疑問, 是否準備上band1

coffeejoeybb 發表於 20-12-6 13:56
元公近年好似都唔係好付合佢banding, dse 成績真係令人嘩言, 所以應該唔會放佢在首輪,基朗我都估係因為 ...

放心吧!好快就知邊間中學升格英中,2021年7月底就公佈名單,到時就知基朗是否B1校。(除非教育局又學2016年咁維持不變啦)

女仔如果係B2A生,劉金龍機會好大架,即使B2B也可以一試。至於基朗話自行收B1生,都係佢一廂情願啫,咁多年都未聽過B1生自行揀基朗。

基朗校長收既自行B1生,我估主要係B1C-B2A邊緣生多,這批學生為數不少,他們選基朗係比較穩陣的選項,所以校長話自行收B1生都係無錯既...

ikenmak 發表於 20-12-6 15:12
放心吧!好快就知邊間中學升格英中,2021年7月底就公佈名單,到時就知基朗是否B1校。(除非教育局又學2016 ...

多謝回覆, 我係打算首輪會揀劉金龍,次選就是考慮中, 基朗,基元都想知道, 今年似乎跟基朗成績相當接近, 但依然是band1學生為大多數, 如果是邊緣人, 可能就冇望,所以次選保守基朗, 想請教下, 元朗市band2 除元公, 是否已冇選擇?

coffeejoeybb 發表於 20-12-6 15:54
多謝回覆, 我係打算首輪會揀劉金龍,次選就是考慮中, 基朗,基元都想知道, 今年似乎跟基朗成績相當接近 ...

元朗市B2除了基朗、公元係半英中及英中外,只有鄧佩琼係B2中中。

ikenmak 發表於 20-12-6 16:03
元朗市B2除了基朗、公元係半英中及英中外,只有鄧佩琼係B2中中。

謝謝回覆

coffeejoeybb 發表於 20-12-6 16:22
謝謝回覆

還有一點溫馨提示下:
由於元朗今年沒有仿效舊年6間B1C-B2B中學加開一班,而小六生有增無減情況下,好大機會會向屯門借位。

所以就算自行不成功,在統一階段密切留意劉金龍放出幾多學位(3年前6個,近年2個), 在人棄我取及排除男生的雙重情況下,如果有6個位俾元朗,乙一放劉中都係唔錯的選擇。

ikenmak 發表於 20-12-7 08:32
還有一點溫馨提示下:
由於元朗今年沒有仿效舊年6間B1C-B2B中學加開一班,而小六生有增無減情況下,好大機 ...

何必山長水遠去搵間得番B2B水平既假英中?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

大家好, 我仔Band 1B學生, 讀書都自動波,而家有三間都想簡。想請教下譚伯羽、田家炳、馬可賓3間中學近年如何。初步睇譚中傳統中中,DSE 成績一直係屯門區都好好,但去年大跌watt。另田家炳、馬可賓成績應該差唔多,但佢地公報成績唔太透明, 尢其馬記, 總係話成績遠超全港,但有樣野都好好就係唔分精英班......一直以為選校好簡單,原來到自己時真係會好煩惱!

hkc3 發表於 20-12-7 11:01
大家好, 我仔Band 1B學生, 讀書都自動波,而家有三間都想簡。想請教下譚伯羽、田家炳、馬可賓3間中學近年如 ...

如果3間比較,除非你仔係順記小學,否則個人意見係選擇田中比較適合,馬中始終透明度低,唔覺得佢有B1B,而譚中聯系校少咗學位,加埋今年DSE跌幅驚人,只有田中比較穩定具B1B水平。

結論係田家炳看高一線

ikenmak 發表於 20-12-6 15:12
放心吧!好快就知邊間中學升格英中,2021年7月底就公佈名單,到時就知基朗是否B1校。(除非教育局又學2016 ...
想問下係自行, 中學對B2生係出自吾同既小學係咪都會有吾同睇法? 例如係咪讀順記、保記會有優勢呢? 請指教, thanks

hello_mimi 發表於 20-12-7 11:22
想問下係自行, 中學對B2生係出自吾同既小學係咪都會有吾同睇法? 例如係咪讀順記、保記會有優勢呢? 請指教,  ...

其實我不太識回答這問題,只能代入校長利益出發點,一定選次第首50名內為正選,選次第51-100名為備取。

正如:B2A家長想入B1C校,B1C校長想收B1B生,因為得30%可以揀卒,其餘70%係乜料子都唔知,校長當然選最叻次第首50名,面試只係確定這100位正選及後備生有冇其他問題啫。
(上述只係個人意見)

至於小學係唔係順記、保記,對B2校來說影響不大,都係睇次第。

回覆 ikenmak 的帖子

明白 thanks.

ikenmak 發表於 20-12-7 08:32
還有一點溫馨提示下:
由於元朗今年沒有仿效舊年6間B1C-B2B中學加開一班,而小六生有增無減情況下,好大機 ...

因為我唔太清楚元朗區包括那一所屯門學校, 借位是在那一刻知道?

coffeejoeybb 發表於 20-12-7 12:30
因為我唔太清楚元朗區包括那一所屯門學校, 借位是在那一刻知道?
統一階段(4月)你就知道元朗向屯門校借多少位, 大致分佈如下:
屯門B1 B2校, 每校借出2位;
屯門B3校, 每校借出8-15位不等...
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊