用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2021年屯門/元朗二區B1B2生升中討論
樓主: ikenmak
go

2021年屯門/元朗二區B1B2生升中討論   [複製鏈接]

ikenmak 發表於 22-1-4 17:32
如果純以成績衡量, 一定係基元優先, 始終一直以來家長都以 "羅中同基朗"為同級考慮, "基元與盧中"為同一級 ...
謝謝你回覆!

請問一下荃灣一線小學如果自行去屯門中學banding 會否升一點? RO會排名又否升?

DRMAMMAM 發表於 22-1-10 01:05
請問一下荃灣一線小學如果自行去屯門中學banding 會否升一點? RO會排名又否升?  ...

自行唔會升band,屯門弱區,我覺得荃灣一線小學自行屯區可以看高一線

回覆 7-seven 的帖子

小朋友係B2A, 英文同數學表演同興趣都較佳, 自行1:元商同埋2:元公好嗎?
元公係咪唔再係全英中?

ho_wu 發表於 22-1-10 12:41

小朋友係B2A, 英文同數學表演同興趣都較佳, 自行1:元商同埋2:元公好嗎?

元公落車,可以搏。元朗位緊張,B2A唔敢話機會幾大

醒目開學勳章

元商自行只收1A或1B有獎項學生。不過,如果你B2A駁呈三升band1,可以照報自行到時統一再抽既。

元公正確簡稱應該係元中,本身學校亦一直稱自己為元中的。元中會係2022/23轉為中中,當中會有2班以英文授課,而另外2班以中文授課,中文授課嗰兩班,當英文、數學及科學都會以英文為授課語言。
以上資料我係根據學校通告寫返出嚟,因為我有小朋友正在元中讀中五,上年11月學校已經出通告通知全校家長學校將會轉為中中。

回覆樓主:

請問元朗有邊間band 2學校係唔分精英班的?thanks

bb01 發表於 21-12-24 13:13
如果英文好可以報崇德,活動多,同學積極進取,老師有愛, 我囡用家講, KEEP住會有QUIZ, 唔洗考試先溫習,讀 ...
請問邊間小學升上去? 銜接OK嗎? 如果二線小學上去會唔會讀得辛苦..

ikenmak 發表於 21-4-3 11:56
想先了解你子女屬B2A、B、C?始於比較建議家長選擇適合程度的學校,以及你自行的選項。大家互相分享心得。  ...

你好,我也想問問你,女仔b2a,乙部頭五位有咩策略?(自行羅中/元中 衰咗)

豬仔mama 發表於 22-5-19 14:17
你好,我也想問問你,女仔b2a,乙部頭五位有咩策略?(自行羅中/元中 衰咗)
...

元中 指 元朗公立?

Poyau 發表於 22-5-19 14:56
元中 指 元朗公立?

商中

豬仔mama 發表於 22-5-19 14:17
...

元朗區B1/英中位不足 B1生下移
元朗公立今年英中落車
天官另類落車再無英文班

翁佑/伊中中/天循有龍小
元朗公立/天官/鄧兆棠有聯小

B2生如想入全英班 考慮基朗
如數理英文班 十八鄉/裘錦秋/鄧佩瓊
如英數班可以 張煊昌

元朗區 2021年
3322率 | 22222 | 4+ | 2+(主科)
--------------------------------------------------------
英中
--------------------------------------------------------
鄉中 85.7% | [···] | 74.4% | [···]
崇德 92.3% | [···] | 73.5% | 99.3%
元朗信義 80.6% | 97.4%| 60% | 97%

元朗商會 [···] | 91.9% | ~47% | 95.6%
基元 72.7%% | 93.9% | ~46% | 97.1%
趙聿修 74.2% | 93.8% | 42.4% | 95.7%

白約翰 [···] | 89.6% | [···] | 95.8%
盧幹庭 61.6% | 89.3% | 39.7% | 96.8%
羅桂祥 59.1% | 89.1% | [···] | 94.4%

全英班
基朗 [42.3%]^^^ | 86.5% | [···] | 94.7%
元朗公立^ [···] | [···] | [···] | [···](~92%)
翁佑 無公布

數理英文班
伊中中 35.7% | 75.0% | 29.0% | [···]
十八鄉 [···] | [···] | [···] | 96%(>92%)
裘錦秋 [···] | [···] | [···] | 94.3%(95.1%)
鄧佩瓊 [···] | [···] | [···] | 92.5%(~91%)

多英班
張煊昌 24.7% | 91.4% | [···] | [···]
鄧兆棠 無公布

無英文班
天官^^ [···] | [···] | [···] | 93.7%(93.3%)
天循 15.2% | 63.6% | [···] | [···]

^ 英中 → 全英班
^^ 全英班 → 無英文班
^^^ 網頁42.3% 校務報告38.5%

Poyau 發表於 22-5-20 02:31
元朗區B1/英中位不足 B1生下移
元朗公立今年英中落車
天官另類落車再無英文班

感謝!

小女B2頭, 大家覺得乙3揀18鄉定張中好?

元朗公立中學

元朗公立中學校友會鄧兆棠中學

十八鄉鄉事委員會公益社中學

香港中文大學校友會聯會張煊昌中學

raff 發表於 22-5-20 11:38
小女B2頭, 大家覺得乙3揀18鄉定張中好?

張煊昌  

天水圍有邊間band3中學好?乙一二三點排?毅智,郭一葦,方潤華,陳呂重德

回覆 raff 的帖子

十八鄉係B2A

回覆 fanfan0582 的帖子

係天水圍係咪好熱門? 我住元朗唔熟

回覆 elbar 的帖子

你會唔會有小朋友讀緊?可以講多D

‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊