用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2021年屯門/元朗二區B1B2生升中討論
樓主: ikenmak
go

2021年屯門/元朗二區B1B2生升中討論   [複製鏈接]

cora0820 發表於 21-4-20 15:07
請教,乙1屯天,2永隆,3唐賓南   甘樣OK嗎?第2填永隆會唔會無機會

永隆近年名聲幾好,但未至於B2熱門,所以乙2係有一定機會,至於乙3咁快放唐賓南都無話唔得,最緊要入咗唔後悔就得。

甘乙3放咩好?因為老師話要保險線,甘BAND2都多人選擇

cora0820 發表於 21-4-21 13:58
甘乙3放咩好?因為老師話要保險線,甘BAND2都多人選擇
選校無分對與錯, 老師保守啲都有佢道理, 只係乙3放迦密, 即表示乙4之後唔好填崇真/宣道, 其他B2C校都可以填. 事實上B2B同B2C校的差距又唔係咁大, 學校特色同近家因素都係家長志願.
只要子女入讀合適程度中學, 就已經足夠.

祝你子女入讀心儀校

回覆樓主:

同朋友研究緊。屯門以為band1難排,原來band 2仲難搞,乙一崇真,乙二宣道,乙三想永隆或辛亥年係咪唔得?四五又點樣排會安全啲呢?

hkc3 發表於 21-4-21 15:10
同朋友研究緊。屯門以為band1難排,原來band 2仲難搞,乙一崇真,乙二宣道,乙三想永隆或辛亥年係咪唔得? ...

大家一起研究研究...

B2A生傾向乙1乙2南屯官/劉金龍/呂祥光/屯天/辛亥年這些英中、半英中,亦有一部分B2B生都會搏下半英中。

基本上述5間都係B2大熱,所以如果家長一開始乙1乙2放崇真/宣道係好大機會入咗,乙3放永隆都OK,乙4打後就開始諗下B2C校了。

回覆 hkc3 的帖子

agree, band 2仲難搞, 貪婪與恐懼之中

回覆樓主:

有啲家長仲煩惱,佢哋子女係邊緣人,仲係好想揀四大、田馬個D,學校比哂明示暗示佢哋都唔想聽,就算俾佢哋好彩入到官中、天主教佢哋都唔會滿意,真係吹脹。

hkc3 發表於 21-4-21 16:27
有啲家長仲煩惱,佢哋子女係邊緣人,仲係好想揀四大、田馬個D,學校比哂明示暗示佢哋都唔想聽,就算俾佢哋 ...
搏一搏, 單車變摩托
換轉角度,只有更多這類家長, 你才會有更大機會入讀心儀校麻...

你好,我想問問,

屯門天主教小學,B1學生

自行梁球,譚中有面試,但失敗

統一如果我揀
甲1:梁球, 甲2:譚中
乙1:梁球  乙2:譚中,  乙3:屯官, 乙4:屯天(聯繫), 乙5之後B2

是否太進取?如果甲1,乙1揀陳中, 機會係咪會好過梁球?

german73 發表於 21-4-22 13:38

....

german73 發表於 21-4-22 13:38

各校2020年成績供參考

2020年 3322率 | 22222 | 2+(主科)
······
譚中 58.1% | [···] 97.6% ([···])
田中 >70% | 近100% | [···] ([···])
---------------------------------------------------------
劉金龍 49.0% | [···] | 90.4% ([···])
南屯官 48.7% | [···] | [···] (96.5%)
屯官 46.2% | [···] | [···] (95.5%)
呂祥光 42.6% | 91.1% | 96.9% ([...])
屯天 [···] | 86.4% | [···] (93.9%)
---------------------------------------------------------
屯崇 [···] | [···] | [···] (91.3%)
辛亥年 24.1% | 69.8% | 74.1% (88.6%)
······

回覆 Poyau 的帖子

Thanks

回覆 cora0820 的帖子

根據上年紀錄,永隆只可放第一,第二無機會

回覆 ikenmak 的帖子

樓主,多謝你意見, 不過我都係1516中, 有諗過譚中放乙1,但睇返 19/20同20/21 DSE成績, 譚中跌得好似好勁咁,相反田中有所進步咁

請問大家 20~30名入信義 系咪基本上無可能???

ibanez358 發表於 21-4-23 19:53
請問大家 20~30名入信義 系咪基本上無可能???

大抽獎冇分,看運氣,主要看你間學校呢個排名係唔係band1線

請問屯門B2位夠B2生嗎?另外想請教全屯門有幾多小六生,B1, B2  B3各占幾多人

有無聽過有人區內band1頭小學20~30大抽獎入到信義...好想入呢間...但怕

醒目開學勳章

ibanez358 發表於 21-4-23 23:44
有無聽過有人區內band1頭小學20~30大抽獎入到信義...好想入呢間...但怕

大抽獎同一banding內排第幾機會均等,只要你係肯定band1, 級5同級30都只有均等的机會抽到信義。

ibanez358 發表於 21-4-23 23:44

如果係區內B1頭小學如:潮陽之類,約有45%B1生,你子女考25左右已經屬B1B,程度上入讀信義沒有問題。所以乙1選擇信義係正確的。

不過大抽獎係所有B1生相同機會,信義作為元朗3大熱門(仲要其餘2間係聯繫校),家長要小心乙2之後選項。

祝福你子女能入讀心儀校
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊