用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2021年屯門/元朗二區B1B2生升中討論
樓主: ikenmak
go

2021年屯門/元朗二區B1B2生升中討論   [複製鏈接]

請問元朗band2生够位派嗎,填鄧佩瓊第一,之後可以填乜較穩陣?老師說第六志願后就要填band3?

瑩希媽媽 發表於 21-4-16 14:42
請問元朗band2生够位派嗎,填鄧佩瓊第一,之後可以填乜較穩陣?老師說第六志願后就要填band3?
...
乙1放鄧佩琼後, 乙2開始就要揀其他天水圍B2校, 先看看他們的DSE成績就可以排序, 要穩陣乙2開始就揀晒B2C校(不過你唔會)
乙6定乙8開始先填B3校都無乜所謂, 揀間好少少的B3校做保險線就得(至於哪一間為之好學校, 每個家長都有自己心水, 如果真係無心水, 可以睇番之前留言, 有啲家長提及一些學校可參考)

ikenmak 發表於 21-4-16 15:33
乙1放鄧佩琼後, 乙2開始就要揀其他天水圍B2校, 先看看他們的DSE成績就可以排序, 要穩陣乙2開始就揀晒B2C校( ...

謝謝解答,請問2B2c有哪些中學,因為住九龍,不太熟悉這些中學。如果乙8后填band3會有哪些中學校風會好些?不好意思,問題太多

瑩希媽媽 發表於 21-4-16 15:41
謝謝解答,請問2B2c有哪些中學,因為住九龍,不太熟悉這些中學。如果乙8后填band3會有哪些中學校風會好些 ...
請看本討論首頁, 1#.
只作參考, 非常主觀
(好多專家唔認同, 你看看吧...)

ikenmak 發表於 21-4-16 16:16
請看本討論首頁, 1#.
只作參考, 非常主觀
(好多專家唔認同, 你看看吧...)

好的,先謝謝你了

ikenmak 發表於 21-4-16 13:05
純粹個人觀感, 熱門與否由各家長自行思考...
如果家長喜歡十八鄉多啲, 不妨放乙2, 好大機會入到.

謝謝意見

sammiwt 發表於 21-4-3 00:32
想問本身元朗區B1生(級2x),想入
1.馬中 2.基元,應該點排?之後排邊d學校啱?
謝謝

如現時是6年級生,或許派位 乙1 崇/趙 都不錯

請問屯官同劉金龍系B1 定 B2,學校老師講屯官系B1   劉金龍系B2

假如系B1介乎B2之間,應該點選擇

cora0820 發表於 21-4-19 09:55
請問屯官同劉金龍系B1 定 B2,學校老師講屯官系B1   劉金龍系B2

屯官/劉金龍2020年成績B2B水平

2020年 屯官 | 劉金龍
中文2+ ~96% | [···]
英文2+ ~98% | [···]
數學2+ ~91% | [···]
--------------------------------------
CEM2+ ~95% | [···]
通識2+ ~97% | [···]
--------------------------------------
主科2+ ~95.5% | [···]
整體2+ [···] |  90.4%

3322率 46.2% | 49.0%

屯官
http://www.tmgss.edu.hk/chin_2013/news4.aspx#

校務報告 2019/2020
http://www.tmgss.edu.hk/Documents/A02_School_Plans/School_Report/School_Report_1920.pdf

劉金龍
https://www.lkl.edu.hk/it-school/php/webcms/public/index.php3?refid=1608&mode=published&nocache&lang=en

School Report 2019-2020 (p.45)
https://www.lkl.edu.hk/it-school/php/webcms/files/upload/tinymce//aboutus/202021/20192020_school_report_public_reference_1609987762.pdf

系米好多B1生填屯官做保險線,而屯門B1位唔夠,所以好多B1生入屯官,老師話系介乎B1C與B2A之間,但唔比我第一志愿填屯官

cora0820 發表於 21-4-19 14:20
系米好多B1生填屯官做保險線,而屯門B1位唔夠,所以好多B1生入屯官,老師話系介乎B1C與B2A之間,但唔比我第 ...

屯門B1位不足 B1生以英中為保險線
屯官/劉金龍/南屯官基本上收B1生
B2生考慮呂祥光/屯天/屯崇

系米好多B1生填屯官做保險線,而屯門B1位唔夠,所以好多B1生入屯官,老師話系介乎B1C與B2A之間,但唔比我第 ...

純粹個人意見:

如果子女是B1C-2A邊沿人,乙1選屯官或劉金龍都係唔錯的選擇,唔知為何老師會阻止?!
(都係果句:老師係以學校利益為出發點,只有家長先真正係以學生利益為重)

回覆樓主:

請問有冇人知白約翰同基朗的校風、成績怎樣?

sammiwt 發表於 21-4-19 23:54

白約翰近年成績可參考樓上#721

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3826112&pid=48918101

sammiwt 發表於 21-4-19 23:54

基朗近年成績可參考以下分享

2020文憑試成績及入大學率 #352
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3835104&pid=48709092

醒目開學勳章

老師可以唔比填? 其實如果家長堅持要填老師可以點樣呢?
我元朗區,未同老師倾。

piglet0529 發表於 21-4-20 09:04
我元朗區,未同老師倾。
...
如果你元朗校網乙部唔揀得屯門區喎,除非甲部同乙部借位!你係可以填,最後決定權係家長度而唔係學校度。

請教,乙1屯天,2永隆,3唐賓南   甘樣OK嗎?第2填永隆會唔會無機會

piglet0529 發表於 21-4-20 09:04
我元朗區,未同老師倾。
...
因為學校要保證入頭志願既百分比
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊