用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2021年屯門/元朗二區B1B2生升中討論
樓主: ikenmak
go

2021年屯門/元朗二區B1B2生升中討論   [複製鏈接]

想請教大家,屯門區,囡B2,第1 劉金龍後應揀邊間較穩陣? 謝謝

hello_mimi 發表於 21-4-14 09:13
想請教大家,屯門區,囡B2,第1 劉金龍後應揀邊間較穩陣? 謝謝
純個人意見:
大抽奬階段屯門B2生家長都會因應子女B2程度選擇合適學校...

B2A乙1會選: 屯官/南屯官/劉金龍 (英中)
B2B/2C乙1會選: 呂/屯天/辛 (半英中)

所以你乙1選咗劉金龍, 乙2仲放3間半英中的話機會很低, 穩陣啲就放其他較好的B2中中.

回覆 ikenmak 的帖子

thanks for reply.

甲一我係味只放劉金龍? 甲2 & 3仲填吾填?

有無邊間B2中中推薦?

hello_mimi 發表於 21-4-14 13:45

thanks for reply.
甲2甲3揀間入咗唔後悔的B2校, 例如: 英中/半英中,  或者唔填都得.
至於B2中中推介, 每個人都有唔同心水, 建議你看看各校的DSE資料, 刪減一些相對較差的B2中學, 餘下既3-4間就填落去乙2-乙5, 乙6開始就填B2弱校.

明白, thanks 再研究一下

ikenmak 發表於 21-4-14 13:25
純個人意見:
大抽奬階段屯門B2生家長都會因應子女B2程度選擇合適學校...

請問元朗B1生,如果乙一揀商中或信義,乙二系咪已經唔可以填基元?

CYT1207 發表於 21-4-14 15:21
請問元朗B1生,如果乙一揀商中或信義,乙二系咪已經唔可以填基元?
純粹個人意見:
參考過去經驗,元朗乙1 會收晒B1生的中學有6間: 鄉/崇/信/趙/商/白

乙2還有機會的英中: 基元/盧中

所以乙2填基元係可以的...

醒目開學勳章

ikenmak 發表於 21-4-14 15:53
純粹個人意見:
參考過去經驗,元朗乙1 會收晒B1生的中學有6間: 鄉/崇/信/趙/商/白

羅中升左呢到band1,可算埋一份

純粹個人意見:

元朗band 1學位不足,咁填會冒險嗎?

CYT1207 發表於 21-4-14 17:53
元朗band 1學位不足,咁填會冒險嗎?

相信你自己都有答案
股票和選校一樣,都係高回報帶來高風險。

ikenmak 發表於 21-4-14 18:40
相信你自己都有答案
股票都係高回報帶來高風險。

元朗區真系好難搞

piglet0529 發表於 21-4-14 17:44
羅中升左呢到band1,可算埋一份
以DSE成績計, 羅中遠未達B1水平

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 21-4-14 18:43

網上查到排名,又話羅中已經係B1B

CYT1207 發表於 21-4-14 15:21
近幾年基元越來越受歡迎,dse都考得唔錯,乙2填佢睇彩數,但可以照填,乙3開始就揀基朗,公立,羅桂祥…雖然元朗區band1不足,但確定小朋友屬於band1組別的話極少人乙2就填band2學校!個人見解,只可參考

黑咪喵 發表於 21-4-14 19:04
近幾年基元越來越受歡迎,dse都考得唔錯,乙2填佢睇彩數,但可以照填,乙3開始就揀基朗,公立,羅桂祥…雖 ...

多謝你解答

本身諗住乙一基元,商中,信義(呢間又驚佢讀唔掂,覺得系級十以內既同學仔讀)填其中一間,又見到商中同信義收生人數比基元多,機會又好似大d,之後有人教乙二就已經要填band2基朗,但自己又唔系咁想,所以上黎問下

醒目開學勳章

hkpapa852 發表於 21-4-14 18:43

甘有兩三間也未達  

CYT1207 發表於 21-4-14 19:34

多謝你解答

咁或許派位乙 1鄉 2盧  

純粹個人意見:

代朋友問,那麼 band 1學生,第一排信義,第二排羅桂祥! 萬一第一落空,第二排羅桂祥,機會大嗎?

三多 發表於 21-4-14 19:01
網上查到排名,又話羅中已經係B1B

羅桂祥2020年成績B2A水平

2020年
考生 125人
3322率 54.4% (68/125)
22222 92% (115/125)
整體2+ 96.8%

中文4+ 41.6% (52/125)
英文4+ [<28.3%]^ [(≤35/125)]
數學4+ 42.4% (53/125)
-----------------------------------------------
CEM4+ [28.0-37.3%]^^
通識4+ 31.5% (39/124)
-----------------------------------------------
主科4+ [28.9-35.9%]^^

^ 英文4+無公布 估計低於全港28.3%
^^ 假設英文4+ 0-28%

https://www.hkmakslo.edu.hk/it-school/php/webcms/public/index.php3?refid=1538&mode=published&nocache1600207925&lang=zh

醒目開學勳章

Poyau 發表於 21-4-14 23:11
羅桂祥2020年成績B2A水平

2020年

白中有公佈level4嗎? 商中又有嗎?
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊