用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2021年屯門/元朗二區B1B2生升中討論
樓主: ikenmak
go

2021年屯門/元朗二區B1B2生升中討論   [複製鏈接]

elbar 發表於 20-11-7 22:00
或選 南屯

Thanks reply.

請問對南屯有無comment?

我怕屯官是B1入吾到

Chichiban 發表於 20-11-7 21:49
謝謝你建議。
想問下羅桂祥而家係算B1C嗎?
雖然說元朗B1學位緊張, 但自行階段家長都想睇高一線, 所以元公係冷門英中, 睇高一線.
至於羅桂祥, 自行基本會收B1C生, 不過有得搏點解唔搏一下, 到統一階段才保守些也可以啊...

請問 我係屯門讀, 但元朗住, 自行最多選3間, 會轉返落元朗, 1,劉金龍, 2,元公,
大抽獎時, 學校會唔會睇到第一,二志願? 或會唔會要求兩條一咁既玩法?

coffeejoeybb 發表於 20-11-8 10:58
請問 我係屯門讀, 但元朗住, 自行最多選3間, 會轉返落元朗, 1,劉金龍, 2,元公,
大抽獎時, 學校會 ...

自行只選2間,元公、劉金龍、南屯官都係B2A生熱門英中選項。

大抽獎階段講求選校策略及編號靚否,學校無權過問。

Chichiban 發表於 20-11-7 21:49
謝謝你建議。
想問下羅桂祥而家係算B1C嗎?

上年有媽咪鍾意羅中,不過話女女成績唔夠,佢唔收表。我都懷疑自己係咪聽錯,可以唔收表咩?不過佢哋入咗鄧中,都幾開心。今年有b1同學隔離間直資有offer再自行羅中冇收。感覺羅中係一間頗受歡迎嘅b1c/b2a中學。

ikenmak 發表於 20-11-8 08:57
雖然說元朗B1學位緊張, 但自行階段家長都想睇高一線, 所以元公係冷門英中, 睇高一線.
至於羅桂祥, 自行基本 ...

但我仔是B2頭,自行可以試羅桂祥嗎?

dingyan 發表於 20-11-8 16:55
上年有媽咪鍾意羅中,不過話女女成績唔夠,佢唔收表。我都懷疑自己係咪聽錯,可以唔收表咩?不過佢哋入咗 ...

我都諗住會聽佢既簡介會,了解下多啲間學校適唔適合我個仔先

Chichiban 發表於 20-11-9 00:02
但我仔是B2頭,自行可以試羅桂祥嗎?

升中(元朗區)選校要視乎家長的採取進取/保守策略,
保守:你想B2A生入番B2A校? 自行2間選: 公立/基朗, 統一只能1間, 乙2選其他B2校如:鄧佩琼/天官
進取:你想B2A生入搏入B1C校 (但同時要冒險會有機會派去B2B校)? 自行2間選: 羅桂祥/公立, 統一也是只能一間, 乙2選其他B2校.

另外一點留意: 基本上元朗區中學大部份開4班中一(極少部份開5班), 但上年因缺學位, 有不少B1/B2中學加開至5班, 所以你也要留意今年心儀中學是開4班定5班, 因為開多1班機會就多25%

*補充: 元公近年成績不盡人意, 只適合成績未達B1, 但適合英語學習人士.
由於元朗B1校學位不足,引致少部份B1生佔據B2A校,B2A校競爭學位情況亦不比B1校少, 所以元朗B1C-B2A邊沿人及B2A生真係保守啲好...

ikenmak 發表於 20-11-9 08:57
升中(元朗區)選校要視乎家長的採取進取/保守策略,
保守:你想B2A生入番B2A校? 自行2間選: 公立/基朗, 統一 ...

多謝你分析
另一間想問下你意見,基督教青年會中學,呢間比起元公係咪活動多啲?但入大學取錄比率好似唔係好高?

Chichiban 發表於 20-11-9 09:40
多謝你分析
另一間想問下你意見,基督教青年會中學,呢間比起元公係咪活動多啲?但入大學取錄 ...

睇錯左,應該係元公大學取錄比率低

Chichiban 發表於 20-11-9 09:40
多謝你分析
另一間想問下你意見,基督教青年會中學,呢間比起元公係咪活動多啲?但入大學取錄 ...

青年會中學係直資,亦在元公之上,課外活動絕對不少,如果家長不介意負擔多少少,B2A生選青中係不錯的選擇。

青中起碼英中,無論運動、學術都有平均發展及成績,加上直資收生後不需參加大抽獎殘酷遊戲,絕對係元朗家長考慮之一...

既然你考慮青中,唔爭咗考慮一下李兆基,如果2間都收,一定選李兆基。

ikenmak 發表於 20-11-9 10:21

青年會中學係直資,亦在元公之上,課外活動絕對不少,如果 ...

其實我諗住青中李兆基都考啊,但李兆基屬B1, 一定好多B1學生會有優勢。如果青中學術同運動都平均發展,應該都適合我仔(如果收的話) ,我仔比較好動讀書唔算好叻,淨係鍾意運動,係學校校隊。

ikenmak 發表於 20-11-9 10:21

青年會中學係直資,亦在元公之上,課外活動絕對不少,如果 ...

如果青中收,我諗會揀呢間多過元公

ikenmak    發表於 20-11-9 12:02

Chichiban 發表於 20-11-9 10:59
如果青中收,我諗會揀呢間多過元公
元公28/11早上有開放日, 帶埋仔仔了解多啲學校, 始終除了自行2個選項, 還有統一階段30個選項要填...

ikenmak 發表於 20-11-9 13:28
元公28/11早上有開放日, 帶埋仔仔了解多啲學校, 始終除了自行2個選項, 還有統一階段30個選項要填...:surpri ...

多謝你提醒我日期,到時去參觀下學校先

ikenmak    發表於 20-11-9 13:48

Chichiban 發表於 20-11-9 13:41
多謝你提醒我日期,到時去參觀下學校先
另一間都值得參觀, 基朗: 5/12(六)下午.

ikenmak 發表於 20-11-9 14:15

ikenmak 發表於 20-11-9 14:15
我留意緊基元基朗,除咗基朗係中中(有英文班)同入U無基元咁好外,風校、老師、課外活動兩間分別大嗎?

kit1014 發表於 20-11-9 17:19
我留意緊基元基朗,除咗基朗係中中(有英文班)同入U無基元咁好外,風校、老師、課外活動兩間分別大嗎? ...

如果純粹2間比較(其實好難比較,因為一間B1校同B2校),基元校風、活動一定好過基朗,至於老師就唔知了。
因為老師係因材施教,基元全部B1生,老師自然可以教深啲,成績也好(尤其是視藝表現)。

雖然我不清楚你子女屬那一組別,不過相約程度中學,建議留意以下元朗區中學。

B1C及B2A:基元、基朗、盧中、元公、羅中、天官、伊舊中、翁祐、鄧佩琼。

回覆 ikenmak 的帖子

Thanks
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊