用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 全級考到好後, 是否無得選讀那科?(出年中三) ...
樓主: 常歡笑
go

全級考到好後, 是否無得選讀那科?(出年中三) [複製鏈接]

utopian 發表於 20-6-10 18:52
應該係Phy,但數不好

數好對讀phy係有"思路方向"上的幫助,不是絕對的關係。因為,phy要計嘅數好簡單,要去到大學才有更為複雜的數要計。反而要有強嘅"邏輯思考"比較好DD,就算弱DD都有4級的成績,重要係讀喜歡的比讀不喜歡的容易取高分,加上貴校phy可能真係教得好,這點你倒要向phy老師請教,如你囡囡phy出色但數差是否仍然適合讀,如果老師話可以就更有信心讀得嚟啦!因為phy老師有貴校多年之經驗嘛!

醒目開學勳章

YmOra 發表於 20-6-10 18:51
原來她phy係最好,貴校又反而phy仲多班過chem,咁貴校嘅phy老師可能強過chem老師。那麼 ...

Phy只是較好,況且數不好。
請問為何不建議Bio,是因為多嘢記?

utopian 發表於 20-6-10 19:00

由於對你囡囡真實程度不了解,只知你話佢成績比較差,成績差嘅讀Bio會吃力。不過,她記性好嗎?

仲有呀!如果chem+bio同時選擇會熱爆,成功修到機會很細。

要煮飯啦!遲DD再傾。

醒目開學勳章

YmOra 發表於 20-6-10 19:04
由於對你囡囡真實程度不了解,只知你話佢成績比較差,成績差嘅讀Bio會吃力。不過,她記性好嗎?

仲有 ...

的確記性不太好,否則不會成績差,唉!
謝謝你!

醒目開學勳章

回覆樓主:

好多謝你地咁多位花時間幫我煩埋一份! 我再好好組織一下,同阿女傾下!
樓主唔好意思我太多問題
加油!

utopian 發表於 20-6-10 19:00

Bio超多野背,如英文教,生字艱深,花好多時間讀,要好勤力至得,記性好的小朋友讀Bio會佔優。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

utopian 發表於 20-6-10 19:14
好多謝你地咁多位花時間幫我煩埋一份! 我再好好組織一下,同阿女傾下!
樓主唔好意思我太多問題  
...

是的。你要好好與囡囡傾下。個人認為,如果成績較弱嘅選擇可以一科難讀DD另一科則容易DD,時間分配上可以比較有利這類學生。

little_yolky 發表於 20-6-10 18:57
佢女女數唔好,唔好揀phy呀。花咗兩年考個唔合格或2都浪費光陰啦。

好似佢囡囡嘅case有見過,係有成功例子嘅!不過,由於對該jm的情況不是100%的了解,還是不建議修讀phy好了。

utopian 發表於 20-6-10 19:14
樓主唔好意思我太多問題  
...

我還是修正一下對你的建議,由於對你囡囡的情況不是100%的了解,還是不建議你囡囡修讀phy,免得浪費一科選修科取分的機會。

醒目開學勳章

YmOra 發表於 20-6-10 22:15
我還是修正一下對你的建議,由於對你囡囡的情況不是100%的了解,還是不建議你囡囡修讀phy,免得浪 ...

明白的,因爸爸讀過知道唔容易,見佢數底唔好,唯有盡量唔揀!

醒目開學勳章

gracelam 發表於 20-6-10 20:03
Bio超多野背,如英文教,生字艱深,花好多時間讀,要好勤力至得,記性好的小朋友讀Bio會佔優。
...

佢讀中文,但都唔簡單,太多專有名詞聽都未聽過。但呢科我知佢真係鍾意嘅,希望勤力D會得啦!

little_yolky 發表於 20-6-10 18:12
視藝好花時間,一科頂兩科。不過喜歡當然好。phy要數好喔,chem又多人爭。如果只求合格,睇下乙類科目有無 ...

VA 呢科最難攪,  我識幾個校內 5**, DSE 得3, 好多踩哂屎
VA 有天份都冇用, 最重要個評卷員同你個 style 係咪一樣。 都係講彩數。

Econ BAFS 看似易讀, 其實好難取高分

bestwish 發表於 20-6-22 16:06
VA 呢科最難攪,  我識幾個校內 5**, DSE 得3, 好多踩哂屎
VA 有天份都冇用, 最重要個評卷員同你個 style  ...

VA好主觀,真的要彩數。Econ又真的易讀難高分,讀了一年,佢話好想Drop。

JJDBB 發表於 20-6-22 17:17
VA好主觀,真的要彩數。Econ又真的易讀難高分,讀了一年,佢話好想Drop。
...
我女都想揀Econ,佢話應該易讀過其他科。

妹妹頭 發表於 20-6-23 08:35
我女都想揀Econ,佢話應該易讀過其他科。

你們學校這科教得吾錯就真。

妹妹頭    發表於 20-6-23 09:00

常歡笑 發表於 20-6-9 15:15
今年中二成績超差, 出年選科, 實會無機會選擇讀邊科(叻個d學生選科先), 哎, 亞仔文又無記性, 理又唔掂, 都 ...

如果成績超差科科都唔掂,揀先揀後都冇乜大分别,除非孩子自己肯努力,改善自己學習態度,若真的冇心向學,讀完高中學門手藝吧!

utopian 發表於 20-6-10 18:02
好難答! 對於成績不好的孩子,真係唔會有太大期望! 合格已經好好了!
phy chem bio geog 佢話有興趣,除此 ...

成绩不算好對 DSE 又不抱太大期望只求合格,就揾啲有興趣同有能力嘅科。數不好不要選 Phy. 高中 Phy 包含大量數學, 中三 Phy 太簡單別以為成績尚可就能應付,chem 同 bio 都好多野背,由其 bio 有不少專用名詞,别以為chem容易其實要背嘅野不少,若想 Chem 成绩好要花嘅時間會非常多,所以並非人人適合讀理科。Geog/Ict/Econ 會相對較容易合格。
‹ 上一主題|下一主題