用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 全級考到好後, 是否無得選讀那科?(出年中三) ...
go

全級考到好後, 是否無得選讀那科?(出年中三)

醒目開學勳章

今年中二成績超差, 出年選科, 實會無機會選擇讀邊科(叻個d學生選科先), 哎, 亞仔文又無記性, 理又唔掂, 都唔知點算?
;-)

常歡笑 發表於 20-6-9 15:15
今年中二成績超差, 出年選科, 實會無機會選擇讀邊科(叻個d學生選科先), 哎, 亞仔文又無記性, 理又唔掂, 都 ...

咁如果佢文又唔得武又唔得,俾唔俾佢選先都無分別了。

如果仔仔真的不是讀書材料. 因我知F.4好似有一些學校是可以選擇不是學術上的科目去讀. 你了解一下學校.

黎緊放暑假,肯努力日日溫故知新,成績一定躍進,到時唔使憂心。

如果完全唔肯用功,文理都弱,比佢揀亦無乜好揀

今年中二成績超差, 出年選科, 實會無機會選擇讀邊科(叻個d學生選科先), 哎, 亞仔文又無記性, 理又唔掂, 都 ...

中四除左學術選科,有D中學還有apply learning(技能學科),但DSE最高分只有4, 查詢就讀中學有冇提供此課程。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

可考慮"旅款" 和 "資通"屬不文不理。

醒目開學勳章

little_yolky 發表於 20-6-9 15:50
咁如果佢文又唔得武又唔得,俾唔俾佢選先都無分別了。

如果真係文理都唔得,建唔建議選視藝、體育之類呢?

utopian 發表於 20-6-10 15:26

唔係間間學校有得選啊。有D學校有另類學習選修都可以考慮。

醒目開學勳章

little_yolky 發表於 20-6-10 15:27
唔係間間學校有得選啊。有D學校有另類學習選修都可以考慮。

我女學校有,老師就覺得都係計6科嘅分,所以選視藝/體育也可以,但她學校只可選2X,如果1X揀視藝/體育,好似比人地再讀少一科咁

utopian 發表於 20-6-10 15:26

視藝大把野要讀,交功課做到死,如果不是興趣真的要考慮清楚。其實沒有一科是輕鬆,只是有興趣條路容易行些。另外PE,不是間間學校有得上堂,可能每星期要放學或星期六出其他學校上,去學校打聽下。

JJDBB 發表於 20-6-10 16:24
視藝大把野要讀,交功課做到死,如果不是興趣真的要考慮清楚。其實沒有一科是輕鬆,只是有興趣條路容易行 ...

因為視藝嘅SBA佔50%

YmOra 發表於 20-6-10 16:27
因為視藝嘅SBA佔50%

所以這科以為簡單,原來不簡單。是否大學向這方面發展。
又如果修P E,可以讀phy,可以大學修體育課程,物理治療得吾得呢?

醒目開學勳章

JJDBB 發表於 20-6-10 16:24
視藝大把野要讀,交功課做到死,如果不是興趣真的要考慮清楚。其實沒有一科是輕鬆,只是有興趣條路容易行 ...

明白的,讀每科都不容易,但估計少D人揀,佢又有興趣,會較大機會入到。
不過有D懷疑大學大專會點睇視藝/體育,例如一個學生Chem+Bio,另一個學生Chem+視藝,成績相若,真的會視為同等?

utopian 發表於 20-6-10 16:36
明白的,讀每科都不容易,但估計少D人揀,佢又有興趣,會較大機會入到。
不過有D懷疑大學大專會點睇視藝/ ...

如果我理解,你讀Chem,Bio是在護理界先想,咁Chem同VA在護理,成績一樣,真是大家分数都入,我系學校當然會選Bio,因為係有關係,我自己會這樣理解。我們不是學校,所以其實是吾知。如果小朋友讀書為DSE,首先問佢大學想修什麼,背吾背到書,估計自己能力,想向什麼發展等等,然後選自己易handle,喜歡的。選了就努力去讀。選科是他們讀,一定問清楚,佢自己喜歡起碼少些發鲁蘇。

醒目開學勳章

JJDBB 發表於 20-6-10 16:43

如果我理解,你讀Chem,Bio是在護理界先想,咁Chem同VA在護理 ...

謝謝你的分析!
其實無特別為將來打算。在我而言,只希望她入到有興趣的科目,三年裡能夠更有心機讀,DSE不會考太差。
但她目前成績差,怕會入到佢不想讀嘅科,越讀越差。

utopian 發表於 20-6-10 17:00
謝謝你的分析!
其實無特別為將來打算。在我而言,只希望她入到有興趣的科目,三年裡能夠更有心機讀,DSE ...

現在中二,九月先中三?還有時間,比心機向佢想的科目努力。

utopian 發表於 20-6-10 17:00
謝謝你的分析!
其實無特別為將來打算。在我而言,只希望她入到有興趣的科目,三年裡能夠更有心機讀,DSE ...

問題係,佢對乜科有興趣先?你又expect DSE不太差係乜呢?

醒目開學勳章

JJDBB 發表於 20-6-10 17:13
現在中二,九月先中三?還有時間,比心機向佢想的科目努力。

我女現在中三了,雖然仲有考試,都好難追了。

我借咗樓主呢度發問,不好意思!

醒目開學勳章

little_yolky 發表於 20-6-10 17:19
問題係,佢對乜科有興趣先?你又expect DSE不太差係乜呢?

好難答! 對於成績不好的孩子,真係唔會有太大期望! 合格已經好好了!
phy chem bio geog 佢話有興趣,除此就是視藝體育。

假如有得揀,亞仔會想讀咩科?通常熱門科目多人㨂,成績好才入到。但非熱門科目通常揀就有得讀