用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 全級考到好後, 是否無得選讀那科?(出年中三) ...
樓主: 常歡笑
go

全級考到好後, 是否無得選讀那科?(出年中三) [複製鏈接]

utopian 發表於 20-6-10 18:02
好難答! 對於成績不好的孩子,真係唔會有太大期望! 合格已經好好了!
phy chem bio geog 佢話有興趣,除此 ...

那麼多有興趣很好呀,為何好似好憂慮呢?

醒目開學勳章

JJDBB 發表於 20-6-10 18:06
那麼多有興趣很好呀,為何好似好憂慮呢?

因為成績差,選科次序跟名次,怕入唔到囉,Chem Bio都好熱門,Phy佢數唔好會讀唔惦

好難答! 對於成績不好的孩子,真係唔會有太大期望! 合格已經好好了!
phy chem bio geog 佢話有興趣,除此 ...

視藝好花時間,一科頂兩科。不過喜歡當然好。phy要數好喔,chem又多人爭。如果只求合格,睇下乙類科目有無啱讀,又實在,俾心機可以有4㗎,差少少可以有3,都唔錯。

utopian 發表於 20-6-10 18:11
因為成績差,選科次序跟名次,怕入唔到囉,Chem Bio都好熱門,Phy佢數唔好會讀唔惦
...

咁不如讀視藝+乙類啦!兩科都有興趣,起碼打底兩科OK先啦。

JJDBB 發表於 20-6-10 16:33
所以這科以為簡單,原來不簡單。是否大學向這方面發展。
又如果修P E,可以讀phy,可以大學修體育課程,物 ...

係呀!所以視藝和體育唔係本身喜歡好難讀得好。

utopian 發表於 20-6-10 18:11
...

有無套餐,例如文科理科商科這樣分?還是你成績好就選先,喜歡讀1Chem,2bio,3PE?

YmOra 發表於 20-6-10 18:15
係呀!所以視藝和體育唔係本身喜歡好難讀得好。

視藝還要非常主觀

YmOra    發表於 20-6-10 18:23

utopian 發表於 20-6-10 16:36
明白的,讀每科都不容易,但估計少D人揀,佢又有興趣,會較大機會入到。
不過有D懷疑大學大專會點睇視藝/ ...

如果女兒成績一直不太理想,選科時大學收生要求未必是主要考慮,雖然有些人大器晚成。可能先把目標定在能取得22222或33222這些最低門檻較實際,咁就選女兒有信心合格的科目。讀VA對升讀IVE等大專的某些學科是有幫助的。如女兒唔太抗拒,選一科理科,ICT都得的,咁升學選擇會多啲。

醒目開學勳章

JJDBB 發表於 20-6-10 18:15
有無套餐,例如文科理科商科這樣分?還是你成績好就選先,喜歡讀1Chem,2bio,3PE?
...

以我所知沒有套餐,如果中三成績最好的反而是Phy,但我知讀上去係另一回事呢!

醒目開學勳章

little_yolky 發表於 20-6-10 18:14
咁不如讀視藝+乙類啦!兩科都有興趣,起碼打底兩科OK先啦。

謝謝你!
其實我未研究乙類。
不過有興趣的又未必是成績好果科,咁先煩!

如果有畫畫底,不如考慮下chem、geog加va,chem開班一般都會充裕入到機會較大,geog亦應該唔難揀到,再加一科也喜歡嘅視藝。不過,若然成績差開嘅!中四要修心養性努力讀書了。

utopian 發表於 20-6-10 18:29
以我所知沒有套餐,如果中三成績最好的反而是Phy,但我知讀上去係另一回事呢!
...

照計,學校應該有一次或以上嘅初選意向收集,你哋還未有嗎?

醒目開學勳章

WinnieCatCat 發表於 20-6-10 18:21
如果女兒成績一直不太理想,選科時大學收生要求未必是主要考慮,雖然有些人大器晚成。可能先把目標定在能 ...

謝謝你嘅建議! 我都希望佢入到一科佢喜歡的理科!

醒目開學勳章

YmOra 發表於 20-6-10 18:36
照計,學校應該有一次或以上嘅初選意向收集,你哋還未有嗎?

交了一次,可能等考完試出了成績才再交吧!

utopian 發表於 20-6-10 18:31
謝謝你!
其實我未研究乙類。
不過有興趣的又未必是成績好果科,咁先煩!

咁有興趣又成績最好係邊科?

醒目開學勳章

YmOra 發表於 20-6-10 18:32
如果有畫畫底,不如考慮下chem、geog加va,chem開班一般都會充裕入到機會較大,geog亦 ...

阿女學校只可揀2X,Chem舊年只開一班,反而Phy有兩班

utopian 發表於 20-6-10 18:45
阿女學校只可揀2X,Chem舊年只開一班,反而Phy有兩班

原來她phy係最好,貴校又反而phy仲多班過chem,咁貴校嘅phy老師可能強過chem老師。那麼,我會重新建議考慮以下選擇。

以你囡囡喜歡嘅phy,chem,bio,va來揀:
1)phy+chem
2)phy+geog
3)phy+va
4)chem+geog
5)chem+va

由於,囡囡成績不是太好,故不建議bio。

醒目開學勳章

little_yolky 發表於 20-6-10 18:42
咁有興趣又成績最好係邊科?

應該係Phy,但數不好

utopian 發表於 20-6-10 18:52
應該係Phy,但數不好

咁唔好揀phy呀。

YmOra 發表於 20-6-10 18:51
原來她phy係最好,貴校又反而phy仲多班過chem,咁貴校嘅phy老師可能強過chem老師。那麼 ...

佢女女數唔好,唔好揀phy呀。花咗兩年考個唔合格或2都浪費光陰啦。
‹ 上一主題|下一主題