用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 差不多四個月沒有返學, 月尾就考試............. ...
樓主: 常歡笑
go

差不多四個月沒有返學, 月尾就考試............. [複製鏈接]

medicine 發表於 20-6-18 16:02
HTC好多功課?

我自己希望多啲功課,好過太少。

平時返學無乜功課,長假就好多。停課=長假-》勁多功課!

gigayan 發表於 20-6-18 14:05
我女間房都貼晒Memo “好去溫書,唔准睇電話”,停課個排係屋企個雪櫃門見到”食完早餐要溫書”

...

我果個只會令人發火叫佢:你好去瞓覺啦!成日做功課做到咁夜搞到一面暗瘡!

過年時寫揮春,我攞咗張「隨遇而安」俾佢。阿妹係「天道酬勤」。

1998Ruby1998 發表於 20-6-18 14:14
回覆 little_yolky 的帖子

我知有兩個 app,一個叫 Forest: Stay focused 同 Study Bunny: Focus Time。Fo ...

我都見我女set咗 time out 係 ig、YouTube 個到,用到某一時間就會暫停

簽名被屏蔽

jli008 發表於 20-6-18 17:45
我女兒衹有貼上小一時寫下的學業進步.

十點半便叫女兒不要溫,泡腳玩下機便刷牙去睡覺,但都要十一點半才睡~ ...

太夜了

little_yolky 發表於 20-6-18 16:36
平時返學無乜功課,長假就好多。停課=長假-》勁多功課!
明白,唔該!

jli008 發表於 20-6-18 17:45
我女兒衹有貼上小一時寫下的學業進步.

十點半便叫女兒不要溫,泡腳玩下機便刷牙去睡覺,但都要十一點半才睡~ ...
好奇問句,宜家成績大概係咩位置?將來選科有乜打算?想聼聼成功媽咪的經驗之談

簽名被屏蔽

回覆樓主:

阿大聽日就考History,Maths了。Li2日只見佢背西史,數冇乜點做。

kirstyau 發表於 20-6-21 22:42
阿大聽日就考History,Maths了。Li2日只見佢背西史,數冇乜點做。
我女都係今日開波,第一日中文卷一,卷二,昨天全日都係背背背。

妹妹頭 發表於 20-6-22 07:39
我女都係今日開波,第一日中文卷一,卷二,昨天全日都係背背背。

一樣。我個西史不停口背,又攞白板默返出嚟。 最弊阿妹投訴 佢啲梵音 騷擾阿妹溫書(呈一)

kirstyau 發表於 20-6-22 07:44

一樣。我個西史不停口背,又攞白板默返出嚟。 最弊阿 ...
一個入房溫,一個晌廳溫囉,會唔會好d

妹妹頭 發表於 20-6-22 07:56
一個入房溫,一個晌廳溫囉,會唔會好d

阿妹係廳比我睇實,家姐鍾意坐下飯台,鍾意又坐下梳化, 攞住搭notes同白板周圍坐,就係唔入房。 你知啦,依家啲後生女溫書都講mood 點敢打斷佢。

kirstyau 發表於 20-6-22 08:00
阿妹係廳比我睇實,家姐鍾意坐下飯台,鍾意又坐下梳化, 攞住搭notes同白板周圍坐,就係唔入房。 你知啦, ...
完全明白,我女都係四圍坐,好似念喃磨咁聲

kirstyau 發表於 20-6-22 08:00
阿妹係廳比我睇實,家姐鍾意坐下飯台,鍾意又坐下梳化, 攞住搭notes同白板周圍坐,就係唔入房。 你知啦, ...
最弊依家中學考試時間好長,全家靜音模式也要持續好耐。

kirstyau 發表於 20-6-22 07:44

一樣。我個西史不停口背,又攞白板默返出嚟。 最弊阿 ...

我哋剛剛倒轉,阿妹呈分,我同阿妹溫阿大話嘈住佢,咁就俾我鬧:個個都要溫書,巴士阿叔都要,又唔係得你一個要考試,嫌嘈就入房!

咁佢又唔入,係要響梳化喔

妹妹頭 發表於 20-6-22 09:18
完全明白,我女都係四圍坐,好似念喃磨咁聲
我女上學期LS考60幾分覺得奇恥大辱,今次用咗好多時間溫LS,結果今日還要考econ, 完全唔記得溫,可能又要跌到見底。

b3410 發表於 20-6-22 10:02
最弊依家中學考試時間好長,全家靜音模式也要持續好耐。
阿囡喜歡入房關門溫,全家真係靜咗好多,呢段時間我哋好唔慣平時佢多多聲

b3410 發表於 20-6-22 10:04
我女上學期LS考60幾分覺得奇恥大辱,今次用咗好多時間溫LS,結果今日還要考econ, 完全唔記得溫,可能又要跌 ...

你個女係S2? 其實LS有6X分都唔錯啦, 我女LS好好(因為佢係摩打手), 答得晒成份卷, 好過大部份同學, 至少有一頁唔夠時間做, 所以我女LS都有7X分, 接近80分, 已排級頭果10位了.... 下星期考LS, 佢已經話早一晚要擦定按摩膏

妹妹頭 發表於 20-6-22 10:37
你個女係S2? 其實LS有6X分都唔錯啦, 我女LS好好(因為佢係摩打手), 答得晒成份卷, 好過大部份同學, 至少有 ...
S3, 佢之前LS可以考到90幾,接近級頭唔知點解上學期考到咁差,低過mean
不過佢一向成績起伏大,同一科都可以上落好大,睇化咗。

妹妹頭    發表於 20-6-22 11:20
‹ 上一主題|下一主題