用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 差不多四個月沒有返學, 月尾就考試............. ...
樓主: 常歡笑
go

差不多四個月沒有返學, 月尾就考試.............

簽名被屏蔽

b3410 發表於 20-6-22 10:57
S3, 佢之前LS可以考到90幾,接近級頭唔知點解上學期考到咁差,低過mean
不過佢一向成績起 ...

我果個咪又糸Ls上次忘記帶計數,考得6x分,即跌左幾十名

回覆 常歡笑 的帖子

我個仔都打咗幾個月機,肯自動自覺學習嘅可能唔多

mtplee 發表於 20-6-23 19:59
回覆 常歡笑 的帖子

我個仔都打咗幾個月機,肯自動自覺學習嘅可能唔多

無所謂啦,我個無打幾個月機,考試都係唔識既⋯⋯點解今年老師唔出淺D呢,唉!

little_yolky 發表於 20-6-24 20:43
無所謂啦,我個無打幾個月機,考試都係唔識既⋯⋯點解今年老師唔出淺D呢,唉!
...
唔使咁擔心,可能大家都唔識呢。

little_yolky 發表於 20-6-24 20:43
...
開始考啦咩?

妹妹頭 發表於 20-6-25 08:36
開始考啦咩?

22號考啦,考到7號。

妹妹頭 發表於 20-6-25 08:36
開始考啦咩?
我哋就來考完只剩下中史,bio

依家溫中史,我打算出手救援,希望中三最後一次中史考試冇太失禮。

b3410 發表於 20-6-25 09:04

依家溫中史,我打算出手救援,希望中三最後一次中史考試冇太失禮。

會影響選科嗎?計全級名次嗎?

呢2科留後考

...

考咗就唔好理,到時有驚喜呢!
其實我預咗考得深,亦寧願考得深

little_yolky 發表於 20-6-25 09:03
22號考啦,考到7號。
我地都係22/6開始了,考到3/7

b3410 發表於 20-6-25 09:04

我相反,今次咩科都唔理佢,等佢自己黎,跌下等佢知驚。

bbc2018 發表於 20-6-25 09:22
考咗就唔好理,到時有驚喜呢!
其實我預咗考得深,亦寧願考得深
...

仲諗住佢哋中一仔未考過試,又停咗幾個月課,可能會淺D嘛!搞到個個唔合格有乜謂呢

little_yolky 發表於 20-6-25 09:39
仲諗住佢哋中一仔未考過試,又停咗幾個月課,可能會淺D嘛!搞到個個唔合格有乜謂呢
...

中文其實係多嘢寫,課外個幾篇都唔難明,好過past paper個份..... 至於課文問題,多數都係問寫作手法和文章對比,應該難唔到阿大.....

bbc2018 發表於 20-6-25 09:16
會影響選科嗎?計全級名次嗎?

呢2科留後考
計,總分會影響選科。不過佢應該有的揀,除非今次考太差。佢哋中英計double, 所以中文如果低分好蝕底。

gigayan 發表於 20-6-25 09:58
中文其實係多嘢寫,課外個幾篇都唔難明,好過past paper個份..... 至於課文問題,多數都係問寫作手法和文 ...

但係佢返嚟個表情⋯⋯

little_yolky 發表於 20-6-25 09:39
...

中文其實還有聆聽、寫作,是睇全部的,你哋應該亦有其他時間會計分的。學校有經驗出卷的,亦唔好睇小其他同學

bbc2018 發表於 20-6-25 10:59
中文其實還有聆聽、寫作,是睇全部的,你哋應該亦有其他時間會計分的。學校有經驗出卷的,亦唔好睇少其他 ...

咪就係唔敢睇小其他同學先覺得阿大大鑊囉老師話主科唔合格要留班㗎!不過阿大話:好彩上學期測驗高分,拉埋應該合格既。我估。

little_yolky 發表於 20-6-25 11:04
咪就係唔敢睇小其他同學先覺得阿大大鑊囉老師話主科唔合格要留班㗎!不過阿大話:好彩上學期測驗高 ...

是呀!我哋mid term, 中、英、數卷都有唔少同學唔合格,不過還有其他測驗或考試部分。其實不易overall 唔合格,除非.......不要自己嚇自己,亂咗陣腳

little_yolky 發表於 20-6-25 11:04
咪就係唔敢睇小其他同學先覺得阿大大鑊囉老師話主科唔合格要留班㗎!不過阿大話:好彩上學期測驗高 ...

其他同學雖然都勁,但阿大實力你都要相信喔