用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 寶血會思源學校 對這校的睇法
go

對這校的睇法

我小朋友現在已經小學三年班, 回想當年第一志願抽入這校, 真係好開心, 好似中了頭獎一樣, 因為我小朋友讀書唔叻, 所以入到這校已經心滿意足了, 但是這三年令我深深睇會到呢間學校其實是金玉其外敗絮其中, 在師資同學術上都有問題, 如果你在這校入不到精英斑, 你的小朋友便被放遂, D老師亦會帶有色眼鏡對他們, 舉例功課做錯了, 叫你企在黑板前面改正, 不準你坐, 答錯問題要罰企全堂, 呢D是什麼教法, 只會打擊小朋友自信心同自尊心, 測驗唔合格, 逐個叫名企係度, 叫個學生答佢點解會不合格, 答唔到唔比坐, 不準小息, 比一個要經常放病假睇醫生的老師當班主任, 一放可以一放放半個月, 遇到有欺凌事件, 即使投訴亦小事化無,, 試問小朋友在這種環境學習會好嗎? 停課期間, 學校沒有提供如ZOOM, google classroom , 只是把練習, 教材放上網, 叫你自己睇自己做, 老師在那? 連面都冇見過, 又如何得知學生進度, 我後悔了把小朋友送入了這校, 所以入到到的家長亦不用失望

我老友前幾年搬到荃灣去叩門插班俾小朋友,好彩無 so佢,總之就唔想收插班就算成績好。校務處唔想 so. 唯有叩到青衣其中一間聖公會小學,聽講so  far OK, 今年停課有zoom class, 跟得足。老友話當年塞翁失馬,焉知非福,後來才知葵青對 升中選擇比較多。

我都好後悔入咗呢間學校

Deleted

我兩個小朋友都讀緊,一個精英班、一個普通班、無以上情況出現。
兩個小朋友都好鍾意返學,總體:返得開心。自從疫情後輕鬆左