用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 好辛苦,尾志願點算好?
樓主: BabyBookBu
go

好辛苦,尾志願點算好?  

chun719 發表於 20-6-12 10:09
乙3寶校都派左間無填過?
咁寶校既定義係咩? 定只係你認為係寶校.....
正常寶校係唔洗揀就派/餘下就入先叫該 ...

荃灣聖十架

princesscupcake 發表於 20-6-12 09:19
你填邊間乙二

荃基

chun719 發表於 20-6-12 10:14
我都唔知你地咩叫寶校.....
正常個個都排到最尾先叫寶校
即係你唔想讀既學校

咁要問返嗰位JM放左咩寶校
不過唔計乙三,乙二放二線
人地又係咁放,佢又係咁放
人地中左佢唔中又可唔可以話唔夠運?
唔否認大抽獎既排位係好重要
但運氣都非常重要

calbee_2014 發表於 20-6-12 10:46
咁要問返嗰位JM放左咩寶校
不過唔計乙三,乙二放二線
人地又係咁放,佢又係咁放
係,運氣好重要

你好運,第一個就中,後面點排邊會有人理

你唔好運......你保守到排二線乙二一樣係直下.........

根本係一個所謂公平的不公平制度

家長的只能盡做

加油,我都叩返第一志願了

Poyau    發表於 20-6-12 23:31

回覆 Leeleelau 的帖子

我成功由尾升了一級尾二,不斷叩。自己都要準備好。

AB200706 發表於 20-6-12 09:48
六年前,我同樓主一樣有私小在手但唔想比錢讀書,四圍叩門,但全部reject。而當年朋友仔叩到農圃,另一個叩 ...
好勵志,六年後睇呢一役都應該係小事一樁,啲野太容易得到就見唔到佢可貴之處,今日大家都可能只係一時塞翁失馬,要繼續努力啊!

afterall 發表於 20-6-12 10:34
荃灣聖十架

我乙三同你一樣, 不過乙二係荃天
最後派左去乙九

chun719 發表於 20-6-12 10:14
我都唔知你地咩叫寶校.....
正常個個都排到最尾先叫寶校
即係你唔想讀既學校
可能你唔太了解62網既慘況, 人多學校少

荃灣有三寶, 其中一間今年已進化到擺乙三都派唔到, 但其實佢既升中成績冇乜突破, 依然係寶

加油!我都派到17志願!但努力叩門中!中中等等的學校都好過寶校!未到最後一刻都唔好放棄!有d去到8月都仲有機會!

afterall 發表於 20-6-12 07:16
我都填得好保守,乙2填2線,乙3填寶校,人地乙2填同一間入左,而我就派左間無填過。只能講無運就無運,有 ...
可能老師見妳有私小back up先咁講,否則一心諗住讀官津或者冇back up喺手就一定係乙一一線乙二已經要二線乙三完全接受唔到寶校先可填番一線博叩門但要有最壞心理準備否則都係填寶校中最接受到果間。憑排乙2、3博扣門,不如set一條保險線。所以其實當初嘅你係冇錯,如果你傾向官津多啲嘅話。

wwmkst 發表於 20-6-19 21:23
我乙三同你一樣, 不過乙二係荃天
最後派左去乙九

我知道聖十架近年校長係積極改革中,但始終要改善升中派位成績非一朝一夕嘅事,學生質素方面亦然,而荃灣有不少比聖十架好的2線學校,所以真係估唔到擺乙3都入唔到

Reitsal 發表於 20-6-19 23:37
可能老師見妳有私小back up先咁講,否則一心諗住讀官津或者冇back up喺手就一定係乙一一線乙二已經要二線乙 ...

多謝你,其實派左去寶校心情已十分低落,仲要講到好似我亂填表害咗個女咁
而我係傾向津校,所以積極叩門中(emoji)(emoji)

聖十架,我上年參觀過,坦白講,當日去參觀,我係抱住『咩叫寶校呢,即管去睇下!』咁嘅心態~ 由小朋友K1開始,我已經周圍參觀小學,仁紀、青澤、石鐘山、黃士心、聖十架.................大大話話都十幾廿間,我想知有幾好、想知咩叫好top、想知咩叫谷、想知咩叫happy school、想知咩叫寶校,所以只要岩時間我就去睇下!
講番聖十架,其實真係不是我心目中唔差喎!單單講升中派位佢係唔亮麗,但唔等如就讀嘅小朋友係一無是處!我睇到校長老師有愛心,校舍位置唔差~ 如果話佢學術唔夠,小朋友有能力可以外補,一樣可以有發揮!

樓主加油呀!打起精神,唔好放棄一定會比現在更好的

healthno1 發表於 20-6-23 04:19
樓主加油呀!打起精神,唔好放棄一定會比現在更好的
樓主已成功叩門舊油天

AB200706 發表於 20-6-12 09:48
六年前,我同樓主一樣有私小在手但唔想比錢讀書,四圍叩門,但全部reject。而當年朋友仔叩到農圃,另一個叩 ...

反而我想知最後讀邊間私校小學?

回覆 afterall 的帖子

Hi, 樓主...
我是乙2填荃基而入的.
不過, 我只填了甲1, 無填甲2&甲3.

你有無填先?

回覆 1130 的帖子

德雅小學

回覆 Crystall102 的帖子

甲2 甲3 基本都係只係用黎裝飾叩門用,除非你填神區的二線學校咁就可能有機~~~