用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 自閉症傾向小朋友
樓主: AppleJennifer
go

自閉症傾向小朋友

Re: 自閉症傾向小朋友

longfung,

你好 ! 我想代朋友問下 , 因為她的仔仔已經兩歲兩個月 , 仍然是說話只發出"衣衣哦哦"聲 , 連爸爸媽媽都不肯說 , 我朋友越要佢講就越抗拒 , 要食物同玩具只會指著"衣衣哦哦" , 不會講奶 , 餅等單字 . 我自己都有仔仔已3歲半 , 所以我很明顯知道朋友的仔仔係說話慢 , 但我見到佢同我仔仔玩又很開心 , 有反應 , 有眼神接觸的 . 不似有自閉症傾向.

我朋友已排期睇私家 , 但一直沒有回覆 ,叫佢等消息 , 點解私家成2千元去做評估都咁慢的. 請問有冇其他更快的私家評估介紹及我朋友仔仔是否需要特別的言語治療 ?有否介紹?我擔心太遲訓練會延誤了時間.   

Hi iwff,
your friend could try 協康會青蔥計劃, they provide 評估服務 and the price is about several hundred dollar.
Here is the web-site
http://www.heephong.org/slp/
Tel: 2393-7555

iwff,

你朋友的仔仔有冇晌政府母嬰健康院做過評估? 可以將小朋友情況同母嬰健康院講,有需要佢地會幫你朋友做轉介

另單就你所說好難講朋友仔仔是自閉症或是純粹言語遲緩又或是其他,好多人都想早點知道小朋友的困難再對正下藥,所以私人評估都有唔少有申請呀,只係等的時間冇咁耐。

而家好多福利機構都會以自負盈虧方式做評估,好似協康、明愛同靈實都有,你朋友有冇試過?

在小朋友未有任何評估&服務之前,都可以俾小朋友見多d人,參加下一d playgroup,提供多點stimulation俾小朋友都是好事呀
小朋友是可愛的!

Steven2005 , hkaman ,

好多謝你們的意見 , 我會建議朋友去試下協康會青蔥計劃 , 請問是否都要等一段時間的 , 大概要幾耐?因為那個朋友是我好朋友,我都有點兒替佢擔心仔仔的發展,其實佢仔仔係交比家姐照顧的,不是菲傭,所以言語方面一定是廣東話,照你們的經驗,佢仔仔會否不單是言語緩慢,還會有其他傾向,會有什麼症狀的.

2001122 寫道:
大家好,
排左四個多月終於排到今個星期去藍田做評估!! 我好緊張!! 亦好驚!! 我知道語言溝通方面一定係慢左, 我阿囝依家2歲3個月大...仲係成日BB話; 雖然不停咁同自己講"要有心理準備", 但個心仍然好亂, 好驚....

早d比佢訓夠 帶佢鐘意既玩具同食物~~都要搞半日~~可以既搵多個熟人幫下手!!  

仔仔而家六歲多啲,九月一日剛剛小一開學,大家都適應緊。痙攣協會社交書分五個主題,<click here>可以睇吓簡介,全套書有一百本,放心每本只是十頁八頁,俾小朋友一個簡單、清晰嘅概念。其中一定會搵到適合小朋友嘅題目,4-5歲開始有好多常規要學,我覺得會好啱用,反而我仔仔大咗小小。訂購可以喺痙攣協會個網download表格,記得寫電話號碼,傳真返去,有貨會通知去攞到時至俾錢。如果小朋友上緊早期可以download張"証明"俾中心簽就可以用家長價買。而家仔仔每晚瞓覺前會同佢讀四至六本社交書。

有一位臨床心理學家亦同我講過,自閉的圈圈可以好闊,亞氏保加係其中一款。但我頗喜歡用亞氏保加形容仔仔,唔係因為討厭自閉依個名詞,而係想搵個適合啲嘅形容詞。有時講自閉傾向,智力OK但大小肌同協調差,不如概括啲講亞氏保加。

[quote]
longfung 寫道:
kmwun,

仔仔現在在協康上早期訓練(職業,言語及幼兒訓練), 連埋青葱的訓練, 都上了兩年.
你仔仔四歲幾做評估醫生話應該係亞氏保加, 那他現在多大? 今年8月仔仔四歲半時去尤德評估時(第二次), 醫生都覺得他仍有自閉行為, 我就說他似亞氏保加症, 但醫生就認為亞氏保加症其實源出自閉症, 只不過最近抽出來可以向政府申請新的撥款, 所以都不用太執著考究是亞氏保加症或自閉症傾向. 幸好她認為仔仔的進步及社交非常理想, 所以覺得仔仔沒有問題, 因此除非仔仔再次出現問題, 否則我都不想考究他是否亞氏保加症.

通常我都在圖書館借社交書(因為馬鞍山的兒童圖書館有很多幼兒社交書), 痙攣協會社交書是否適合4-5歲的小朋友, 我相信他們的專業應該更針對問題, 唔知網上可否看到介紹呢?
因為我都想買套"看門口"       

協康的活動我一直都有參與, 多謝你的好介紹.
每個小孩都是上帝用來提醒我們,這世間還有希望。——泰戈爾

kmwun,

你除o左買o個100本社交書仔, 你仲買o左乜呀? 我老公尋日填o左張form. 我昅到佢淨係對o個34件實物模型有興趣o乍!

AGNESNG

我淨係買咗套書,隻vcd,係噃放咗去邊呢,老人癡呆添   同埋本使用指南。仔仔睇指南同個盒上面見到有實物模型,唔使佢俾錢所以佢又話要。但如果用得著我覺得實物模型都好正,唔使自己做餐慒。

AGNESNG 寫道:
kmwun,

你除o左買o個100本社交書仔, 你仲買o左乜呀? 我老公尋日填o左張form. 我昅到佢淨係對o個34件實物模型有興趣o乍!

我叫佢買埋社交書, 原來叫幼兒園簽返張form, 都可以用家長價買
kmwun 寫道:
AGNESNG

我淨係買咗套書,隻vcd,係噃放咗去邊呢,老人癡呆添   同埋本使用指南。仔仔睇指南同個盒上面見到有實物模型,唔使佢俾錢所以佢又話要。但如果用得著我覺得實物模型都好正,唔使自己做餐慒。

[quote]
AGNESNG 寫道:
kmwun,

[/quote]

AppleJennifer,

你囝囝是否已入讀I位, 我囝囝今年剛好排到沙田沙角協康位(我由大埔協康轉回沙田區排了8,9個月), 沙田的主任對我說今年他們的位特別多(因為有四十多個離會及I位增多, 還有是馬鞍山開了一間細的協康支會, 支援馬鞍山的會員), 所以隊突然短咗, 所以今年可能會快些排到早期訓練.

Kmwun,

多謝你的資料, 我會去看看是否合適.

iwff,

> 請問是否都要等一段時間的 , 大概要幾耐?
For 協康會青蔥計劃, they provide many center for you to choose. I think the queue is different for different center. In my case, I only need to wait about 2 weeks. But I stated in the application form that I can go anywhere to do the test. But if really need the service from government like the i-seat, it is necessary to see government doctor. So it is better to apply for government 評估 the same time. Your friend could ask 健康院轉介

> ... 還會有其他傾向,會有什麼症狀的
I am very new in info about autistic cos my son diagonsed to be autistic just about 2 months.  :-|
I think I can share the characteristic of my son.
1) He is very stubbon. Eg. he like to wear long clothes. It take a month to make him accept to wear short clothes in summer. Even now he will ask for long clothes suddenly and take off his short one. Sometime it will take an hour to make him claim down.
2) Lack of eye contact and seldom play with others
3) language delay. ......

Anyways, training will help small kids to improve. My son also improved a lot after go to school (i-seat) and taining in 協康會

iwff

搭吓咀先!如果想去政府的中心做評估,可以去健康院要求醫生轉介,或者去私家醫生寫轉介信,之後直接打電話去評估中心約時間就可以,但政府服務當然要等啦!所以事不宜遲!

Steven2005

你的小朋友喜歡著長袖衫除咗可能係固執,亦有可能係觸覺比較敏感,即係感覺統合有問題,可以試吓同職業治療師傾吓做感覺統合訓練可能有幫助。

Steven2005 寫道:
iwff,

> 請問是否都要等一段時間的 , 大概要幾耐?
For 協康會青蔥計劃, they provide many center for you to choose. I think the queue is different for different center. In my case, I only need to wait about 2 weeks. But I stated in the application form that I can go anywhere to do the test. But if really need the service from government like the i-seat, it is necessary to see government doctor. So it is better to apply for government 評估 the same time. Your friend could ask 健康院轉介

> ... 還會有其他傾向,會有什麼症狀的
I am very new in info about autistic cos my son diagonsed to be autistic just about 2 months.  :-|
I think I can share the characteristic of my son.
1) He is very stubbon. Eg. he like to wear long clothes. It take a month to make him accept to wear short clothes in summer. Even now he will ask for long clothes suddenly and take off his short one. Sometime it will take an hour to make him claim down.
2) Lack of eye contact and seldom play with others
3) language delay. ......

Anyways, training will help small kids to improve. My son also improved a lot after go to school (i-seat) and taining in 協康會

Thx. I do not think about it .... but the OT of school come  again in Oct.
I talk about this with the teacher in Heep Hong. She suspect my son insensitive to temperature. She suggest me try to let my son stay in hot place. Let him know what is hot and should wear short clothes.

kmwun 寫道:

Steven2005

你的小朋友喜歡著長袖衫除咗可能係固執,亦有可能係觸覺比較敏感,即係感覺統合有問題,可以試吓同職業治療師傾吓做感覺統合訓練可能有幫助。

Steven2005

不用客氣!我想你可以嘗試找出原因,但亦有可能找不到。有時小朋友是不大懂得該怎樣做,所以有時用簡單明確的說明會比較有效,例如小朋友"瞓地",我們說"起身"會比唔好瞓喺度"清晰,因為他們知道該怎樣做。你可是先跟小朋友說如果出汗就需要穿短袖衫;又或者某個情況必須穿短袖衫,例如夏天穿短袖校服。然後找過機會讓小朋友出汗再換短袖衫。慢慢在會出汗前跟小朋友說清楚,試試能否直接穿短袖衫。但小朋友有可能是觸覺比較敏感,你留意他是否不喜歡觸摸某些質地,例如人造纖維。可以試試讓小朋友接觸不同的質料看看反應。又或者小朋友是太喜歡觸摸綿質,所以喜歡穿長袖衫。仔仔以前的OT曾經教我們用刷替仔仔刷身及手腳,可以改善他們的感統。雖然可能找到原因但要改小孩的習慣都可能要花長時間。我仔仔就很固執每次坐地鐵要看車頭的編號,有一位OT亦提到成年人也會不為什麼而喜歡做某些東西,所以如果小朋友的固執行為,沒有太大影響我們何不順他們意,大家也會好過點。

Steven2005 寫道:
Thx. I do not think about it .... but the OT of school come  again in Oct.
I talk about this with the teacher in Heep Hong. She suspect my son insensitive to temperature. She suggest me try to let my son stay in hot place. Let him know what is hot and should wear short clothes.

[quote]
kmwun 寫道:

Steven2005

[/quote]

HELLO!各位媽咪,仔仔今年9月開始已入讀沙田內兼收位幼兒園,返學已大概已有一星期,兼收導師每日都與我聯絡及報告仔仔情況,老師讚仔仔記性好及模仿性強,只是專注力不足,語言表達能力不足三歲半 。

稍後仔仔將轉讀全日制,現需時間慢慢適應,經這星期我發覺早期訓練是非常重要,因普通幼稚園導師沒有此類經驗,而兼收導師有經驗處理此類小朋友的情緒及行為。而且每月有3日語言導師都會到校進行語言治療,及會有職業治療師到校訓練仔仔大小肌肉協調。

校內老師強調此學校不會有歧視存在,這給予我很大信心。我感覺仔仔在此校讀書可得到適當訓練。我會慢慢觀察仔仔情況再與大家分享。

我對初期得悉仔仔有自閉症傾向後的內疚及擔心已看得開,因我明白不需追究原因,最重要去面對及盡早安排早期訓練給仔仔。因現在是仔仔吸收知識黃金時間,我希望令仔仔與一般小朋友的進度配合。而在網上看見其他家長之談話,令我對此症更加明白及認識很多機構可幫助,發覺原來有很多人與我一起面對。

APPLEJENNIFER
:

Yes, we all moms and dads here are most pleased to share with you!  We have similar experience and struggles where normal people will not understand!

Justin2002

你好!!!  你的小朋友幾歲呀????  我個就4 歲4個月,我都努力緊   

你說得很好, 後悔與內疚真的是於事無補, 反而努力幫助小朋友是最有用. 我的經驗是盡量多帶他們出街, 接觸新的事物及人, 特別是任何的長短線的旅行, 都會帶出新的進步!!!

大家都在努力!!!      加油!!!! 加油!!!