用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 CKY vs LS
樓主: HappyBabyJump
go

CKY vs LS   [複製鏈接]

wcyjessica 發表於 20-6-12 09:36
首先要明白,2間真係好唔同既學校,

CKY在課程編排上,沒有課本,引入圖書教學校本課程。一至五年級小學 ...

「家長不是用操練去跟貼進度,而是和小朋友一起搵資料,一起去探討學習。」

好多人誤以為相當於家長幫手做 Project。

其實EK 對 CKY都有唔少誤解,不過為免騎劫個 post 唔係呢度講。

就 LS vs CKY 而言,其實係 curriculum 既選擇。如果家長既 focus 主力已放系計較分數(唔係唔睇,而係兩間已各有各好、有良好track record,再仔細比較,對12年後自己小朋友意義不大)、名氣,某程度上反映你家庭唔會適應 CKY 既教學模式,日後好大機會後悔,咁揀 LS 就是了。

樓主同 daddy 既分歧,以我家庭既解決方式係:如果無法說服對方,咁邊個負責跟學業,就邊個做選擇。

993rs 發表於 20-6-12 10:39
「家長不是用操練去跟貼進度,而是和小朋友一起搵資料,一起去探討學習。」

好多人誤以為相當於家長幫手 ...

我會和爸爸找到共識,選擇適合的,因為大家會為孩子付出,也愛錫孩子,不會因誰跟功課誰作決定的方向去諗。
我好多謝大家的留言、分享和分析,令我們可以反思再反思。

HappyBabyJump 發表於 20-6-12 11:56
我會和爸爸找到共識,選擇適合的,因為大家會為孩子付出,也愛錫孩子,不會因誰跟功課誰作決定的方向去諗 ...

我意思唔係代表揀左 CKY,mommy 就可以不管(或相反)。

我個情況係我較了解 IB,老婆有 hesitation。最終都係要有某程度共識,揀左 CKY。但我有責任 lead 住 both 小朋友以及我老婆。

你老公鐘意 CKY,揀唔揀都好,前題要肯定了解呢個 curriculum。無論邊個 curriculum 日後都有機會有 challenge,要有人帶頭面對

從現行社會及政治情況,唔知揀津校行local system 定係揀私校行IB好呢?

DSE同IB係兩個好唔同嘅課程,最緊要係小朋友適合邊一個,但講真小朋友咁細係咪真係睇得到呢?我小朋友自細讀local School,中學二年級才轉去國際學校讀IB. 我想講嘅係讀local School其實都可以因為小朋友的能力轉返去讀IB或A-level,當然前提係英文一定要OK。

醒目開學勳章 貢獻勳章

fundad 發表於 20-6-12 13:08
從現行社會及政治情況,唔知揀津校行local system 定係揀私校行IB好呢?

以現時情況,我會揀留返舊錢,走得郁就走!只係初小,第時仲有大把機會學好英文,上IB課程

(個人睇法,不喜勿插)

但如果唔打算走,咁EDB管唔管到國際學校/私校嘅課程先?要讀,就讀間佢管唔到嘅
恐龍家

回覆樓主:

壓力多來自家長本身。英文Oral好唔好亦唔係學校有幾多倜NET去決定質素,而且唔係單靠學校就可以有好嘅Oral能力,國際學校學生之間會用英語交談,本身亦多英語為母語學生,語境同任何本地學校都會有分別,不過以我所感受,LSPS喺英語水平仲未去到唔掂嘅水平....要比較呢類傳統名校唔係只比較成績,而要睇埋佢地嘅文化、視嘢、軟實力等質素,例如LSC學生可以參加好多本地以外甚至世界性嘅頂級課外活動,例如中學時有機會到愛恩斯坦母校ETH、以色列WIS等summer program....而且傳統名校嘅成績表喺海外名牌學府都有佢一定份量嘅認受性,對升學海外十分有幫助。CKY無論成績幾好都要用多年時間去建立呢尐軟實力~

小曳人 發表於 20-6-12 15:23
以現時情況,我會揀留返舊錢,走得郁就走!只係初小,第時仲有大把機會學好英文,上IB課程

(個人睇法, ...

暫時私校仍有自主權,遲下唔知,國內國際學校亦受國家監管

我孩子當年入了 CKY,後來入到喇小,6年後過了馬路,現在讀大學了。
我將 CKY 的學費拿來給孩子學英文,及學其他,現在他的英文十分好,見工面試很著數。
CKY 也是一間十分好的學校,但我仍很感恩能入到 LS,他有一群非常好的朋友,成績好人又乖,個個都是女孩子眼中的男神。

小曳人 發表於 20-6-12 15:23

(個人睇法, ...

乜您覺得EDB管好多La Salle嘅運作咩?

poonseelai 發表於 20-6-12 16:16
暫時私校仍有自主權,遲下唔知,國內國際學校亦受國家監管

但事實香港國際學校越來越多內地家長
而家長亦都是持分者

Soundervolt 發表於 20-6-12 18:16

well, now it's just the beginning.
近日,对免於恐懼的自由這句話,有新的體会

poonseelai 發表於 20-6-12 20:06

well, now it's just the beginning.

咁有啲嘢又真係離譜咗啲,例如早前有關「鴉片戰爭」嘅問題

醒目開學勳章 貢獻勳章

Soundervolt 發表於 20-6-12 18:16
not now....
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

02413124 發表於 20-6-12 18:41
但事實香港國際學校越來越多內地家長
而家長亦都是持分者
我老細個女讀屯門國際學校,佢地屋企上一代俾CCP 慘害過,但個女好藍,身邊d同學連鬼仔都係藍,所以係另一樣文化,有需要嘅家長可以考慮埋呢點

恐龍家

小曳人 發表於 20-6-12 21:42
我老細個女讀屯門國際學校,佢地屋企上一代俾CCP 慘害過,但個女好藍,身邊d同學連鬼仔都係藍,所以係另一 ...

聽聞hello有7-8成
其實越多做生意或有錢既家庭都會有偏向,因可能已有外國護照或做生意,想社會穩定,好多原因。

我覺得後路是很重要的,如果經濟非常充裕,我覺得揀CKY問題不大,因讀後覺得有問題,可以試揾IB補習,再吾好,去外國讀也可。但如果是普通家庭,甚至普通中產,LS係一個穩陣的選擇。
LS係一間全面的傳統學校,响乖巧務實同醒目活潑中有一個好平衡,但始終有小朋友不適合,如真的發生,轉到其他學校都不難。
‹ 上一主題|下一主題