用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 CKY vs LS
樓主: HappyBabyJump
go

CKY vs LS   [複製鏈接]

小曳人 發表於 20-6-9 08:27
家長期望同實際唔再一致學校做唔到"成績",但又要"成績",好多人補習,呢d都有遺當初理念,而知道成績唔夠 ...

好同意要有後路,選非dse學制必要兩手準備,預算可能会出國,ib係好好教育,但考試制度未必適合所有人

回覆 HappyBabyJump 的帖子

建議 LS !

呢個時世, 無論你乜顏色, 都應該認同留多D錢畀小朋友預備將來 !

另外英文方面嘅批評, 我覺得可以一笑置之

利申: LS 用家

小曳人    發表於 20-6-9 10:24

我就聽過有家話後悔簡CKY,因為小學PROJECT方便,家長鬥幫手,結果朋友都要落水

醒目開學勳章 貢獻勳章

lskstephen 發表於 20-6-9 09:44
另外英文方面嘅批評, 我覺得可以一笑置之
少少資料,大仔讀緊LSC 中一,英文達GCE level (learning centre 收緊我GCE錢)但佢嘅英文科成績,只係全級6x!
其實我好意外,原來班仔英文咁好!

lskstephen    發表於 20-6-9 10:40
恐龍家

小曳人 發表於 20-6-9 08:27
家長期望同實際唔再一致學校做唔到"成績",但又要"成績",好多人補習,呢d都有遺當初理念,而知道成績唔夠 ...

無知一問,係cky讀唔掂會唔會係local school都唔掂?

畢竟有人兩種學制啱,亦有人兩種都唔啱...

醒目開學勳章 貢獻勳章

MrBeast 發表於 20-6-9 09:32
家長通常以創意、性格等等而選ib, 看過陳sir之前的po 就知最重要是孩子有沒有自主學習的能力。
不過創意溝 ...
有自學能力嘅,其實讀邊個system 都會成功所以,培養孩子自學先係皇道!
慳返幾千蚊學費,自己响外面搵野學好過
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

kimlam953 發表於 20-6-9 10:33
無知一問,係cky讀唔掂會唔會係local school都唔掂?

畢竟有人兩種學制啱,亦有人兩種都唔啱...

未必,呢d case 比較少見,因為响cky出事嘅,下一步係去讀boarding school
上面提到IB要自學能力,呢班要捉住手仔教嘅人仔 (其實真道有相同問題) 會學唔到野,所以比較適合傳統教育,教過乜,就係考乜,以LS為例,測考當中"挑戰題"少於<10%,即係手腳夠快,係可以8字尾,9字頭嘅

又講,之所以DB揀人讀IB,唔係齋睇成績,自己學生都要面試

如果咁慘兩樣都唔啱,已經乜選擇,就揀個家長prefer嘅system
恐龍家

我小朋友都係文靜, 喜歡閱讀, 無體育音樂, 全學術型, 所以由IB School轉返傳統小學, 而家返學開心過以前好多

醒目開學勳章 貢獻勳章

minichong28 發表於 20-6-9 11:00

我小朋友都係文靜, 喜歡閱讀, 無體育音樂, 全學術型, 所以由IB School轉返傳統 ...
我估呢d細路响IB 係無人見到,比較靜嗰班,而响傳統學校,係老師最愛,同學榜樣!
恐龍家

回覆 小曳人 的帖子

係, 因為讀IB真係要好進取, 小朋友要非常主動, 如果係觀察型小朋友, 或者比較文靜, 就好輸蝕, 阿女讀IB School時係開心, 但而家響"極"傳統小學入面, 比較之下, 佢係仲開心好多

醒目開學勳章 貢獻勳章

minichong28 發表於 20-6-9 11:15
回覆 小曳人 的帖子

係, 因為讀IB真係要好進取, 小朋友要非常主動, 如果係觀察型小朋友, 或者比較文靜, 就 ...
其實我身邊都有人剛由港同轉傳統女校,又係類似情況,好快融合新學校,好開心!
恐龍家

小曳人 發表於 20-6-9 11:08
我估呢d細路响IB 係無人見到,比較靜嗰班,而响傳統學校,係老師最愛,同學榜樣!
...
靜冇問題,我覺得主要係學習方法。例如我小朋友都靜,喜歡運動不過不擅長,喜歡跑步不過跑的唔夠快,喜歡閱讀不過如果有的打機一定揀打機。做人也是與世無爭的佛系。讀傳統學校,其實成績唔錯,不過一樣係透明人。而且他不喜歡跟規矩,學習方面喜歡自創方法,自己去搵答案,做數學題也喜歡自己去解,唔跟老師教的方法,可能自己的方法好蠢,都要自己來。寫文章喜歡自由發揮,所以命題作文容易離題。我覺得佢就不適合繼續讀傳統學校,轉去IB學校,果然開心好多。
而另一個就乖巧聽識聽教,老師教一二三,佢全部記清楚,而且自己要做好順著的4,5,6。考試溫書,細細個就識得總結答題技巧,寫作文跟足評分標準。佢就最適合傳統學校去考DSE,如果讀IB,冇一個框框架架去跟,可能會癲。

MrBeast 發表於 20-6-9 09:32
家長通常以創意、性格等等而選ib, 看過陳sir之前的po 就知最重要是孩子有沒有自主學習的能力。
不過創意溝 ...
CKY會唔會更辛苦,讀書壓力更重?

HappyBabyJump 發表於 20-6-10 09:02
CKY會唔會更辛苦,讀書壓力更重?
身邊只有一兩位小學用家,父母都是有心,又唔覺得特別辛苦。不過之前看文,到到diploma 個兩年都唔係易讀

醒目開學勳章 貢獻勳章

讀書壓力,多數來自父母,而非學校
恐龍家

唔出奇,我真係聽過讀呢間都有DEPRESSION,不過可能係個別例子

02413124 發表於 20-6-10 09:52

唔出奇,我真係聽過讀呢間都有DEPRESSION,不過可能係個別例子 ...
父母要檢討自己一下

回覆 MrBeast 的帖子

聽聞好多PRESENTATION,但小朋友本身性格係好靜,好怕PRESENTATION

LSPS有否用大量group or individual project、presentation、research and analysis...等等方法去input knowledge?

02413124 發表於 20-6-10 10:06
回覆 MrBeast 的帖子

聽聞好多PRESENTATION,但小朋友本身性格係好靜,好怕PRESENTATION
父母有時將自己unfinished biz 為選校criteria.  性格內向想變金牌c夷,有些成功有些失敗,雖然堅持是一種美德,父母都是要懂得執生和轉
‹ 上一主題|下一主題