用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 CKY vs LS
樓主: HappyBabyJump
go

CKY vs LS  

HappyBabyJump 發表於 20-6-8 18:37
自己就想慳返啲,讀名津。

可以先考慮LS,12年途中仍有唔少機會可以轉IS。相反方向就比較難~~~

醒目開學勳章 貢獻勳章

HappyBabyJump 發表於 20-6-8 18:30
我留意到,你身邊有朋友由傳統轉去IB⋯⋯是否讀唔掂傳統?還是讀書壓力太大?我囝將來,爸爸想能夠做到多思 ...

其實我本身都有考慮cky.. 佢地講出嚟的確吸引,而用家comments... 會有好大分別,有d人好滿意,但有d上到高中就覺得中伏如果講朋友當中轉去IB,多數都係gifted,受唔住太多重複,太多限制
要轉校亦係跳班嘅時機

問你將來打算,係因為好多人想走,會唔會想留個錢

至於傳統問題,其實男校已經無女校咁守舊,咁多規矩!
so far,我唔覺得LS限制創意,只係你想創意放响邊,放响功課/測考上就當然唔可行啦

想培育創意,可以上STEM嘅活動,應該好多仔都鍾意

恐龍家

我會簡ls,退可攻,進可守,其實大部份都升到書院,ok既可以陪多自己幾年,萬一真係唔鍾意,去外國升學都得。但要由cky轉番去傳統學校就一般難d. 而且識人讚cky其實壓力都唔少。

LS 將來有孫仔可以幫埋孫仔升學

HappyBabyJump 發表於 20-6-8 16:19
CKY已經落大訂,後來抽中LS。
獨子,文靜,學術型,愛閱讀,無體育細胞,未培養音樂。
爸爸愛CKY有新思維模 ...

根本唔駛諗,緊係LS啦,免費,將CKY學費攞嚟補習

有人話LS畢業生嘅英文(Oral)好唔掂!🧐

HappyBabyJump 發表於 20-6-8 20:21
有人話LS畢業生嘅英文(Oral)好唔掂!🧐
津校可以有幾多個net, 唔可以同直私比呢,但oral 可以用$買,ls 就有$都未必買到

小曳人    發表於 20-6-9 07:42

LS 啦,淨係個運動場都夠氣勢!

fadgare 發表於 20-6-8 18:53
建議先多看ek關於cky的post,看看是不是自己心目中那樣,能否應付(如project),才決定選擇哪個。仲有對中 ...
讀CKY會否真能培育學生,學習到分析能力、多角度思考能力、等等.....

回覆樓主:

你放LS出來,等緊叩嘅人多謝你

回覆 HappyBabyJump 的帖子

我vote cky , 我之前放了cky , 原因只是$問題,如果得一個都一定cky , 諗法同你老公一樣,想英文好及思維好d , 多project少抄寫 , 我諗有錢俾佢讀得,將來都有能力俾佢哋出國

HappyBabyJump 發表於 20-6-8 16:19
CKY已經落大訂,後來抽中LS。
獨子,文靜,學術型,愛閱讀,無體育細胞,未培養音樂。
爸爸愛CKY有新思維模 ...

看小朋友能力,如果能力高在LS會讀得好,不過要自己補英文oral及普通話。
如果能力一般,在LS會覺得幾chur, 真係多功測考深,咁去CKY會開心D,加埋呀仔文靜,去CKY會多D機會培養自信。
通常抽津校抽中了人人想入的又唔捨得唔要,不過自己想清楚啱唔啱。
一粒仔,經濟不會主要考慮吧。

醒目開學勳章 貢獻勳章

如果講測考,今年9月開始 改3次考試

而小一會用英文教數學,是好是壞,自已諗

英語,校內有唔少以英語作為第一語言嘅小朋友,每班總有幾個,所以睇你小朋友群埋咩人,我大仔係堂上傳紙仔傾計,全英文嘅,細仔話佢呢兩年講英文多,因為班內有半鬼,我兩個响外面都有上開NET教英文班,所以英語keep住同外籍人士全英語無問題

我都想話,上個英文班幾咁容易安排到

至於思維問題,又係就睇你仔群咩同學,同埋個別老師教學開放性,因為班內總有幾個資優生,佢地個別癲癲地,天馬行空咁,如果老師包容到,其實對課堂都有益處架 (不過cky 嘅gifted 人數可能更多)

恐龍家

小曳人 發表於 20-6-8 19:19
其實我本身都有考慮cky.. 佢地講出嚟的確吸引,而用家comments... 會有好大分別,有d人好滿意,但有d上到 ...

可否講多少少cky高中那方面中伏?

小曳人 發表於 20-6-9 07:53
如果講測考,今年9月開始 改3次考試

而小一會用英文教數學,是好是壞,自已諗
CKY更多gifted嗎?係插班入?因為當年小一入我識果D唔多gifted呀

小曳人 發表於 20-6-8 19:19
其實我本身都有考慮cky.. 佢地講出嚟的確吸引,而用家comments... 會有好大分別,有d人好滿意,但有d上到 ...

點解覺得中伏?

醒目開學勳章 貢獻勳章

poonseelai 發表於 20-6-9 08:02
可否講多少少cky高中那方面中伏?

家長期望同實際唔再一致學校做唔到"成績",但又要"成績",好多人補習,呢d都有遺當初理念,而知道成績唔夠好 (學唔到野),已經太遲
(你可以當個別case)

其中一位幾年前1st batch offer 嘅家長,問均朋友,得出類似結論後,無註冊cky,攞住sfa 抽ls,抽中,仲年年考級一 ,品學兼優  (真心覺得cky 識揀人過db)

所以,好睇你係咩人,孩子係咩人,看似愉快學習,又會谷,但學唔到野時,你有無後路
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

cafeva 發表於 20-6-9 08:12
CKY更多gifted嗎?係插班入?因為當年小一入我識果D唔多gifted呀
可能我識嘅都咁啱係
gifted 有好多無check,但我地睇耐班癲人,好多時會睇得出某d特質,佢地唔一定係成績好嗰班,超級唔願做功課都係資優特質之一,所以cky 係一班响傳統學校生存唔到嘅學生target 之一

恐龍家

醒目開學勳章

小曳人 發表於 20-6-9 08:27
家長期望同實際唔再一致學校做唔到"成績",但又要"成績",好多人補習,呢d都有遺當初理念,而知道成績唔夠 ...
我都識cky家長後悔,想轉校時已經太遲,因為仔女已經無乜市場。。

小曳人 發表於 20-6-9 08:27
家長期望同實際唔再一致學校做唔到"成績",但又要"成績",好多人補習,呢d都有遺當初理念,而知道成績唔夠 ...
家長通常以創意、性格等等而選ib, 看過陳sir之前的po 就知最重要是孩子有沒有自主學習的能力。
不過創意溝通能力在傳統學校會較多限制亦是事實,呢d父母要自己取捨。至於谷唔谷,就好睇父母心態,若不到一百心不死,去邊都死,on the other hand, 以為學校教學理念掂就放哂手,呢個世界邊有免勞春籐。