用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 醫生懷疑亞士保加
發新帖回覆
go

[其他] 醫生懷疑亞士保加

仔仔而家兩歲半,僅有5個單字。

1、社交恐懼,出門去唔熟悉地方爆喊,同唔熟既人一齊食飯又爆喊,或者扮訓著,可以維持1-2個鐘。

2、大小肌肉發展比同齡人遲啲啲,感覺反應快但動作慢。

3、非常專注,一歲前可以自己玩一個玩具一個小時。

4、固執高要求,揀舒服衫著,食嘢成日要抹嘴洗手。

5、方向感好記憶力強,去過一次既地方可以帶我地去,入室內轉左幾十次都可以指出出口方向。

6、非常喜歡數字同符號。

7、唔主動同家人交流。

之前病睇醫生既時候,醫生建議我仔去做評估,覺得佢有啲似亞士保加。等左半年覺得冇咩好轉,黎緊會私家做發展評估,希望只係我地多慮。

盡快評估比較好,你都可以打返去健康院再轉介,雖然政府排好耐,但係佢服務全面,有事會一直跟進落去,唔好錯過黄金期。

Liuvyn 發表於 20-6-8 16:42
盡快評估比較好,你都可以打返去健康院再轉介,雖然政府排好耐,但係佢服務全面,有事會一直跟進落去,唔好 ...

健康院話2歲半太細,等到三歲先,我地催左幾次都冇用,而家唯有靠搵私家醫生。

但兩歲半講五個單字,已經係語言遲緩,可能間間健康院不同,我小朋友好早已被轉介,而家4歲有跟進服務。小朋友有支緩會有進步,不用太擔心。

rowanmama 發表於 20-6-8 13:46

1、社交恐懼,出門去唔熟悉地方爆喊,同唔熟既人一齊食飯又爆喊,或者扮訓 ...

可能是焦慮症,看看他是否懂得看別人的emotions, 如果可以,就不似自閉,焦慮症也有這些問題

回覆樓主:

我個小朋友除了大小肌肉發展得快些,其餘都同你仔仔一樣。
最後我去了協康會做評估,排了兩個月就有得做。

回覆樓主:

健康院再轉介去cac都要排一年

其实太早做評估冇用,起碼四至六歲吧。
我個女當年都誤以為阿士保加,
之後只是虛驚,仲年年考頭幾名,
楼主不用担心,
孩子還小,可能有些學習遲延。應该隨孩子成長可以追返進度,
急進强行訓练是没用的,
暂时都係睇下情况再去决定吧,
我相信你也愛你孩子。

helenwky01 發表於 20-6-13 21:53
兩歲半講 5個單字快搵私人機構做評估,健康院要你等3歲點催佢都無用,我個仔2歲半果陣已經知佢言語遲,拿拿 ...
私人做完只有提早知部份结果,而且私家好多評估都好流下,你除非继续私家follow(價銭勁貴),唔係再轉政府睇都係要政府如尤德/聯合等做全面評估,佢哋信自己報告。况且六歲前評估到已非常理想。
太早知道跟本作用不大,只是滿足家長求知之心。

marrowcherry 發表於 20-6-15 08:03
我個小朋友除了大小肌肉發展得快些,其餘都同你仔仔一樣。
最後我去了協康會做評估,排了兩個月就有得做。
...

請問最尾確診左嗎?醫生而家寫我仔係speech dyspraxia

rowanmama 發表於 20-6-15 13:02
請問最尾確診左嗎?醫生而家寫我仔係speech dyspraxia
咁大夫有冇咩advise or follow up?

rowanmama 發表於 20-6-15 13:02

最後確診為social anxiety。現在都上緊社交小組。

亞氏好似大多數無言語發展遲緩

rowanmama 發表於 20-6-8 13:46

1、社交恐懼,出門去唔熟悉地方爆喊,同唔熟既人一齊食飯又爆喊,或者扮訓 ...

我個仔一歲半就喺健康院轉介去尤德夫人睇,我諗等咗兩個月就喺嗰邊見咗兒科醫生,嗰陣時佢話佢係懷疑自閉症譜系,要一年後再去複診,睇吓佢嘅情況係點樣,我個仔都兩歲幾先識講少少野,但係全部都係英文,都係嗰啲顏色呀形狀同埋YouTube教嘅嘢。
我覺得你可以嘗試打去尤德夫人嗰邊同佢講得嚴重啲,睇吓佢有冇辦法快啲比期你,又或者你可以出去自己搵啲堂上住先,我個仔一歲半健康院睇完醫生之後一個月後,我就帶佢去咗私家學校嗰度上堂,有上堂差好遠,即刻進步咗好多
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊