用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 新界/九龍區 要報幾多間小學先夠 (小朋友極怕生保) ...
樓主: melobi12
go

[小學] 新界/九龍區 要報幾多間小學先夠 (小朋友極怕生保)

melobi12 發表於 20-6-9 10:49
我有報JIS,不過得3幾個位機會渺茫...NIS都會報,不過我見佢連自己幼稚園生都收唔晒...
...

Oh nis升小原來不是直升的?請問有百分之幾會唔收的?

melobi12 發表於 20-6-9 12:54
點解 anfield 必收呀? 唔係話ESF行左one form 之後連RC都冇位,所以區內啲英文幼稚園生好多去左 Anfield咩 ...

估計你小朋友可以聽同講到英文,唔係返中文幼稚園嗰啲,應該就得㗎啦。
考小學英文要求唔高,反而native speaker 唔一定收,佢哋唔收太freestyle 嘅小朋友嘅。
觀察型嘅小朋友Anfield 唔會忽略,我仔反而考其他學校時被評為「英語水平不足」,相信係老師開唔到佢金口,以為佢唔識英文。

mandy_ng207 發表於 20-6-9 13:10
估計你小朋友可以聽同講到英文,唔係返中文幼稚園嗰啲,應該就得㗎啦。
考小學英文要求唔高,反而native s ...
肯兼顧埋觀察型小朋友真係好!
多謝你,我有返少少希望~

yaijing 發表於 20-6-9 13:11
Stamford 而家都唔易考了。朋友仔5歲考,比較怕羞唔敢講野唔收。
唉咁慳返報名費...

現在即是想報來緊8月入學?year 1(k3)? 做大B就應該機會大啲,因為學校會要求低啲

magmum 發表於 20-6-9 13:02
Oh nis升小原來不是直升的?請問有百分之幾會唔收的?
因為Y1 只有一班 (20-22人),K2 有3 班(1x人)

melobi12 發表於 20-6-9 13:31
唉咁慳返報名費...

Stamford 同Delia 呢兩間application 免費的

Osiana 發表於 20-6-9 08:32
你都可以考慮japanese International school, norweigan international school.  兩間都好好。
...

你可以試 FIS Jardine Lookout campus,Nord Anglia,HKCA PLK。