用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 35網選校與派位
go

35網選校與派位

請教大家今年結果如何?請問可否分享一下點排位呀?
因為明年幫小朋友報學校,想參考,感謝!!

Sammi3193 發表於 20-6-8 10:11
請教大家今年結果如何?請問可否分享一下點排位呀?
因為明年幫小朋友報學校,想參考,感謝!!

同問。另外,想知35校網邊間有功課堂及粵教中?

回覆樓主:

天神 一條龍升St. Mary's
奉基 > 黃宣 > 奉基千禧 以升B1%計
紅馬 葛小 無公布升中實數
聖提摩太 升B1仍有上約3成

謝謝回覆~

本人想問一下意見, 這樣排序會否是自殺式?

乙一 : 奉基
乙二: 黃宣/奉基千禧
乙三: 黃宣/奉基千禧
乙四: 葛小/聖提摩太
乙五: 葛小/聖提摩太
乙六: 紅馬

成功派到奉基的可否分亨一下心得? 想參考一下~
另外, 奉基千禧是否一定要111才可叩門? 見到早前的POST有D話要大D又話唔洗, 大家有無聽過?
謝謝!!

Sammi3193 發表於 20-6-9 08:59
謝謝回覆~

抽獎係以命中率(受歡迎程度)去排, 唔係以B1%或有冇公佈B1%去排架喎…

Sammi3193 發表於 20-6-9 08:59
謝謝回覆~

此排位可以出去果欄了, 我當年是按多位去排位,
黃宣 -> 紅馬 -> 千禧 -> 奉基 -> 葛小 -> 聖提 ...

最後派左去果欄, 但現在冇左雙非是否好左, 我又答唔到你因為我小朋友係虎年高出生率, 如果要保在 35 網的話, 乙三要慎填.

拿拿利 發表於 20-6-9 10:32
此排位可以出去果欄了, 我當年是按多位去排位,
黃宣 -> 紅馬 -> 千禧 -> 奉基 -> 葛小 -> 聖提 ...
又未必出果欄, 根據經驗咁排好大機會入奉基。
相比之下, 你當年排法先係自殺式

qpalzm 發表於 20-6-9 10:44
又未必出果欄, 根據經驗咁排好大機會入奉基。
相比之下, 你當年排法先係自殺式
...
係架, 冇經驗以為位多機會大, 最後好彩衝返入去 35 網, 再過兩關叩入返第一志願咋.

感謝大家的意見!

那麼請問今年中獎的各位又係點排法?
借參考! 感激感激!!

Sammi3193 發表於 20-6-9 11:47
感謝大家的意見!

那麼請問今年中獎的各位又係點排法?
最穩陣:
乙1: 天神/紅馬/奉千/奉基/黃宣 5選1
乙2: 葛小/聖提
乙3: 葛小/聖提

有少許風險:

乙1: 天神/紅馬/奉千/黃宣 4選1
乙2: 奉基
乙3: 葛小/聖提
乙4: 葛小/聖提

因為唔係首名子女,如果自行中左紅馬,再去叩黃宣或奉基,啱數嗎?

qpalzm 發表於 20-6-9 12:06
最穩陣:
乙1: 天神/紅馬/奉千/奉基/黃宣 5選1
乙2: 葛小/聖提

我當年都係咁揀,只求唔出果欄

呢幾年聽人講奉基放第二仲有位

dingdong0101 發表於 20-6-9 21:34
因為唔係首名子女,如果自行中左紅馬,再去叩黃宣或奉基,啱數嗎?

有冇前人可以比啲意見呀?(emoji)(emoji)

dingdong0101 發表於 20-6-10 13:17
有冇前人可以比啲意見呀?(emoji)(emoji)

其他區亦有人避中寶取次熱扣大熱

Poyau 發表於 20-6-11 02:12
其他區亦有人避中寶取次熱扣大熱

咁做應該都算正路啩

回覆 dingdong0101 的帖子

今年2020六月派位,有人乙三中奉基,但是不推薦這個排,風險很大,除非從小什麼抽獎都能中的,奉基排第二比較穩
乙一:天神,黃宣,奉基千禧,紅馬,四選一

yoyohkk 發表於 20-6-11 13:23

今年2020六月派位,有人乙三中奉基,但是不推薦這個排,風險很大,除非從小什麼 ...
基本上 黃宣/紅馬/天神/奉千 放乙2的命中率接近0,所以根本放奉基係乙3 free 個 乙2 出黎係無意思。
除非有backup去冒險另計。

今年35網我有朋友中乙二,奉基,所以乙一選奉基命中極高

yoyohkk 發表於 20-6-11 13:23

今年2020六月派位,有人乙三中奉基,但是不推薦這個排,風險很大,除非從小什麼 ...

乙三中奉基 35網

個人比較想選擇
乙一:奉基/ 奉基千禧

其實以35網黎睇, 係咪乙二就真係要開始穩陣揀葛小/聖提摩太?
葛小/聖提摩太之間, 整體上大家覺得邊間比較好D?

謝謝!!