用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 學琴只學考級內容??
go

學琴只學考級內容?? [複製鏈接]

請問大家,你們的鋼琴老師會否一直只教考級內容?可能初初學一兩年basic野,之後就完全踏上考級之路。2級考完就4級,4級考完就6級,6級考完到8級,再到演奏級,一路一路都只focus教授孩子考級教材??中間可能再穿插某些比賽曲目,但就沒有其他基本功練習曲,傳統名曲等學習。咁樣正常嗎?  如果小朋友不急於考級,而係希望打好基礎,學得全面,是否不應該如此學法?
   1    0    0    0

fixedstar99 發表於 20-6-8 09:10
請問大家,你們的鋼琴老師會否一直只教考級內容?可能初初學一兩年basic野,之後就完全踏上考級之路。2級考 ...

好睇個家長點諗,我地教基本野,之後學相似程度歌,老師認為可以考級,就決定報考,再主力彈考試歌。

其實想佢地彈下其他種類歌,認識下不同樂章。

所以我2個小朋友相比D 10歲已完成8級鋼琴或其他樂器進度係較慢。當然唔排除係有小朋友好有天份,好細個已彈到高級的樂章,直接考就8級。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

唔會,我小朋友除了考試歌校際比賽歌,同時起碼用四本書,每星期覆琴起碼六首歌

delete

LeeCC 發表於 20-6-8 10:40
唔會,我小朋友除了考試歌校際比賽歌,同時起碼用四本書,每星期覆琴起碼六首歌

...

請問你小朋友都係學鋼琴嗎?已經幾多級?可以介紹下學咩書嗎?

gracelam 發表於 20-6-8 09:50
好睇個家長點諗,我地教基本野,之後學相似程度歌,老師認為可以考級,就決定報考,再主力彈考試歌。

其 ...

我就系唔想只學考試歌呀!希望打好基礎,第日彈任何歌都可以輕鬆應對~

我小朋友已經9歲,都係岩岩完成4級開始學6級,但我都覺得系咪要學其他練習先

fixedstar99 發表於 20-6-8 11:04
我就系唔想只學考試歌呀!希望打好基礎,第日彈任何歌都可以輕鬆應對~

我小朋友已經9歲,都係岩岩完成4級 ...

你可以向老師提出要求及想法。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

fixedstar99 發表於 20-6-8 11:04

我小朋友已經9歲,都係岩岩完成4級 ...

不錯,同老師傾下你想法,如果老師配合不到,轉老師

簽名被屏蔽

jli008 發表於 20-6-8 11:17
回覆 fixedstar99 的帖子

看家長你咩心態,我早期就衹是想女兒能多參與表演,目的在於提高自信,能考多少級老 ...

我個心態係不止係for考級,而係真正當一門技藝去學~你女兒已經準備考演奏級,證明學佐好耐,請問你期間有冇其他教材用緊? 除咗考級用書~

簽名被屏蔽

fixedstar99 發表於 20-6-8 09:10
請問大家,你們的鋼琴老師會否一直只教考級內容?可能初初學一兩年basic野,之後就完全踏上考級之路。2級考 ...

essentially 你係老闆,何不直接同老師要求,當然咁你要接受進度可能會慢d。我們乒乓球一早就同教練講話唔考章,以對打為主,當然一些基本動作和技巧都是要學和練,但我要求最尾10-15分鐘對打,小朋友亦十分受落。

jli008 發表於 20-6-8 12:00
kg 時我們都有去,d琴書真的平好多,e加仲方便淘就得。近年深圳開了幾間大商場,疫情過後鼓勵大家上去行下

簽名被屏蔽

jli008 發表於 20-6-8 12:37
我感覺香港同國內學琴方式都有一些不同,國內以技術性為主,樂理為後,香港就先樂理後技術,感覺上以孩子的快慢 ...
之前我們只是和朋友一起去書城,沒上過堂,不過如pth ok, 都是一個好選擇

簽名被屏蔽

jli008 發表於 20-6-8 12:00

請問深圳少年宮學琴好好嗎?但昭義係咩人呀? 如果小朋友學完4級考試歌,準備6級之前其實有咩練習曲可以學習過渡呢? 我女話突然跳到6級考試歌好唔適應

簽名被屏蔽

jli008 發表於 20-6-8 15:07
國內以技術為主,我覺我OK,不然都不會孩子那麼小每星期都去咁遠(當然順便也玩樂去,這也是我的重點).且還有 ...

我知道李雲迪呀!不過唔知道但昭義是他老師~ 但昭義在深圳少年宮教琴嗎?

系呀,我正是不想小朋友學得太匆促,所以發帖詢問各位前輩意見~ 因我對音樂幾乎零認識~ 之前接觸過她的老師都有提過小朋友比較有天賦,我唔想因為急進扼殺佢興趣~

簽名被屏蔽
‹ 上一主題|下一主題