用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 KTS vs 協恩
樓主: hannahy
go

KTS vs 協恩 [複製鏈接]

回覆 hannahy 的帖子

Good Choice!

千祈唔好揀KTS,我仔讀過兩年,老師完全冇愛心,教育刻板,不接受新意見,官僚主義極強的一間古老學校,已轉校兩年多。

dont  choose KTS, high school fee, students and parents normally are selfish.

HYS for sure

比我揀港同

我就一定唔贊成揀K T S,仔仔在此校讀了兩年,現在已經轉校了。唔講功課多少問題,子女谷唔谷得,因人而異。最主要離校嘅原因,係老師們沒有愛心,教學黑板,注重背誦既傳統模式,校方官僚主義極重,不接受家長意見,傳統古老的一間學校。只可說和我們的價值觀和理念背道而馳,但客觀點,百貨養百客,總有人覺得是合適的,這只是我的親身經歷,分享一下而已。祝大家也為子女找到一所合適心儀嘅學校。

我都聽聞D老師好惡,話好果SFA班細路係果邊,應該乜活動都唔會參加
(因為SFA班細路唔使鬧架,老師講一句就聽)

kaboBB 發表於 20-7-27 18:32
我都聽聞D老師好惡,話好果SFA班細路係果邊,應該乜活動都唔會參加
(因為SFA班細路唔使鬧架,老師 ...

我反而聽幾個唔同年級嘅小朋友話 KTS 老師好好,功課唔多,抄寫少,活動多,老師仲肯抽小息時間幫小朋友學習。作文仲好有心機寫好多評論俾小朋友參考,寫得靚仲會特別間低畫星星。動靜小朋友都有,未聽過話佢地唔想返學。呢度亦有唔少 KTS 用家,可以再講詳細啲。 對於我同唔少人而言,係一間幫助到小朋友發揮嘅好學校。

呢位家長個個帖都係針住 KTS,第一個 comment就已經係,仲要幾個 comment 都係 copy and paste,有啲...情緒激動?不過可能係當中有誤解或鑽牛角尖。

1998Ruby1998 發表於 20-7-27 21:20
我反而聽幾個唔同年級嘅小朋友話 KTS 老師好好,功課唔多,抄寫少,活動多,老師仲肯抽小息時間幫小朋友學 ...

我嘅真實例子是以記敘形式寫出來,語氣中並沒有任何激動,仲帶點輕鬆添因為事情已經解決了。正因為揀校在即,我唔想家長揀錯學校,雖然揀錯咗都不是死約,可以好似我咁轉校,但都有啲麻煩吖嘛,所以正評又好,負評又好,大家各自選擇。
當中我不認為有誤會,因為每次我都係同老師在電話中通話的,不會有文字上嘅誤會,只是佢哋從來不肯面對問題,
解決問題,再者,我認為選學校除咗學術成績之外,待人處事都係一個學校比學生嘅大課題,好榜樣,以我認識嘅家長當中,四年班之前已有五位同學仔轉校了。俾我個人嘅感受係,呢間學校佢覺得自己每年都咁多學生爭崩頭,根本唔驚收唔到人,所以就算你品學兼優,佢唔會覺得有咩特別出咗去嘅同學仔,都係考返Band one嘅學校,或者轉左國際,個個都係叻仔叻女,運動又得(校隊),學術成績又唔差,所以轉校好容易,間間都收。

00806143 發表於 20-7-29 00:21
我嘅真實例子是以記敘形式寫出來,語氣中並沒有任何激動,仲帶點輕鬆添因為事情已經解決了。正因為揀 ...

如果真係放低,就冇必要個個 KTS 帖都寫同一段 copy and paste 文字,又回覆冇回應你嘅留言吧!尤其我個留言已經係前日夜晚,已經係去論壇到第二、三頁,需要你主動出擊去搵。

從來旁觀者清當局者迷,兩邊都唔可以肯定話是否有誤會。既然你同小朋友已經 move on,你亦冇必要再關注舊校嘅任何事。祝小朋友在新校如魚得水!

1998Ruby1998 發表於 20-7-29 00:32
如果真係放低,就冇必要個個 KTS 帖都寫同一段 copy and paste 文字,又回覆冇回應你嘅留言吧!尤其我個留 ...

作為一個有責任嘅人,我會關注社會上任何民生嘅事,尤其是對我哋嘅未來棟樑,叻仔叻女,一定唔會自己變好咗,便唔理後面嘅人。另外,大家都有工作,唔會即刻回覆掛?

1998Ruby1998 發表於 20-7-29 00:32
如果真係放低,就冇必要個個 KTS 帖都寫同一段 copy and paste 文字,又回覆冇回應你嘅留言吧!尤其我個留 ...

所有浮曬上面既帖都是KTS, 因為佢以KTS去搜尋再逐個帖去唱衰,我真係覺得實在係好無謂。
搞到好似小朋友發脾氣咁,自己唔鍾意都要令你唔鍾意,自己得唔到都要你得唔到。
何必呢...

其實講一次自自然然有人睇到,家長亦會參考佢分享既經歷。

學你話齋,點解仲要咁關注舊校,不如多d關注下新校,期望有更好既未來好過啦!

回覆 honeybibibibi 的帖子

簡單啲,同前度分手,真係放得低嘅話,就算以前佢對你有幾差,都唔會再去諗以前拍拖日子,冇必要上網特登搵關於佢嘅帖,不斷留言同一段文字。呢種情況,我只係諗到追債收數佬先會用呢招。
唔評論佢經歷是否真實,但作為一個前度用家同一個有文化嘅人,應該懂得寬容大量,不計前嫌,恕己及人,忘掉往事,唔需要再理舊校。旁人入讀係旁人嘅事,若然學校真係有問題,久而久之唔會有好成績,唔會再受追捧。

1998Ruby1998 發表於 20-7-29 01:19
回覆 honeybibibibi 的帖子

簡單啲,同前度分手,真係放得低嘅話,就算以前佢對你有幾差,都唔會再去諗以 ...

008 講得出咁多細節,我tend to 相信佢jo遇(不代表完全認同),但既然已有後路,用新acc 反而會令自己story less credible

咁008都係想俾多d潛在用家知道間學校無人講的一面,無乜問題.

好評太多,都要了解下有無差評

MrBeast 發表於 20-7-29 08:32
008 講得出咁多細節,我tend to 相信佢jo遇(不代表完全認同),但既然已有後路,用新acc 反而會令自己sto ...

關於新Account這點,我又想補充多句,其實我10年前已經開咗account,但係因為咁多年一路都記唔起個user name同Password,用個手提電話去再開佢又話我已經登記左,一路都開唔番直至最近因為又臨近入學,諗起呢件事,再入去EK度搞,終於比我開返個新Account,先至可以喺我未有老人癡呆之前,讓大家知道呢件事實,多些資訊為自己嘅子女作出英明嘅選擇

回覆樓主:

KTS 真的幾好,協恩也不錯。住協恩附近,當年KTS 收了,沒有參加大抽獎,只係覺得協小的教學方法同理念跟自己有出入。協小入協中的機會一定大過KTS, 不過每個人的需求是不一樣的。叧外我唔明白點解有人周圍唱KTS, 這種情況亦比較少見,每間學校都有它的不好地方,選學校要有綜合的思維。

家長和同學間明爭暗鬥,在沒中學的小學和精英班是較明顯的,唔會只kts 獨有,想要較relax, friendly atomsphere, 最好都是選龍校。

學校處理事情取態,除了能否人性化善意處理,consistency 都好重要,唔係就變成公平問題

kaboBB 發表於 20-7-27 18:32
(因為SFA班細路唔使鬧架,老師 ...
唔排除sfa的真的較知訂,亦可能老師夠氣勢,咆哮一聲就令學生收聲
其實小一面見時一些小學都會㨂d淡定和收放自如的小朋友,如果成功收到,老師就唔使發功 (利申我唔知kts 係點,不過有fd在sfa 亦聽過有惡的,有時呢d野真要看時運高低)

MrBeast 發表於 20-7-31 09:31
唔排除sfa的真的較知訂,亦可能老師夠氣勢,咆哮一聲就令學生收聲
其實小一面見時一些小學都會㨂d ...

當然SFA裏面有悪既老師,不過小朋友大大下,在整體氣圍下,會學懂了守規。
D教練會講,SFA D小朋友好乖,大聲D就以為人地鬧,讚一句又已經好開心。這是我(用家)六年來所見,都是想分享比大家,SFA返學小朋友是開心的,亦有不同活動可以參加,當然讀書壓力一定有,但都係家長壓力大D,小朋友係好開心的。
‹ 上一主題|下一主題