用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 優才小學 (英文程度) ,求升中用家分享
go

優才小學 (英文程度) ,求升中用家分享 [複製鏈接]

本人有點疑慮

小朋友 有sfa & gt offer
家住九龍,喜歡gt的教學理念,而且有升中back up
但有一些問題希望用家解答
1,請問gt的英文足夠嗎?擔心如升中時會銜接不來
2,網上間中會有一些關於學校內部的負面人事問題,不知會否對學生有所影響
3,另外,請問優小高小時的呈分試是如何安排呢?(如不打算直升優中)

謝謝
   6    0    0    0

回覆樓主:

如本身不打算升優中, SFA 考中學會比較有利。 另 SFA 英文都會得比 GT 深。

GT 中學是B1b, 如果要呈分抽津中, 就要先放棄直升, 除非好有把握考到B1a 津中, 否則都有啲冒險。

唔係升中用家,但我唔覺得優才英文程度會令到小朋友銜接唔到中學部。一來智力態度正常嘅中文小學 Band 1 生入讀 Band 1 英文中學,幾個月適應就可以。二來佢一直都係一條龍,小學部一定做到銜接,而中學部一定都識幫小學部同外校生銜接適應。所以冇需擔心。

我去in優才時
見佢哋小四先考flyers
仲唔係人人15 shields
有d愕然

回覆樓主:

係,GT 小六先考KET。
升中用家,個人覺得小朋友英文不太好,但未必係大多數用家想法。升中銜接就不太担心, 現在有些科目已開始了中學課程。有需要可pm。

picalo 發表於 20-6-7 20:42
我去in優才時

優才DSE成績反映主科有進步空間
選修5+達B1A 但主科5+只有B1C
英文相對算好 中文5+低於日校水平

2019年 優才 | 日校
中文5+ 6.6% | 10.59%
英文5+ 19.7% | 9.75%
數學5+ 21.3% | 14.70%
通識5+ 19.7% | 10.42%
主科5+ 16.8% → B1C (15-25%)
選修5+ 55.3% → B1A (>35%)
整體5+ 31.6% → B1B (25-35%)

蓮蓉包 發表於 20-6-7 21:52
係,GT 小六先考KET。
升中用家,個人覺得小朋友英文不太好,但未必係大多數用家想法。升中銜接就不太担心 ...
請問優才小學考呈分跳船更好中學的學生多嗎?謝謝

回覆樓主:

想請教一下。。新校長打算在小五小六推行學習英文外的2種外語,是否會對外語進行考試?我怕到時連外語到要補習?
這政策其實背後理念係咩?

回覆樓主:

之前去參觀,地區名牌津貼小學,小三至小四才考movers
呢啲先令,我驚訝

sisbro 發表於 20-6-21 11:24
呢啲先令,我驚訝

請問mover 應該幾多歲考?求意見。

picalo 發表於 20-6-7 20:42
我去in優才時

正正就是龍校的好處,唔洗同人一起趕鴨仔。
若一早就想外chong, sfa適合些,不過可能打完木人行end up 都是gt

sisbro 發表於 20-6-21 11:24
呢啲先令,我驚訝

我認為,最遲小二開學前。
而家考直私,即係K2,已經考Starters, 同movers
小一考movers
小三 前flyers

Poyau 發表於 20-6-7 22:28
優才DSE成績反映主科有進步空間
選修5+達B1A 但主科5+只有B1C
英文相對算好 中文5+低於日校水平

2018年DSE,優才英文5+仲有接近30%,中文5+都有2x%,可能畢業生人數少,导致成績波動大.

MrBeast 發表於 20-6-21 11:46
正正就是龍校的好處,唔洗同人一起趕鴨仔。
若一早就想外chong, sfa適合些,不過可能打完木人行end up 都 ...

打完木人行,係ko木人定被木人ko先~~~

想信係SFA行完條木人行,大比例可以去比GT成績更好嘅中學~~~

當然要睇小朋友性格,SFA多年來都出名谷嘅~~~

mcl203 發表於 20-6-21 11:59
打完木人行,係ko木人定被木人ko先~~~

想信係SFA行完條木人行,大比例可以去比GT成績更好嘅中 ...
well, 依ek sfa 用家分享,係「任揀」先啱。
今年剛剛身邊有個case,暫時考到和gt相約的中學

KumamonJ 發表於 20-6-21 11:43
請問mover 應該幾多歲考?求意見。

正常 movers 小二, flyers 小四考。
我見過 K3考flyers 都有, 如果是操卷考求張証書, 過早考就意義吾大。

回覆樓主:

GT 中學 IELTS 平均 7.x 分, 都吾算差。
同神校比較, 就要努力。
如只比較小學, 我估 SFA 會教得深些。
如果小朋友英文叻, 去英文小學會更好, 不過都要留意吓中文。

bugmum 發表於 20-6-21 11:13
想請教一下。。新校長打算在小五小六推行學習英文外的2種外語,是否會對外語進行考試?我怕到時連外語到要 ...

學生多學一種語言, 全球化下, 對將來學習/溝通上會有好大幫助。

其實有啲小學都會外語學習, 都唔係有什麼特別之處。

cxyu841216 發表於 20-6-8 15:10
請問優才小學考呈分跳船更好中學的學生多嗎?謝謝

跳船一定有, 跳出去的, 一定找到更合適中學才會跳, 但都有9X% 會原校升中。

如家長目標跳船, 又有三私一直 offer 在手, 就吾好考慮 GT.

優小應該好難跳船嗎?要先放棄中學學位,如果小朋友叻,有信心自行收就最好。如果一般的就要等派位,雖然有呈分,但估算banding  落差應比其他冇龍小的學校落差更大。請教各位高手及用家
‹ 上一主題|下一主題