用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 KTS vs SFA
樓主: Mandy325
go

KTS vs SFA  

lusanna 發表於 20-7-31 19:03
我睇咗几個相關的post, 但都唔明如此舉手之勞可以如此簡單複雜化!都唔知系家長定學校出問題!
我女也有開 ...

這位家長,我都覺得你講得好啱,如此舉手之勞,為何要為難個細路?並且將之複雜化?其實細路仔在小學期間活躍好動,斷手斷腳也難免會發生在我或你既子女身上,當年我囝囝是受害者,我先善意地同學校協商,竟獲得如此冷漠的回應,也藉此希望提出此事,警醒學校,以保障日後有機會出意外的小朋友或許有好些,人道些嘅處理而已。難道85年嘅校風,竟是如此?

ar_mak 發表於 20-7-31 20:15
猴子爸,你又聽我講下勒。你搵APS同KTS去做比較,係。。。錯左既。

APS本身係全民皆有兵器,要E ...

如此涼薄嘅回應,我真係不敢苟同,就以上三項控訴,如你所講,我應該不算係人類?你所講:因為根本就唔會有人為咗呢D事而決定放棄一間學校?而我就選擇放棄,另覓新校,睇嚟我呢隻"鬼",唯有一笑置之。

noverzero    發表於 20-8-3 10:57
travelmind    發表於 20-7-31 23:04

ar_mak 發表於 20-7-31 20:23
同樣道理,家長捉到老師小小野就可以投訴冇愛心,我就打死都唔信,父母日日係屋企對住仔女都係秒秒鐘充滿愛 ...
或者咁:
仔:媽,呢題數我唔識做

媽:你去問死鬼老豆啦

bettyay 發表於 20-7-31 17:32
Um....其實吹兩個月是家長一方面講,最終係咪全事實,那些年我天天送返學送飯接放學!其實我未見過的,當 ...

你都係講極都唔明,我都有提議過lunch time先派工人姐姐去照顧仔仔上廁所的問題,電話溝通和致函校長也試過,並且澄清一句,係由0800 Standby 到1500放學時間,係全日啊,足足維持了兩個月,因為學校都話放學冇人會得閒推學生去出面上私家車,而我亦都同意自己揾人幫手 至於點解係去一次廁所就夠,我之前都講咗,因為受傷之後,每日係爹哋親自車佢返學,返學前爹哋會幫助仔仔去一次廁所,咁放學呢,有舅公接送,所以全日大致上淨係需要lunch time搵人幫一幫忙,件事就係咁簡單。

ar_mak 發表於 20-7-31 20:15
猴子爸,你又聽我講下勒。你搵APS同KTS去做比較,係。。。錯左既。

APS本身係全民皆有兵器,要E ...
off topic, 話說多年前港島有間有02事件,起初我都以為老作,但一兩位ek 網友話係舊生當時都在場,咁有冇影響收生,答案係冇。moral of the story, 人是比鬼更可怕

ar_mak 發表於 20-7-31 20:50
拿,你猛追住佢講就岩架勒~

你心地都幾唔好,借刀殺人。

00806143 發表於 20-7-31 20:41
你都係講極都唔明,我都有提議過lunch time先派工人姐姐去照顧仔仔上廁所的問題,電話溝通和致函校長也試 ...

點解多咗樣推埋個學生出去上私家車?咁點解lunch去一次唔得呢?學校有冇原因?但始終係制度公平性問題。學校唔啱你理念,轉校真係一個出路
又其實全件事都係牽涉家長要求,孩子沒被為難啊!有工人standby照顧,開飯蓋老師開唔到無開,都係行去校務處搵姨姨開,又唔係冇人開蓋冇飯食!亦無因冇student reference letter而轉唔到校!記得之前你話好彩阿仔乜都唔知,仲好開心天天托住隻天殘腳返學

話阿仔係受害者?點受害法?係咪提議佢去滑雪嗰個害佢的?我諗係意外黎嘅!

00806143 發表於 20-7-31 20:41
你都係講極都唔明,我都有提議過lunch time先派工人姐姐去照顧仔仔上廁所的問題,電話溝通和致函校長也試 ...

咁其實你同學校要求時,係想阿仔急起上嚟就叫是但一個大人推佢去廁所,到放學又是但搵個得閒嘅大人推佢出去上私家車,還是想學校有個專人(可能好姐又或者幾個校工中其中一個)負責推你阿仔上廁所和上車?

bettyay    發表於 20-7-31 21:07

gigayan 發表於 20-7-31 21:03

咁其實你同學校要求時,係想阿仔急起上嚟就叫是但一個大人 ...
家長話好肯定阿仔中途一定唔急的,肯定係!所以唔駛要人推去廁所,只會中午先急一次。老老實實,我真係擔保唔到我啲細佬幾耐去一次廁所的。

bettyay 發表於 20-7-31 21:02
點解多咗樣推埋個學生出去上私家車?咁點解lunch去一次唔得呢?學校有冇原因?但始終係制度公平性 ...

我少接放學,阿女平時坐校車嘅,但我記得平時放學正常都係家長泊底架車,自己行入去接小朋友出嚟......我試過幾次揸車去接阿女都係泊底車自己行入去接,學校好似無拖小孩出嚟交上私家車呢個服務,我有冇記錯?

bettyay 發表於 20-7-31 21:11
家長話好肯定阿仔中途一定唔急的,肯定係!所以唔駛要人推去廁所,只會中午先急一次。老老實實,我真係擔保 ...

呢樣真,上上下堂要開大都會有人試過嘅 講唔埋的。

gigayan 發表於 20-7-31 21:03

咁其實你同學校要求時,係想阿仔急起上嚟就叫是但一個大人 ...

揸私家車嘅家長都知道,嗰條路放學係幾咁繁忙㗎喇,所以只不過想學校配合放學推佢出一出去路邊,咁我舅公(司機)呢,就可以落車幫佢上私家車,呢一點當然唔使校工或其他人幫忙上車喇 唔講喇,晚飯時間,大家好好enjoy天倫之樂啦, 公道自在人心