用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 KTS vs SFA
樓主: Mandy325
go

KTS vs SFA   [複製鏈接]

00806143 發表於 20-7-26 20:58
千祈唔好揀KTS,我仔讀過兩年,老師完全冇愛心,教育刻板,只注重背誦,缺乏創意思維,傳統教學,只能遵從 ...
"老師完全冇愛心,教育刻板,只注重背誦,缺乏創意思維,傳統教學,只能遵從老師指示,不能發表,亦不接受新意見,官僚主義極強的一間古老學校"算是颇负面的控诉。可否讲讲具体例子?

gigayan 發表於 20-7-27 08:07
你自己前兩年轉校,朋友p4轉校,其實每年都「有人辭官歸故里,有人漏夜趕科場」,我認同有可能未必諗法個 ...

不便在這裏開名了,小一小二讀咗兩年,兩個班主任都冇乜愛心,校長也是。寫信比校長反映意見,(當然係就一件重要嘅事),她一定唔會回覆,高高在上,只係求其搵一個你唔認識嘅老師回覆你,好唔專業。
講一個小例子,學校午飯時間老師和學生都會坐埋一齊食,我是自己預備飯盒給仔仔的,有一次可能我個飯盒關得太緊,仔開唔到,班主任同佢坐在同一台,佢有禮貌地請班主任幫他開,但班主任回答佢:你開唔到就拎去校務處啦!試問這舉手之勞,任何一個大人也會幫忙的,對嗎?

猴子爸 發表於 20-7-27 09:59
"老師完全冇愛心,教育刻板,只注重背誦,缺乏創意思維,傳統教學,只能遵從老師指示,不能發表,亦不接受 ...

之前沒有回覆,因忙,見諒。
就老師沒有愛心和學校官僚主義既問題,我可以舉多一個親身經歷嘅事例,這是發生在小一,我仔在當年因放假去滑雪,斷了左腳,要坐兩個月輪椅上學,就仔要去洗手間嘅事宜,希望老師可以安排人手,在午飯後推他去一次廁所,但那位我完全不認識嘅陳主任在電話回答說,我哋啲校工唔係愛黎咁用,你仔要去廁所,你就安排一個工人姐姐或家人Stand by響學校,其實仔意外之後,我哋已經沒有搭校車,每一日都是父親親自架車送他上學,返學之前會同佢去一次廁所,放學因為學校好近我哋屋企,所以唔需要,全日只是午飯後需要找人幫忙一次而已,因班主任不能提供協助,我便真誠地寫了一封信給校長,佢當然冇親自答覆,永遠高高在上,就搵左以上個老師在電話答覆我,答案是:我哋一視同仁,佢話之前有個小四嘅學生斷咗腳,佢爺爺一把年紀,也是每日在學校Standby長時間照顧佢上廁所。記得那時候是冬天12月至1月嘅時間,我在沒有選擇既情況下,我工人姐姐每天要返K T S 8:00 standby直至lunch時間,並且指定坐一張吃西北風嘅bench,不能出去學校任何地方避寒,並且每天要求我工人姐姐要sign in attendance,不能離開,試問她不是K T S嘅員工,為何要規定她這樣做呢?再者,這是人道嘅處理方法嗎?就這樣,我們捱了兩個月,決定讀埋呢一年,我哋就會轉校了。當然轉校嘅時候,新學校要求K T S寫student reference letter,校方回答說:我哋從來冇做開呢樣嘢,只能給他在學證明。一間有80年歷史嘅學校,竟然連一個咁普通要求都做唔到,真的徹底失望。
所以我在此衷心希望每一位家長能為子女找到一間合適嘅學校,不想再有其他家長或子女受苦了,這是我的真實分享,比較長氣了,謝謝大家。

00806143 發表於 20-7-27 16:08
不便在這裏開名了,小一小二讀咗兩年,兩個班主任都冇乜愛心,校長也是。寫信比校長反映意見,(當然係就 ...

我將你嘅例子俾畢業咗嘅校友睇,佢有以下回應嘅,開唔到飯盒問題:學生嘅做法不嬲開唔到都係搵校工姨姨/叔叔幫手,佢地係一定有辦法開到,反而老師未必開到。佢叫我提一提,有次佢唔帶飯,又無帶錢買飯,老師知道第一時間俾咗自己個飯佢食,無話過佢一句嘅。
去洗手間問題:個位爺爺佢都見到,都記得係邊個,但輪椅小孩佢就無印象了。Btw,佢覺得KTS校工工友唔係好多人,每個人都有佢嘅職責負責校園,如果要佢地未受過訓練嘅人去照顧一名傷者,其實都幾唔負責任,因為有機會令傷者二次受傷。
Student Reference Letter : 佢只聽過P.5-6升中時,學校幫佢地寫升中Reference Letter,其他年級都未聽過有得寫..... btw,封信都仲係屋企,d中學都唔肯收嘅。
陳主任:佢話陳主任其實都算經驗豐富嘅主任,負責教「KTS大使」的。
校長唔覆:佢話好多時朝早都見校長俾家長包圍住,成日都見到校長好開心同家長傾計。P.S. 仲俾佢話我六年嚟都唔搵下校長傾下計......

Um...... 絕對唔係想反對你嘅想法,始終每個人對事物嘅睇法和感受都唔同,校友都因為熱愛母校,所以想幫母校講句說話。 希望你們在新環境生活愉快

回覆樓主:

多謝你,大家都要生活愉快, 願香港疫情快些過去。

00806143 發表於 20-7-27 18:31
就老師沒有愛心和學校官僚主義既問題,我可以舉多一個親身經歷嘅事例,這是發 ...
just curious, 有冇建議過姐姐中午攞飯比小朋友然後順便幫佢去埋廁所?

MrBeast 發表於 20-7-27 21:02
just curious, 有冇建議過姐姐中午攞飯比小朋友然後順便幫佢去埋廁所?

我當然都諗到這點子,但係校方話唔可以中途進進出出

00806143 發表於 20-7-27 21:24

當年小一中午飯,工人/家人係可以入校園指定範圍及自由使用洗手間的,孩子如果可以推輪椅出來取飯!要跟他去廁所一次!根本唔難!仲有問題其實我都想知,如何肯定孩子一個上午只須去一次廁所?
如果連孩子自己推輪椅出入的能力都無,咁梗要專人照料!學校應該冇人手抽出來只照顧一個受傷了的學生兩個月。咁非學校員工,當然亦不能自由中途進進出出學校,這是學校負責任保護學生的應有行為。

PS有家長問侯你係咪係越南返咗嚟!

回覆樓主:

?!#

00806143 發表於 20-7-27 21:24
出出入入當然唔可以,入左個金魚佬那個負責。
一般小學通常都容許家人/姐姐送午飯,所以這個時間學校和家人都較容易manage.

其實一般大班的小學,老師可能未必所有事情都照顧到,有時候家長要主動找解決方法,我有fd 小朋友mbot 鏍絲不見了,小朋友話是比其他同學攞左,阿爸打比老師話可否借一粒佢去五金行配,老師既時話其實學校一早買多左做spare, 不過想小朋友對自己不小心付責,咁件事就完滿解決左

00806143 發表於 20-7-27 18:31
就老師沒有愛心和學校官僚主義既問題,我可以舉多一個親身經歷嘅事例,這是發 ...

我唔明點解班校長老師諗到咁複雜
我起街見到人坐輪椅要去廁所, 我都會幫佢
呢個係一個比其他小朋友睇到點樣幫助有需要同學既機會
但校方只係見到唔想出事唔想負責, 關愛唔係講既, 係要示範架

不過冇野既, 唔係閣下有問題, 只係覺得冇問題既人搵到合適既學校
同見到阿婆PK都唔好理既某國非常接軌
你知啦, 我地未受過訓練, 扶阿婆起身係幾唔負責任,阿婆二次受傷點算。

Bobo1210    發表於 20-7-29 18:32
mcl203    發表於 20-7-28 12:34
minichong28    發表於 20-7-28 11:17

00806143 發表於 20-7-27 22:03
?!#

之前明明回應係越南未返 咦!點解改咗嘅

noverzero 發表於 20-7-28 11:07
呢個係一個比其他小朋友睇到點 ...

Well said!

因為香港父母中意投訴law,我有一朋友是津小老師,以前間校都叫ok 二缐,但老師忙於處理投訴,冇多餘時間放在教學,搞到自行都少人申請,我估隨時會被殺

MrBeast 發表於 20-7-28 12:03
因為香港父母中意投訴law,我有一朋友是津小老師,以前間校都叫ok 二缐,但老師忙於處理投訴,冇多餘時間放 ...
記得之前PC都被人投訴,還上咗報紙好大件事。之後同學家長group 分享,原來果位小朋友屬於俾人細細力掂一下,都會投訴。同學怕咗佢,唔夠膽群佢玩----- 就變成係bully, 因為冇人同佢玩。

家長投訴力度好大,主任真係可憐,家長一個電話打來,一兩個鍾唔使做其他事,就係咁一直傾。

原來我仔都同佢同班過,多年只記得一位奇怪家長,原來就係佢。記得有人莫名其妙whatsapp問我,有些文具邊處買,我還好開心有人欣賞我識買文具,熱心分享如何買。結果仔返來話我知,有家長話佢“偷嘢”,攞咗佢仔的文具

激到我

email 問老師發生咩事。老師處理得當,解釋咗,而且還我仔一個公道。之後冇再追究,不過一再叮囑冇再同佢一起玩啦。

MrBeast    發表於 20-7-28 12:58

宜家呢個係「恒常」喎,一個星期又好/一個月又好,唔係你出街見到扶一下嘅舉手之勞,實在好難理解點解唔明個關鍵點......

ar_mak 發表於 20-7-28 11:30
你講既情況係一個突發性,畢竟你唔會每日12點企定係條街去等一個需要你幫忙既人。而學校要處理既係一個恆 ...

就係咁嘅道理,唔明點解會有人唔明......

ar_mak 發表於 20-7-28 11:30
你講既情況係一個突發性,畢竟你唔會每日12點企定係條街去等一個需要你幫忙既人。而學校要處理既係一個恆 ...

乜唔係突發性難於處理咩?不足還可以理解。單一事件嘅發生可以變成恆常化嘅對應方法,大家知道如何面對和處理~~~

MrBeast 發表於 20-7-28 12:03
因為香港父母中意投訴law,我有一朋友是津小老師,以前間校都叫ok 二缐,但老師忙於處理投訴,冇多餘時間放 ...

首先諗d方法去麻煩人地,人地唔幫變成麻煩自己時就怪人地唔肯幫,咁嘅邏輯都話啱,真係投降
‹ 上一主題|下一主題