用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 KTS vs SFA
樓主: Mandy325
go

KTS vs SFA   [複製鏈接]

gigayan 發表於 20-8-1 17:47
又係喎..... 其實可以同工人姐姐一個上半更、一個下半更,又或者一人一日,咁姐姐咪可以抖抖唔使日日朝8晏 ...
No la, 呢d野就當然係工人做la, 除非ftm 等工人可返屋企做家務。
比我就叫工人lunch time 推左少主去廁所就走人,我又唔信學校可以lan 得住我

回覆樓主:

學校無彈性,無人情味去處理。

咁可以話你都一樣無彈性無人情味去處理。

或者工人姐姐每年一到開學既時候都諗起件事。把口講話無怨氣,但就決定要同同鄉講呀mum好無愛心要佢日日困係學校。

就算轉左僱主,都要周圍同人講,因為唔想自己已經搵到好工作就唔理同鄉。

你覺得係咪相同道理?

將心比己,誰也沒欠誰。

MrBeast 發表於 20-8-1 18:23
No la, 呢d野就當然係工人做la, 除非ftm 等工人可返屋企做家務。
比我就叫工人lunch time 推左少主去廁所就 ...

咁放學又要工人返去推少主上車?可能咁樣安排,到姐姐又唔想了,行嚟行去不如坐係到繼續同朋友FaceTime

honeybibibibi 發表於 20-8-1 19:10
學校無彈性,無人情味去處理。

咁可以話你都一樣無彈性無人情味去處理。

九吾搭八  

00806143 發表於 20-8-1 20:55
九吾搭八

呢d說話都好似似曾相識呀河?
你都覺得九唔搭八呢?

你講得最岩果句就係公道自在人心
但係要講公道又無怨氣其實都幾矛盾

bettyay    發表於 20-8-1 21:52

MrBeast 發表於 20-8-1 18:23
比我就叫工人lunch time 推左少主去廁所就 ...
# 23 ~~~~~~~~~~~

MrBeast    發表於 20-8-1 21:22

00806143 發表於 20-8-1 16:41

"其實由始至終,我都只希望校方喺午飯後幫幫手仔仔去一次廁所,因為有級,其他事務,我已經安排好人手去配合去處理了。"1) 如果只是如此简单的请求,而学校都拒绝的话,这间学校即使有理,但实在颇为无情。
2)好像其他家长问过,在这两个月内,你们两夫妇有没有试过请假起码一天,亲自到学校照顾自己的儿子,亲身感受西北风?若没有,不只学校看似无情,你们都会被视作无情的。

ar_mak 發表於 20-8-1 21:57
個個飲醉酒都話自己冇醉架啦!
怀着怨气讲的事实都是事实。用平常心讲的虚言都是虚言。
有没有怨气,who cares?

ar_mak 發表於 20-8-3 11:04
你講野D口吻好鬼似係做公正行~
被你识穿了

猴子爸 發表於 20-8-3 10:13
"其實由始至終,我都只希望校方喺午飯後幫幫手仔仔去一次廁所,因為有級,其他事務,我已經安排好人手去配 ...

純粹我個人估,學校根本一開始已經不認同一個學生由課堂開始到中午,只會去一次洗手間!話係話8:00am去完,冬天小息會飲水解渴/取暖,受了傷又無郁動,初小生忍便功能亦不強!作為初小生家長有常識都知情況究竟係咪可以如家長所想咁理想。只是家長一廂情願話自己孩子可以lunch才去一次洗手間,所以win win已經係讓家長自行安排人手照顧孩子上洗手間的須要。

我相信學校係睇如何才是適切照顧到孩子。咁那位家長睇乜,大家睇咗咁多留言,應該也略知一二

bettyay 發表於 20-8-3 11:15
純粹我個人估,學校根本一開始已經不認同一個學生由課堂開始到中午,只會去一次洗手間!話係話8:00am去完 ...

唔好成日話KTS家長亂幫學校說話,其實由頭到尾都係講道理,抽絲剝繭件事故.......

ar_mak 發表於 20-8-3 11:08
我抄低左幾句野去回應你。

1)公道自在人心。
“公道自在人心“ - 什么是公道?若要以公正的道理为根据去作出控诉,首要是把事实的全部都要陈明,然后也要确保自己没有犯错,否则,5:5波,还是庭外和解,不了了之算了。
在这个case, 主要是指学校”无情”。学校不配合家长的要求(即使是去两次厕所,并非只是“一次”),此事并不是学校的“份内事”,不答应,学校也没有犯错,只是显得“无情”而已。

如果楼主本身也是甩手掌柜,照顾轮椅儿子和吃西北风这件事也只是委托工人姐姐去做, 在“情”上,就没有太多说服力,也就难以作出对于“无情”有力的控诉。

试想想,因为学校的”无情:, 可怜天下父母心,两夫妇+工人姐姐轮流留在学校里面,夫妇自己冒着影响工作的情况下,一边亲身吃西北风,一边被困校园里随时候命,整个画面比较惹人同情,也突出了这个“控诉'的合理性。

猴子爸 發表於 20-8-3 11:26
...两夫妇+工人姐姐轮流留在学校里面,夫妇自己冒着影响工作的情况下,一边亲身吃西北风,一边被困校园里随时候命,整个画面比较惹人同情

dont want to sound cruel 都是唔覺好可憐.  因為這個都是兩夫婦自己選擇
反而另一個 爺爺case就唔同睇法,不過唔清楚是否一樣在冬天

MrBeast 發表於 20-8-3 12:09
dont want to sound cruel 都是唔覺好可憐.  
反而另一個 爺爺case就唔同睇法,不過唔清楚是否一樣在冬天
...
但从另外一个角度讲,点解学校寸步不让,要令家长&爷爷&学生陷入一个”可怜“的境地?

dont want to sound cruel 都是唔覺好可憐.  因為這個都是兩夫婦自己選擇
反而另一個 爺爺case就唔同睇法 ...

爺爺case大家唔知天氣,亦唔知是否家長主動提議安排家人到校照顧學生,無得討論

反而另一個 爺爺case就唔同睇法 ...

第一身和第三身可以完全感受唔同,甚或,第三身可以完全無感受,可以好輕鬆~~~

‹ 上一主題|下一主題