用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 KTS vs SFA
樓主: Mandy325
go

KTS vs SFA  

回覆 gigayan 的帖子

重點來了!想學校配合下今次我真係投降

00806143 發表於 20-7-31 21:14
揸私家車嘅家長都知道,嗰條路放學係幾咁繁忙㗎喇,所以只不過想學校配合放學推佢出一出去路邊,咁我舅公( ...

咁呢個要求又真係多咗d喎,唔好介意,知道阿仔受傷真係好可憐,亦都無人想,但學校連平常都無專責「湊學生上車」嘅人手,又點變推輪椅上車嘅人手出嚟呢?

其實咁嘅情況有咁多地方要推,真係有工人姐姐係到方便好多呀......

終於問咗在讀孩子小一小二有無坐輪椅同學,佢話唔多覺。我諗佢可能太宅,常常困在課室中吧。

ar_mak 發表於 20-7-31 14:35
因為諗野太複雜,所以個人就係太計較?

我地而家係糾纏於有冇愛心呢幅牆度,而我係一個維護制度(而不是維 ...

我哋可能一齊去過山區探訪。山區孩子單純,更應授人以漁。

gigayan 發表於 20-7-31 21:27

咁呢個要求又真係多咗d喎,唔好介意,知道阿仔受傷真係好可 ...

要補充:上「校車」的同學有媬姆、工友、老師帶的。其他學生必須要持有效接送證者,才可帶學生離開校園。或者自行放學同學,亦要有證先走得。有規有矩的

bettyay 發表於 20-7-31 21:38
要補充:上「校車」的同學有媬姆、工友、老師帶的。其他學生必須要持有效接送證者,才可帶學生離開校園。 ...

係呀,我女坐校車都係校車姨姨點齊人、捉齊人先帶佢地上車,放學校工就守住門口睇檢查放學證......

回覆樓主:

deleted

00806143 發表於 20-7-31 21:14
揸私家車嘅家長都知道,嗰條路放學係幾咁繁忙㗎喇,所以只不過想學校配合放學推佢出一出去路邊,咁我舅公( ...

希望你不會覺得被針對,我和kts 冇關,大家討論下。從管理角度,我會考慮若同時有3、5、7個類似request, 我能否handle, 若出問題,可以點處理,eg, 你舅公遲到,又或者有日泊到舞雷公咁遠。當然你對kts 不滿,說出想法亦不是問題。
沒有完美的制度,我亦遇過「有冇搞錯」的事情,不過我全部都會同小朋友分享,希望可提升抗亦能力

我眼中KTS 的老師、校工都幾好,但愛心真的好主觀,一班40 人,老師又多嘢做,好難要求太多。

ar_mak 發表於 20-7-31 20:15
猴子爸,你又聽我講下勒。你搵APS同KTS去做比較,係。。。錯左既。

APS本身係全民皆有兵器,要E ...

有啲學校會體恤學生情況多啲,有啲學校會堅持制度多啲,好似之前我所寫,各有支持者,就靠家長自衡量,選擇哪一間比較適合。
讀書6年,唔係只有band1%嘅,學校理念風格係點,人夾人,唔夾就會好辛苦,勉強冇幸福。正如有啲家長,亦會不滿APS而轉校,好平常。

猴子爸 發表於 20-8-1 09:46
有啲學校會體恤學生情況多啲,有啲學校會堅持制度多啲,好似之前我所寫,各有支持者,就靠家長自衡量,選 ...

在體恤同學之下,都會維持平衡各方面嘅安全環境、要求、人手,先係一間負責任嘅學校。

放學其實唔只路面好繁忙,連學校入面都好繁忙嘅,平時學校連校工帶正常學生出去都無人手,咁要每日推埋小朋友出去架私家車到,再要學校咁「配合」法,究竟學校唔肯「舉手之勞」「配合」,還是家長要求太遙遠/太多,學校根本無法「配合」呢? 家長可以有自己衡量嘅~

回覆樓主:

無咩可能叫學校搵人幫你推出路邊,唔好話路邊,推出學校門口外已經無可能,你既期望都真係越講越唔合理。
仔係你既,條路有幾忙都自己搵個地方泊低架車,然後親身入學校接返小朋友啦!

唔好同人講你有幾唔方便,唔方便咪留係屋企休養下,遲些少先返學囉!

唔返自己又怕趕唔到課程,就係有所犧牲架啦。

你搵一堆親友去幫手,我覺得你既親友都真係好唔話得啦。

成日話學校無人情,我比較覺得應該講道理。

你情願要爺爺/工人姐姐去食西北風都堅持要俾小朋友返學,我都覺得你都不近人情。

有d網友講野係無咁好聽,但你會唔會太自我中心,成個宇宙圍住你轉呢?

bettyay    發表於 20-8-1 16:18

honeybibibibi 發表於 20-8-1 15:14
無咩可能叫學校搵人幫你推出路邊,唔好話路邊,推出學校門口外已經無可能,你既期望都真係越講越唔合理。
...

Well said.  

ar_mak 發表於 20-8-1 10:58
如果每位家長都好似你咁講,咁睇得開,明白到呢D事根本就係好平常,咁咪天下太平囉~

但如果唔係咁喎,個 ...

咁又唔好講到報仇咁嚴重,只係將真相講出嚟,評評道理,更加唔會有怨氣啦

honeybibibibi 發表於 20-8-1 15:14
...

我從來都係一個講道理嘅人,放學推出學校我都同意搵返自己工人姐姐幫手最好,而我亦糸唔做。至於嗰個爺爺其實係高年班嘅另一個受傷同學,只不過當年陳主任回覆我話,人哋個爺爺咁老都係日日返嚟照顧個細路啦,何況你工人姐姐?所以唔好confused,係兩個唔同嘅受傷學生既 cases,其實校方都係咁樣冇彈性,冇人情味地去處理另外可能你會羨慕我人緣好好,一有事要幫忙,通常都千夫百應,因為我對別人都好好,亦好感恩好珍惜對我好嘅人
其實由始至終,我都只希望校方喺午飯後幫幫手仔仔去一次廁所,因為有級,其他事務,我已經安排好人手去配合去處理了。

00806143 發表於 20-8-1 16:35
咁又唔好講到報仇咁嚴重,只係將真相講出嚟,評評道理,更加唔會有怨氣啦
...

其實咁耐只是你單方面講出所謂「真相」。我哋無法在這平台聽到學校解釋事實的全部。父母疏忽照顧自己小朋友,卻要求全世界(學校,工人,親戚朋友)去配合幫妳解決問題。你有冇試過代替工人姐姐,自己留校幫你小朋友?兩年前的事,今時今日先特別再開account 去叫人評理,怨氣之重可想言之。

creambun 發表於 20-8-1 17:12
其實咁耐只是你單方面講出所謂「真相」。我哋無法在這平台聽到學校解釋事實的全部。父母疏忽照顧自己小朋 ...

不多說了,公道自在人心 沒有絲毫怨氣,只是每年開學時都諗起呢件事,所以最終認為講出嚟好D

creambun 發表於 20-8-1 17:12
其實咁耐只是你單方面講出所謂「真相」。我哋無法在這平台聽到學校解釋事實的全部。父母疏忽照顧自己小朋 ...

又係喎..... 其實可以同工人姐姐一個上半更、一個下半更,又或者一人一日,咁姐姐咪可以抖抖唔使日日朝8晏3....... 自己個仔始終自己照顧會體貼D......