用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 KTS vs SFA
樓主: Mandy325
go

KTS vs SFA   [複製鏈接]

ar_mak 發表於 20-7-31 14:35
因為諗野太複雜,所以個人就係太計較?

我地而家係糾纏於有冇愛心呢幅牆度,而我係一個維護制度(而不是維 ...
“85年既辦學經驗,做D咩唔做D咩,相信唔會係由一位現任校長就可以決定。而學校背後所持理念我都唔知係嘜,但作為家長,學校既然係自己考入去,就應該去配合學校理念,而唔係走入去改變學校。“我就不太同意。考九小时,谁会知道原来工友不可帮轮椅小朋友去一次厕所?standby家人要食西北风?
因为考了进去一间学校,就要认同它的所有决定和做法?
当然,个别学生/家长肯定是minority, 学校是巨人,碰上非常不合理事,家长唯一可做的就只是用脚投票。(再加上在EK表达意见)。
伟大祖国建国70年,比85年短一点,但听到你的话,应该很安慰。

”有個家長,睇準左學校係比家長親自餵藥既措施,於是個仔一有咩唔記得帶返學,就以送藥為名做出作弊行為。”
有次在某间中学有个男主任同个女学生搞埋添,是否代表学校不应有异性存在?

noverzero    發表於 20-8-3 10:55
travelmind    發表於 20-7-31 22:38

猴子爸 發表於 20-7-31 15:50
“85年既辦學經驗,做D咩唔做D咩,相信唔會係由一位現任校長就可以決定。而學校背後所持理念我都唔知係 ...

講得好啱,非常認同!

睇咗咁耐,覺得你的回應最情理兼備

ar_mak 發表於 20-7-31 14:35
因為諗野太複雜,所以個人就係太計較?

我地而家係糾纏於有冇愛心呢幅牆度,而我係一個維護制度(而不是維 ...

同意家長要配合學校理念!但想補充少少!學校係好歡迎家長提出為學校或學好生的意見,例如在教學上建議,學生天氣寒冷可用禦寒衣物選擇,保護師生職工的學校安全措施等!但不包括只滿足家長個人要求的情況(或者可能因應情況決定)
至於話工人食西北風兩個月,其實中間有冇同學校反映過?有冇試下自己回校standby 一次,確實下情況?又或者有冇俾足夠衣物工人禦寒?定係還是由得工人吹兩個月?

猴子爸 發表於 20-7-31 15:50
“85年既辦學經驗,做D咩唔做D咩,相信唔會係由一位現任校長就可以決定。而學校背後所持理念我都唔知係 ...
學校可能聘請工友時,工作內容無包為學生推輪椅呢!我純粹估咋

bettyay 發表於 20-7-31 16:17
同意家長要配合學校理念!但想補充少少!學校係好歡迎家長提出為學校或學好生的意見,例如在教學上建議, ...
"但不包括只滿足家長個人要求的情況。"要看”个人要求“是什么吧。例如,找一个避风地方歇息一下,出去校外再回来。。。是的,从学校角度,这些是很过分的要求吧,而且很多人都同意,这才是最诡异的事情。当然,香港人还有什么诡异事情未见过,这些湿湿碎。

又或者有冇俾足夠衣物工人禦寒?定係還是由得工人吹兩個月?
学校不应该让工人姐姐避风避寒,工人姐姐穿得够衣服,戴帽戴颈巾,任那北风吹,锻炼心志,熬其筋骨,脱胎换骨,那个姐姐应该谢谢九小,甚至应该交多一份学费。

猴子爸 發表於 20-7-31 16:46
"但不包括只滿足家長個人要求的情況。"要看”个人要求“是什么吧。例如,找一个避风地方歇息一下,出去校外 ...

Um....其實吹兩個月是家長一方面講,最終係咪全事實,那些年我天天送返學送飯接放學!其實我未見過的,當然或者係我無留意。如果全屬事實,要捱兩個月凍為少主係幾慘,或者學校係咪知工人凍都無理佢?係咪工人出咗聲凍,但學校無理佢?
其實我唔明,既然家長只要求學午飯時同小朋友去洗手間一次便夠,咁工人真係可以送飯時才推少主上廁所就可以,為什麼天天要8:00am standby去等到中午?變成天天捱凍?唔係懷疑網友分享有假,但真係諗唔通。
Ps仲有之前我都問過,點肯定自己孩子朝上午至中午去一廁就夠?咁要工人standby,咁standby即係隨時有需要,咁行開了,少主搵,咁又點算?

其實講來講去都開始三幅,希望沒有令Mark sir道理再說

re care taker 安排,kts 或許可以review 下能否好一些,但最主要是個小朋友去到廁所,呢樣係做左。

我唔明點解講到要姐姐係走廊吹風好似好冇人道咁,掃街汁紙箱d阿婆又咪咁日日吹風,姐姐年青力壯比4個中佢打機睇片是否真的咁慘

MrBeast 發表於 20-7-31 17:33
re care taker 安排,kts 或許可以review 下能否好一些,但最主要是個小朋友去到廁所,呢樣係做左。

我唔 ...
马蹄露都话,车,在街边吃饭有几惨,有哪个天王巨星未试过开工在街边吃饭盒?

bettyay 發表於 20-7-31 17:32
Um....其實吹兩個月是家長一方面講,最終係咪全事實,那些年我天天送學校送飯接放學!其實我未見過的,當然 ...

吹西北風個張長椅,係咪好姐隔離個張呀?好姐都日日朝7晚6坐個到

bettyay 發表於 20-7-31 17:32
Um....其實吹兩個月是家長一方面講,最終係咪全事實,那些年我天天送學校送飯接放學!其實我未見過的,當然 ...

阿女話「吹風爺爺」佢記得,「吹風姐姐」佢真係無印象......

我小朋友kg/p1 時我也是很關註學校是否有愛心,當年有間直資小一面見前不開廁所比考生,要考生去附近的商場,我亦是很反感。去到高小,價值觀就變了,一間好學校,是應該令學生可以獨立、反思、解決問題、有責任心和integrity ,提供一些親子關係的資訊。

若家長覺得貼身服務較重要,咁e加就知點搵law

猴子爸 發表於 20-7-31 17:37
马蹄露都话,车,在街边吃饭有几惨,有哪个天王巨星未试过开工在街边吃饭盒?
...
其實去滑雪都係係山邊吹幾個中西北風,家長仲好樂意fb po 佢地d慘況

ar_mak 發表於 20-7-31 17:49
回覆 bettyay 的帖子

諗諗下其實唔係好關我事,今次真係比你地累死。
道理人人都講得嘛

ar_mak 發表於 20-7-31 17:42
唔係推佢去一次廁所,而係要有個措施去協助家長達至某一個服務水平。其實認為學校咁做係冇愛心既網友,一路 ...
1)推入厕所,是帮学生,不是推家长。2)例如APS,朋友告诉我,学生有大件乐器,把它放在G/F, 工人阿姨会帮手送到楼上. 照计,工人阿姨是不应该帮的,因为是学生的责任,是他们自己的乐器,应该他们自己ling。只是实际上,学生人仔小小,拿着那个巴松管,怎算?。。。学生坐在轮椅上厕所,怎算?

可能这就是APS和KTS的分别吧,各有支持者,如你所讲,家长自己衡量,选合适的学校吧。

MrBeast 發表於 20-7-31 17:33

我唔 ...
可能真係要出個指引

回覆樓主:

我睇咗几個相關的post, 但都唔明如此舉手之勞可以如此簡單複雜化!都唔知系家長定學校出問題!
我女也有開不了飯盒的情況,佢會揾當值老師或膳長(高年班同學)幫手,從來都没有問題產生,我亦唔覺得會有咩問題出現,我只提醒阿女要講唔該!

我大仔當年同班有個同學因病需要坐輪椅,歷時亦長過兩個月。其間亦沒有出現類似情況,大家都幫佢,有時我見副校親自幫佢……

真系唔明点需要咁複雜,社會變了!

noverzero    發表於 20-8-3 10:55

gigayan 發表於 20-7-27 19:46

我將你嘅例子俾畢業咗嘅校友睇,佢有以下回應嘅,開唔到飯 ...
你咁講我都記得,有次好次星期六,我攪亂左,唔記得安排膳食俾女女,到女女老師打俾我我先醒起,果時我係屋企。跟本無可能半小時內回校,老師亦好take care佢,出去買飯時幫佢買埋,之後到我接放學先俾番錢老師... KTS 老師我覺得算係咁,讀了幾年,感覺都很好😊
‹ 上一主題|下一主題