用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 KTS vs SFA
樓主: Mandy325
go

KTS vs SFA   [複製鏈接]

回覆樓主:

我覺得已經好騎劫左樓主個post,唔係話另開topic咩?
依家好似樓主開個post黎係俾大家爭吵咁,有欠尊重。

honeybibibibi 發表於 20-7-29 19:05
我覺得已經好騎劫左樓主個post,唔係話另開topic咩?
依家好似樓主開個post黎係俾大家爭吵咁,有欠尊重。
...

我已接納了樓主意見,你冇睇咩?

00806143 發表於 20-7-29 19:44
我已接納了樓主意見,你冇睇咩?

唔多覺樓主有發言,只係想大家停一停,免得越講越錯傷和氣。
最後一句,我依家即刻收聲。
祝福大家

ar_mak 發表於 20-7-29 21:13
所以我係好贊成凡事都講道理,因為講道理咁黎講呢,係多有多講,少有少講,你又講得,我又講得。

講道理 ...

好彩你唔係名人咋,講咁多道理,出本《Mak Sir語錄》,d學生哥多得你唔少.....我個女宜家讀中史都成日鬧秦始皇做乜鬼當年做咁多嘢,做個昏君咪算囉,唔使讀咁多......

唔好離題,回應返樓主,SFA其實都好好,成績唔使講,男仔有St Jo加持,女仔....就好似靠自己多一些,但深水埗兩間女校,keep 住B1機會好大。課外活動佢地都有呀,只不過可能無睇咁重,都好嘅,小學生真係培養興趣,唔需要咁細個睇得失咁重。至於KTS,客服唔好諗住一流水準咁貼心,始終大校一班卅幾人,簡單例子,你要搵老師好old school 咁一定上課時間打去學校,家長係唔會有老師whatsapp個d長期同你對答,對我自己就無問題,我好日都唔搵老師一次,最好老師唔好搵我,但有d家長可能覺得呢樣重要嘅,好需要知阿仔/阿女係學校點點點,咁KTS真係無直播功能。要學校聽客戶要求唔係無可能,如果要求合理,又對學生好都會聽嘅,舉一例:好似英文科家長成日話唔夠人嚟,咁宜家好似變咗校本課程。係好係壞我唔知,因為無福享受。至於成績、體藝其實都係咁上下啦......呢D應該好早有人比較過,就唔講太多了。

KTS vs SFA..... 我之前自己就選KTS,咁用家畢咗業,都成日「我係學校.......」,搞到我成日都唔知佢講緊邊間學校......

P.S. 我唔係賣廣告,實話實說嘅~
P.P.S. 兩間都係好學校嚟,揀邊一間最後都唔會後悔嘅,咁但係如vs B1A龍校/直屬,梗係唔揀呢兩間啦~

Mandy325 發表於 20-6-7 16:48
Hello, 有否小朋友同時有KTS和SFA offer? 你們怎選擇?可否分享下(emoji)(emoji)

校網: KTS

校舍 :KTS

學術 :個人感覺係SFA

考試次數多:SFA

升中派位:個人覺得各有千秋,要睇是否符合樓主心中所想

資優生安排:SFA有網友分享都有關注安排,KTS都有幫助學生發展其獨特潛能,但未知兩者分別或兩者都其特別之處。

運動:別人感覺係KTS,但我見SFA其實都唔錯,樓主可以上學界網九龍西睇睇比較下。

當年三私中我只報了APS KTS,感覺SFA太谷,我的是細B,考到都怕吃力,所以直頭無報。希望幫到樓主作其中考量

ar_mak 發表於 20-7-29 21:13
所以我係好贊成凡事都講道理,因為講道理咁黎講呢,係多有多講,少有少講,你又講得,我又講得。

講道理 ...

I like 節瓜咁大條的道理!希望早上起來,不會道理又走了!又要再講

ar_mak    發表於 20-7-30 11:09

bettyay 發表於 20-7-29 23:27
校網: KTS 校舍 :KTS學術 :個人感覺係SFA 考試次數多:SFA升中派位:個人覺得各有千秋,要睇是否符合樓 ...
朋友仔讀SFA,唔覺得有咩資優生support.
不過學校會安排有興趣參加的同學去測試是否資優,不過測試之後還是一樣一起上堂。

教深就唔使講了,所以跟到的話,學術應該都好好。

b3410 發表於 20-7-29 23:50
不過學校會安排有興趣參加的同學去測試是否資優,不過測試之後還是 ...
原來係咁!謝謝糾正資訊。也可看看有冇SFA用家可分享下

00806143 發表於 20-7-27 18:31
之前沒有回覆,因忙,見諒。
就老師沒有愛心和學校官僚主義既問題,我可以舉多一個親身經歷嘅事例,這是發 ...

根据你所描述的事例,从学校角度出发,在“制度”下,在“整体利益”下,如何演绎都是“合理”的,只是,不一定“合情”。- 不帮忙开饭盒:是要小朋友独立
- 校工不帮忙推轮椅去厕所:是不可把资源乱用
- 工人姐姐/爷爷不能离开 :学校不是无掩鸡笼,自出自入。
只是,人情上呢? 学校以什么态度跟家长和学生沟通,清楚解释他们的“无能为力"?有没有释出善意,找方法如何协助学生度过这段困难时期?
如果有,相信00806143不会那么不满,也或许不会需要转校。

三私虽然并列,但根据一些在这些学校工作过的老师的insider info, 的确是不一样的。
找学校,别只看校舍。。。

travelmind    發表於 20-7-31 22:28
noverzero    發表於 20-7-31 12:05

猴子爸 發表於 20-7-30 10:12
根据你所描述的事例,从学校角度出发,在“制度”下,在“整体利益”下,如何演绎都是“合理”的,只是, ...

同意找學校不要只睇校舍/成績!真的要睇理念方向是否一致!亦同意雙方溝通態度是否出問題,每個人感受亦不一樣,當時雙方的用語演譯,其實暫時只有一方說法。旁人回應可以以情,可以以理!既然無法判斷當時雙方/對方的態度,咁唯有以理回覆,亦希望網友將不快淡忘!有愉快生活!

唔反對任何人以情回應,或安慰同情網友但反感有人用自己情緒去判斷以理回應的人就是不對,就是冷漠!冇人話網友的內容是假或是她要求是錯,只是以理方式告知對方可能立場,也希望她放下一點。

小曳人 發表於 20-7-27 08:32
我傾向揀一間用家有需要嘅學校

宗教家庭的話,會唔會先考慮SFA?全九龍最大嘅無柱教堂
可能你有些資料唔太UPDATE , SFA 從來沒有sponsor 遊學連考TOP 10之內都沒有

b3410 發表於 20-7-29 23:50
不過學校會安排有興趣參加的同學去測試是否資優,不過測試之後還是 ...
正確, 最多是有資優ECA 活動選擇,資優的多數自行參加資優學院OR 中大的course

gigayan 發表於 20-7-29 23:13

好彩你唔係名人咋,講咁多道理,出本《Mak Sir語錄》,d學 ...
SFA其實都好好,成績唔使講,男仔有St Jo加持,女仔....就好似靠自己多一些,但深水埗兩間女校,keep 住B1機會好大。>>>>> 男仔級40內先有選擇,起碼有DBS及St Jo, 名次打後的..........

HM168 發表於 20-7-30 11:19
SFA其實都好好,成績唔使講,男仔有St Jo加持,女仔....就好似靠自己多一些,但深水埗兩間女校,keep 住B1 ...

其實同另一間都差不多..... 級40有DB St Jo都好好,另一間DB要有埋體藝、名次又要夠前,St Jo上年先歷史性入咗一球,仲要係叩門入......

小曳人 發表於 20-7-27 08:32
我傾向揀一間用家有需要嘅學校

宗教家庭的話,會唔會先考慮SFA?全九龍最大嘅無柱教堂
1/3 入talent pool
好似比例也太高了
咁入唔到的,豈不是好傷心?會不會太過labelling?

不過,也要同意,每一位小朋友都係talented

醒目開學勳章 貢獻勳章

b3410 發表於 20-7-30 12:55
1/3 入talent pool
好似比例也太高了
咁入唔到的,豈不是好傷心?會不會太過labelling?
咁我又無問過,因為聽聞就算有活動都未必人人參與,更多家長係唔知點解入,所以學生唔似好在意

恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

HM168 發表於 20-7-30 11:06
可能你有些資料唔太UPDATE , SFA 從來沒有sponsor 遊學連考TOP 10之內都沒有

如果我用錯字眼,很抱歉,但我所講嘅sponsor 唔係全數學校俾哂,學校以贊助名義出,贊助帶隊老師人工都應該算掛而且,"從來" 同"update" 好似有d茅盾,話我知嗰位係受惠學生,我睇見仲恨得牙癢癢.....
恐龍家

回覆 ar_mak 的帖子

其實你又係諗太複雜, 太計較
作為校方, 見到家長有困難, 有冇提供人道既方案?
就算一念係出於家長身上,校方作為教育機構, 有身體力行教育下一代四維八德的責任
我問你作為校方, 試問其他家長見到, 工人又好, 老人又好, 朝早到LUNCH坐起學校吹風, 係好事咩?
安排好啲好難?
起碼其他學校家長聽到咁情況, 對呢間學校印象已經轉差

校方係觀點係問題係其他人做出, 所以應該由做出問題既人黎解決
"道理"好似好岩
但咁樣既話,唔細細個教小朋友多行一步, 呢個世界係唔會變好.

我好認同你道理係愈辨愈明, 但呢次問題係"每個人對學校期望唔同"

唔好意思樓主, 講埋呢次

‹ 上一主題|下一主題