用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 KTS vs SFA
樓主: Mandy325
go

KTS vs SFA  

ar_mak 發表於 20-7-28 12:56
始終突發性情況,點處理係出於當時既情緒,未必一定會好理性,而今次咁做又唔表示下次都會咁做,對與錯有時 ...

突發未必會好理性,所以咪要有恆常嘅政策去處理囉~~~

ar_mak 發表於 20-7-28 13:02
D野寫到死哂就冇灣轉,比我就死人都唔會白紙黑字去寫清楚喇~!

PS:咁如果我作為校長,要唔要 ...

所以你做唔到校長囉。小一濕褲並非唔係常見~~~

gigayan 發表於 20-7-28 12:39
宜家呢個係「恒常」喎,一個星期又好/一個月又好,唔係你出街見到扶一下嘅舉手之勞,實在好難理解點解唔明 ...

一次半次就OK會做, 如果「恒常」就唔OK?
即係有人同我講, 吸一次兩次毒冇所謂啦, 長期就唔好

我阿爸教我做人, 有人有需要就幫到手就幫,
實在好難理解點解有人會咁理解個關鍵點
我唔會話你錯, 因為自私係基因黎, 呢個世界就係有唔同既人
只能講, 你選擇咗好岩你既學校

ar_mak 發表於 20-7-28 12:56
始終突發性情況,點處理係出於當時既情緒,未必一定會好理性,而今次咁做又唔表示下次都會咁做,對與錯有時 ...
"佢話之前有個小四嘅學生斷咗腳,佢爺爺一把年紀,也是每日在學校Standby長時間照顧佢上廁所。記得那時候是冬天12月至1月嘅時間,我在沒有選擇既情況下,我工人姐姐每天要返K T S 8:00 standby直至lunch時間,並且指定坐一張吃西北風嘅bench,不能出去學校任何地方避寒,並且每天要求我工人姐姐要sign in attendance,不能離開,試問她不是K T S嘅員工,為何要規定她這樣做呢?再者,這是人道嘅處理方法嗎?"

如果咁都唔係想睇下你點死,咁你接受能力真係高
已經係最少第2 次有咁既CASE, 校方態度係上一次係咁, 所以你硬食啦

當然, 咁係一面之詞
但阿爺果次點都係真
一班家長學生, 見到一個老人家, 自己一個坐起bench吃西北風,
係因為校方唔贊同中途進進出出, 明明中午攞飯比小朋友然後順便幫佢去埋廁所都好簡單, 有其他學校就係咁處理
老吾老以及人之老,幼吾幼以及人之幼
你之後同小朋友去幾多老人院服務都只係一場戲

noverzero 發表於 20-7-29 10:57
一次半次就OK會做, 如果「恒常」就唔OK?
即係有人同我講, 吸一次兩次毒冇所謂啦, 長期就唔好

認同,世上有唔同種類嘅人....

有自以為是啦、有要全世界圍住自己轉啦、有蠻不講理啦、有鐘意道德綁架人嘅人啦......

又有為人設想、可以自己做就唔麻煩人、有明白事理、有清楚何謂道德觀念正確嘅人......

係真係乜人都有㗎

mianyang_99    發表於 20-8-11 10:28

其實我明白學校行政既難處,但亦覺得學校可以處理得較人性化,就會個感覺可以好唔同

令我想起呢2單新聞
https://news.mingpao.com/ins/%E6 ... 5%E5%A4%A7%E5%AD%B8

https://www.google.com/search?q= ... chrome&ie=UTF-8

即刻令我對呢間學校改觀

02413124 發表於 20-7-29 12:01
其實我明白學校行政既難處,但亦覺得學校可以處理得較人性化,就會個感覺可以好唔同

令我想起呢2單新聞

YES, 授人玫瑰 手有餘香
唔單係被幫助既人, 幫人既其實都有得著
學校幫到學生, 自然校方都有得著
最起碼已經能令閣下對呢間學校改觀

但有啲人就係覺得幫人係麻煩事

回覆 noverzero 的帖子

我只係諗將心比心同法律都不外乎人情如果較彈性,WIN WIN就更好

noverzero    發表於 20-7-29 13:16

跑業蹟學校好少又同時做到關愛。都有朋友頂唔住高小轉走左。另-間類同學校亦有朋友頂晤住轉走。

noverzero 發表於 20-7-29 11:11
"佢話之前有個小四嘅學生斷咗腳,佢爺爺一把年紀,也是每日在學校Standby長時間照顧佢上廁所。記得那時候是 ...

所有人證也健在, 校工也是最好既witnesses

noverzero    發表於 20-7-29 13:29

02413124 發表於 20-7-29 12:51
回覆 noverzero 的帖子

我只係諗將心比心同法律都不外乎人情如果較彈性,WIN WIN就更好

完全同意,本身我也想win win, 但一隻手拍唔響,對方完全冇理會你嘅意見同感受, 校方堅決唔肯改,我們又滿意,唯有我走喇(離校)

回覆 cafeva 的帖子

其實唔一定,我見識過一間1A中學真係做得到,雖然N年前,但令我好深刻.因朋友小朋友入左院,要一段長時間,不同的老師不但有去探佢,仲每星期有老師去幫佢跟進課業.後來,因經濟問題,老師仲自發每月定期捐錢俾佢. 另外,上面鄧顯都係一個好例子.

02413124 發表於 20-7-29 13:23
回覆 cafeva 的帖子

其實唔一定,我見識過一間1A中學真係做得到,雖然N年前,但令我好深刻.因朋友小朋友入左 ...

我淨係想要返少少人情味,同理心啫, 幸好發生意外嘅當年, 呀仔只是一年級 ,未太懂 人情冷暖嘅事, 日日仲好天真爛漫咁抬住隻天殘腳返學, 睇住佢開心 嘅樣,嗰兩個月輪椅生活我才冇咁難受, 如果件事係發生響五年級或以上, 學生一定覺得很難受, 傷及自尊心 。
你提出嗰個案例,真的很感動, 很窩心

ar_mak 發表於 20-7-29 17:52
唔同地方,都會有佢在管理上既一個特色。例如醫院,警局,消防局,教會,或者就係而家我地講緊既學校,佢地 ...
虾,你又幾有道理,正所謂爺爺凍到震,孫子去we we, 唔知阿孫第時會不會寫篇舒情文記念爺爺?
我又諗既然去得滑雪,咁必定有雪衣手套帽,借比工人姐姐一兩個月不可嗎?除非工主好肥

ar_mak 發表於 20-7-29 17:52
唔同地方,都會有佢在管理上既一個特色。例如醫院,警局,消防局,教會,或者就係而家我地講緊既學校,佢地 ...

我發現真係明嘅就會明,唔想明嘅講極都會唔明...... 算啦,再講道理又話偏幫學校幫學校洗底啦!

Btw, 未夠鐘家長入學校借廁所係可以借到嘅,不過用完要出返門口等夠鐘,我呢d神隱家長都借到,應該成日出出入入嘅家長都會借到嘅~