用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 del, thx
樓主: wongkelly301
go

del, thx

神婆小茜 發表於 20-6-8 14:32
幾考我就唔太清楚,但功課就可以肯定講係多嘅,我哋小學平均每日都6-8樣,有時仲會多D。咁中學呢邊你話會 ...

我囡依家小學都係每日大概8樣功課喎!
聽人講天主教嘅學校係比較谷啲㗎,唔知係唔係真
你係喺嘉諾撒小學讀?

wongkelly301 發表於 20-6-8 14:21
請問一線和二線係指咩?

保守小小,因為都唔想個囡讀得太辛苦

津校計,一線咪大抽獎乙一都要抽。二線放乙二,三都大機會入。
再睇往積,小學多唔多% 去Band1英中。
純個人意見。

回覆 wongkelly301 的帖子

CC係兩測兩考功課無小學咁多
唔係好谷
當然成績不算亮麗,想有好成績,要出去補下習

LittlePigmom 發表於 20-6-8 17:59

CC係兩測兩考功課無小學咁多

唔該晒!
請問你係唔係嘉諾撒書院嘅學生?
你知唔知會唔會要參加一啲課外活動?

回覆樓主:

我識得三人都係官塘小學,之前唔知是自行定派位入,另一個今年自行入咗。只要是b1生就有機會

CC 成績如何,樓上各位都分享了。

校風係比較純樸,較易出乖女。反而要留意畢業後如何適應複雜得多的社會。

利申: 認識CC 校友/教師,非家長

wongkelly301 發表於 20-6-8 18:23
唔該晒!
請問你係唔係嘉諾撒書院嘅學生?
你知唔知會唔會要參加一啲課外活動?:lamlam ...

我囡係應屆中六畢業生。 近年轉左新校長想谷banding 都比較谷。因為想谷成績,課外活動就冇咁著重。

ucw 發表於 20-6-9 09:24

CC 成績如何,樓上各位都分享了。

唔該晒!

Apemanmon 發表於 20-6-9 11:32
我囡係應屆中六畢業生。 近年轉左新校長想谷banding 都比較谷。因為想谷成績,課外活動就冇咁著重。
...

唔該晒!

回覆 Apemanmon 的帖子

你好,請問轉了新校長後,要谷banding,除了少了課外活動,原有的兩測兩考外,1. 會否也有小測?大概幾耐會有一次?需要計分嗎?
2. 中,英文默書大概有多頻密?
3. 什麼科目會提供筆記?
4. 升中選科,哪些科目比較熱門,多人競爭些?是以組合式來選科?還是什麼組合也可以?只要名次夠前便可選擇?
十分感謝妳的回答🙏🏻

momocow33 發表於 20-6-14 01:17

你好,請問轉了新校長後,要谷banding,除了少了課外活動,原有的兩測兩考外,1.  ...

1. 會否也有小測?大概幾耐會有一次?需要計分嗎?— 不定時quiz 同默書,初中都幾密下同會計分
2. 中,英文默書大概有多頻密? —幾密下,每個星期都有,我囡話唔記得
3. 什麼科目會提供筆記?好多科都有
4. 升中選科,哪些科目比較熱門— 文商科較熱門,高中會有選科組合,Econ 開三班,phy  chem boo 各一班。

謝謝妳的回覆啊!想請問一下,高中選科組合的資料,可以在那裡看到呢?學校的網頁似乎找不著?如果想讀「文理商」結合的組合是否會難些?比如說History+Bio+Econ? 不好意思,打撹了妳Apenmanmon🙇🏻‍♀️🙇🏻‍♀️

momocow33 發表於 20-6-14 21:14

謝謝妳的回覆啊!想請問一下,高中選科組合的資料,可以在那裡看到呢?學校的網頁 ...

學校網頁係冇選科組合資料㗎。
啲科目係唔可以自由選擇,例如hist 同bio 係同一個組別,所以你只可以選收bio或者hist

I see, 真係唔該曬妳呀

momocow33 發表於 20-6-14 22:32

I see, 真係唔該曬妳呀

唔駛客氣

怪不得你唔考慮梁式芝,梁同cc其實差不多。未必係你想像中的b1學校,因混有不少b2生。

opclk99 發表於 20-6-15 02:36
其實係咪聖家書院?

唔係呀

LittlePigmom 發表於 20-6-15 08:59

怪不得你唔考慮梁式芝,梁同cc其實差不多。未必係你想像中的b1學校,因混有不少 ...
CC點都好過梁
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。