用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中一學習態度
樓主: 米米太太
go

中一學習態度 [複製鏈接]

gigayan 發表於 20-6-7 12:26
日哦夜哦,佢地真係好易當耳邊風,好似停課日日問做晒功課未,日日都話仲差一d,一個星期前問佢,佢就話差 ...

唔關阿女事呀,阿大話中史老師好遲至俾功課,佢話5月26號上,但阿大話日日mon住,26號一定無,佢都做到媽媽聲,話放咁耐假唔一早俾!

b3410 發表於 20-6-7 12:33
是否停課太耐,進度差的太多,想溫書也無從落手?可能要幫一把,幫她整理清楚學校進度,停課期間派的工作紙 ...

其實睇嚟我都算好彩。仲記得阿大P1時,好乖咁問我:媽咪,默書點溫好呀?我就答:你自己諗啦,我又唔係你,我點知道你用咩方法至記得啫!

好彩阿大真係自己肯學肯諗,唔係可能變咗暴風少年不過佢停課期間都hea咗開頭果一兩個月日日趕功課,但後來都放棄咗,只做有deadline果D

gigayan 發表於 20-6-7 13:16
停課期間好多工作紙要print,交功課都有唔同app,除非小朋友每做好一份就整理,如果一路無整理開,大人無 ...

同埋仲好亂!好彩佢哋同學谷有講,前幾日同學講開,阿大至發現有幾樣功課未做,佢睇漏咗完全唔知有咁嘅功課,趕到佢呢

little_yolky 發表於 20-6-7 15:01
同埋仲好亂!好彩佢哋同學谷有講,前幾日同學講開,阿大至發現有幾樣功課未做,佢睇漏咗完全唔知有咁嘅功 ...

多謝幾位同學用心打返個list出嚟....

gigayan 發表於 20-6-7 15:04
多謝幾位同學用心打返個list出嚟....

好彩班班都總有呢D親切既同學

little_yolky 發表於 20-6-7 14:58
其實睇嚟我都算好彩。仲記得阿大P1時,好乖咁問我:媽咪,默書點溫好呀?我就答:你自己諗啦,我又唔係你 ...
就係因為你冇幫阿大安排,佢無師自通,變咗阿細以為都係可以無師自通
你應該第一個辛苦D,捉到路,第二個就有樣學樣,先苦後甜。

little_yolky 發表於 20-6-7 15:01
同埋仲好亂!好彩佢哋同學谷有講,前幾日同學講開,阿大至發現有幾樣功課未做,佢睇漏咗完全唔知有咁嘅功 ...

我聽阿女話俾功課都有唔同方法,所以有機會跟漏,佢都係有同學問開佢佢先知有俾功課

又分享一下

我個慢細摩惶,初小時要a lot of hand holding, 當時在ek 亦有聲音話放手,到小三四左右先放默書成績穩定就放一兩科閒科自己溫,小五六主要教不同溫習方法,e加中一已唔想我太involve。the pt, 放手步fud 因人而異,循步漸進會較safe

個過程當然有起伏,小朋友唔合作要威迫利誘、軟硬兼施、心理戰,雖然年紀越大要改變越難,我倒相信只要肯關心鐵柱磨成針,一些溝通親子技巧倒要重要,呢方面或要進修一下。同埋好多時都是trial n error, 父母要接受成績不穩

醒目開學勳章

MrBeast 發表於 20-6-7 15:59
又分享一下

我個慢細摩惶,初小時要a lot of hand holding, 當時在ek 亦有聲音話放手,到小三四左右先放默 ...
我都想加多句,個個細路特性唔同,唔好見人哋work又以為自己個work,需要定期monitor progress,調整approach

MrBeast    發表於 20-6-7 20:59

gigayan 發表於 20-6-7 15:36

我聽阿女話俾功課都有唔同方法,所以有機會跟漏,佢都係有同 ...

係呀,好彩有同學響個谷問咋。仲有,考試schedule今日出咗了。

little_yolky 發表於 20-6-7 20:49
係呀,好彩有同學響個谷問咋。仲有,考試schedule今日出咗了。

5/6有,上星期五print咗~

gigayan 發表於 20-6-7 12:16
我女今年都係中一,小學我係考試會陪溫習,上到中學就放手俾佢自己嚟,初時佢都好唔慣,唔開心又擔心自己做 ...

制定時間表好緊要。
呢樣嘢我由仔小學已經要佢做,最初1、2年係我制定,然後慢慢放手,要佢自己制,當然最初會理想化,或考慮因素太少。每次未能跟足時間表時,都要佢自己諗下點解,然後下次再制定時再提醒佢要留意嘅地方,慢慢改進。

中學制定時間表比少少指引, 就應該可以做得好好啲。

little_yolky 發表於 20-6-7 14:58
其實睇嚟我都算好彩。仲記得阿大P1時,好乖咁問我:媽咪,默書點溫好呀?我就答:你自己諗啦,我又唔係你 ...

呢段期間真係好考小朋友實力、自律性。 自律嘅可以進步好多。
你阿大已經好好,只係後段鬆咗少少,阿大本身係自律嘅人,好快resume normal.

S-Kwok 發表於 20-6-8 16:29
呢段期間真係好考小朋友實力、自律性。 自律嘅可以進步好多。
你阿大已經好好,只係後段鬆咗少少,阿大本 ...

今日返學,上禮拜尾已經撻著摩打,即刻進入狀態了佢件校服可能係Iron Man套戰衣嚟

little_yolky 發表於 20-6-8 18:00
今日返學,上禮拜尾已經撻著摩打,即刻進入狀態了佢件校服可能係Iron Man套戰衣嚟
...

咁喺屋企都可著住
最抵讚就係知分寸

S-Kwok 發表於 20-6-8 18:46
咁喺屋企都可著住  
最抵讚就係知分寸

你唔好話佢低B喔,佢最初上zoom,真係換咗套校服

little_yolky 發表於 20-6-8 19:26
你唔好話佢低B喔,佢最初上zoom,真係換咗套校服

唔會哦,我覺得係尊重老師、學校嘅一種態度。

S-Kwok 發表於 20-6-9 06:44
唔會哦,我覺得係尊重老師、學校嘅一種態度。

佢俾我同妹妹笑到面黃,著咗兩次無著了

little_yolky 發表於 20-6-9 11:46
佢俾我同妹妹笑到面黃,著咗兩次無著了
點解笑佢

b3410 發表於 20-6-9 12:27
點解笑佢

低B囉。佢連頭髮都紥埋

b3410    發表於 20-6-9 14:46
‹ 上一主題|下一主題