用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中一學習態度
go

中一學習態度

Delete

回覆樓主:

好似我大女,識佢既家長/朋友/老師眼中勤力好學既學生,成績仲好好, 但疫症見真章,明顯佢都懶散咗好多,online堂都夠膽死唔記得上,功課成日拖到最後一日交。

所以對於一個平時唔好學嘅學生,情況應該更加嚴峻。

停課幾個月靠自覺同網上學習,我都冇眼睇。

自覺之前,其实佢地要明白-个道理:讀好書係佢作為-个学生既責任,佢係為自己負責,唔係為父母交代。佢要有責任心既話,自自然然就会自觉去做佢应該要做既事,唔洗催唔洗提唔洗逼。

米米太太 發表於 20-6-6 16:15
想請教下大家:
小女今年中一,黎緊9月升中二,但學習態度散漫,之前一直冇補習,小五、六時呈分都係自己教 ...

BB要學行路,都並非一起步就能大步走,爸爸媽媽都要拖住佢隻小手,慢慢扶住佢一步一步學習,在跌跌碰碰中才能讓佢學懂。

樓主女兒高小時家長仍然要督促住佢學習,升中一後家長就全放手,你認為習慣倚賴的孩子一下子就能負起自律自學的責任嗎?中學唔同小學,學習態度至為重要,成績唔好仲有得幫,態度懒散如果佢唔肯改真係神仙難救。補唔補習並非重點,若孩子態度懒散,自律性低,家長就有必要出手管制,減低孩子自由度。
放手並非代表家長完全唔理,若小朋友自律性弱,家長必須逐少逐少去放,與孩子協商,共同制定可行方法,例如制定目標不可以有科目唔合格等等。家長亦必須要讓子女明白,努力讀書目的是為自己將來而非為應酬父母。中一仲细家長仍有機會去管,協助佢改善自己學習態度/自律習慣,再唔管佢再大啲家長想管相信也未必管得到。

洋蔥頭媽咪 發表於 20-6-7 00:41
BB要學行路,都並非一起步就能大步走,爸爸媽媽都要拖住佢隻小手,慢慢扶住佢一步一步學習,在跌跌碰碰中 ...

自律真是靠自己,我們大人升中只能遠觀,有時哦得多系吾得,反而要佢地知努力讀書為了什麼。不過這些要睇各人小朋友性格。朋輩也有影響,像我女群的是靜,乖不太出街,我成日告訴佢,成日留連在街有時連功課都做吾切,做吾好,借人抄等等。眼見好多同學一到中學,家長不是不管,而是管吾到。

JJDBB 發表於 20-6-7 10:50
自律真是靠自己,我們大人升中只能遠觀,有時哦得多系吾得,反而要佢地知努力讀書為了什麼。不過這些要睇 ...

自律的確要靠小朋友自己,但家長並非靠哦,而是從小就應培養孩子良好習慣,自己的事自己負責,訓練其責任心。

恕我直言,孩子懶教倚賴,好大程度是因為家長不懂得在適當時候放手,高小後孩子脾性一般已定型,升中後才去改已經算遲。倘若孩子升中後仍未能自律,家長就有必要出手去管,管唔管到就視乎你放幾大自由度给孩子。有句説話講得好啱,沒有教不了的孩子,只有教不了的家長。

洋蔥頭媽咪 發表於 20-6-7 11:24
自律的確要靠小朋友自己,但家長並非靠哦,而是從小就應培養孩子良好習慣,自己的事自己負責,訓練其責任 ...
我女都做唔到,小學時係靠我哦佢,上到中學,中一我都未放手,今年中二,好希望比佢自己試下handle,我開始放手,補習姐姐都叫我係時侯放手,比佢自己負責番,中二都仲輸得起,否則上到中四五,就太遲了。

洋蔥頭媽咪    發表於 20-6-7 13:19

妹妹頭 發表於 20-6-7 11:56
我女都做唔到,小學時係靠我哦佢,上到中學,中一我都未放手,今年中二,好希望比佢自己試下handle,我開始 ...

如果佢哋自己感受到就話輸得起,感受到大人放寬了得更多自由,於是一去不復返,這個是大人未必接受到,但吾放又吾得。當你群咩人,就會放寬或揸緊。妹妹頭都識選朋友。而你的補習姐姐這樣講得,就應該可放。

自律的確要靠小朋友自己,但家長並非靠哦,而是從小就應培養孩子良好習慣,自己的事自己負責,訓練其責任 ...

後面兩句,是我深深體會到(疫情期間)。

洋蔥頭媽咪    發表於 20-6-7 13:20

回覆樓主:

我女今年都係中一,小學我係考試會陪溫習,上到中學就放手俾佢自己嚟,初時佢都好唔慣,唔開心又擔心自己做唔好,咁一路應承佢搞唔掂我會出手,同時俾信心佢自己加油。

每個小朋友都要有適應期,跟開放晒手俾佢自己嚟其實都要從旁協助下佢,如果無人協助,自己又跟唔嚟,好容易就會放棄唔理......

月尾第一次考試,同佢一齊制定咗時間表,佢參如一齊整,跟足嘅機會大d~

妹妹頭 發表於 20-6-7 11:56
我女都做唔到,小學時係靠我哦佢,上到中學,中一我都未放手,今年中二,好希望比佢自己試下handle,我開始 ...

如果只係協助阿女,即係佢搞唔清某d課題,解返俾阿女聽,我覺得都需要嘅,但如果要小學時咁,坐隔離篤實佢,或每句同佢跟,咁我唔得啦,中學太多科、太多課

日哦夜哦,佢地真係好易當耳邊風,好似停課日日問做晒功課未,日日都話仲差一d,一個星期前問佢,佢就話差唔多啦,到聽日復課我唔再問了,點知佢今早起身就自己話:啊!原來仲有XXX我掂都未掂過......

洋蔥頭媽咪    發表於 20-6-7 13:21

米米太太 發表於 20-6-6 16:15
想請教下大家:
小女今年中一,黎緊9月升中二,但學習態度散漫,之前一直冇補習,小五、六時呈分都係自己教 ...
是否停課太耐,進度差的太多,想溫書也無從落手?可能要幫一把,幫她整理清楚學校進度,停課期間派的工作紙,功課。鬧,催促,提點幫唔到手,只會令佢更加煩躁。唯有當今年疫情停課特殊情況,而且暑假也沒地方去旅行,都係留在家中,再幫一次。
如果是我,會當自己再讀一次中一,所有科目快速整理,計算好下學期開學前的時間安排。滴起心肝,同佢一起讀,唔識的教到識,查遺補漏,希望中二可以步入正軌。
所有整理,溫習,規劃進度,你哋一起做,慢慢過渡到阿女自己計劃。

我記得小朋友讀小學時,平時太忙,無時間理佢。不過考試前,我會用週末時間,幫佢哋整理出半個學期的工作紙,作業,書,練習等等。然後寫清楚溫習計劃,先後次序重點。慢慢佢哋就自己接手,先跟我的方法,之後慢慢就有了自己的方法。

總之當小朋友見到太多野要做,無從落手,一定會亂,而且可能就會選擇逃避,之後越搞越差。

作為父母,我哋就要以身作則,令到佢哋明白,如何set priority, 如何滴起心肝去解決問題,唔係逃避。

JJDBB 發表於 20-6-7 12:09
如果佢哋自己感受到就話輸得起,感受到大人放寬了得更多自由,於是一去不復返,這個是大人未必接受到,但 ...
我都有擔心,但我之所謂放手,只係唔再哦佢咁多,比d空間佢,但姐姐可以幫到我,芒實佢。只係我退到幕後。

小學溫習考試,我做法是寫溫習表如今日要溫每科甚麼範圍,完成甚麼練習,中一要佢自己寫出來。做完tick. 有些科目佢跟到溫習,我會放手,但會給練習測試佢明不明白,如科學我自己買練習,給她做有關範圍。錯咗我會講解。
完成學校功課只係最基本。
點樣協助佢應付學校測考,中一真係好重要,太多科目,怎樣安排時間,令到佢有信心亦重要。
溫書還要有策略,方法才可應付學校多方面要求。
睇小朋友性格、能力,學校情況,自己調節幫忙程度。

b3410 發表於 20-6-7 12:33
是否停課太耐,進度差的太多,想溫書也無從落手?可能要幫一把,幫她整理清楚學校進度,停課期間派的工作紙 ...

停課期間好多工作紙要print,交功課都有唔同app,除非小朋友每做好一份就整理,如果一路無整理開,大人無協助,F.1仔都幾難一次整理好.....

b3410    發表於 20-6-7 14:26

咁你都識講,五六年級係你督住佢,佢都未試過自己「用力飛」,咁一伸展翅膀飛就肯定跌。尤其中學考試同溫書方式又唔同,依家停課咁耐,就更加辛苦。

如果你中學課程全部 handle 到嘅話,咁你就幫佢清 concept,有野唔明就問你,否則就外判。

gigayan 發表於 20-6-7 13:16
停課期間好多工作紙要print,交功課都有唔同app,除非小朋友每做好一份就整理,如果一路無整理開,大人無 ...

肯定,我細嗰個(P5),唔夾佢一齊執唔掂,停課期間 兩個女用咗疊幾2疊A4紙, 可想然知有幾恐怖。

kirstyau 發表於 20-6-7 14:20
肯定,我細嗰個(P5),唔夾佢一齊執唔掂,停課期間 兩個女用咗疊幾2疊A4紙, 可想然知有幾恐怖。
...
咁夸我三個用了1pack 左右
可能好多都係網上交

b3410 發表於 20-6-7 14:26
咁夸我三個用了1pack 左右
可能好多都係網上交

阿妹 大部分都係列印出嚟