用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請教:慈雲山天主教小學
go

請教:慈雲山天主教小學

請問20分,自行入嘅機會大嗎?

因有更心儀小學,如大機會入慈天,應唔應該留待扣門用,作個保障?

識人自行15分入咗

咁請問扣門時仲睇唔睇分架?

bbjkbb 發表於 20-6-6 14:20

有學校會睇

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3824840

bbjkbb 發表於 20-6-6 14:20

慈天唔駛111

請問大家對慈天有咩comment? 學術淺嗎? 升中派位如何?

bbjkbb 發表於 20-6-8 09:01
請問大家對慈天有咩comment? 學術淺嗎? 升中派位如何?

慈天有公布5年加埋部分升中校名

升中資訊
https://www.twscps.edu.hk/CustomPage/openInIFrame.aspx?ct=customPage&webPageId=52&nnnid=56

畢業生表現
https://www.twscps.edu.hk/CustomPage/52/升中資訊/graduates_performance_18.htm

過去5年度學生獲派的中學(部分)

Poyau 發表於 20-6-8 10:08
慈天有公布5年加埋部分升中校名

升中資訊

我有睇~但搵唔到升band 1 %, 係咪同一般學校差唔多,成續大概頭1/5先升到band 1?我見嘉諾撒(新蒲崗)有約60%升津校band 1

bbjkbb 發表於 20-6-8 12:46
我有睇~但搵唔到升band 1 %, 係咪同一般學校差唔多,成續大概頭1/5先升到band 1?我見嘉諾撒(新蒲崗)有 ...

新嘉網頁係升"英中"之中過6成B1
校務報告有2019年整體升中如下:

B1* 58 (36.48%)
何蔭棠 19 德愛 9 保一 7 協和 4
MCS 1 聖家 3 喇沙 2
旅港 1 銀禧 1 黃笏南 1
SPSLT 1 聖言 1 順天 1 SFXC 1
蕭明 1 林裘謀 2 沙循 1
直資: 德望 1 協恩 1

B2A-1C* 13 (8.18%)
可立 9
郭得勝 2 體藝 1 聖母無玷 1

B2* 7 (4.40%)
聖母書院 5 陳瑞祺 1 呂郭 1

無公布 81 (50.94%)

總數: 159 (100.00%)

* 據hkpapa《全港B1中學名單》

周年報告 2018/19 (p.20)
http://cps.edu.hk/wp-content/uploads/1819周年報告.pdf

Poyau 發表於 20-6-8 12:53
新嘉網頁係升"英中"之中過6成B1
校務報告有2019年整體升中如下:

係呀~咁請問邊度可以知道慈天升band 1 %?

bbjkbb 發表於 20-6-6 11:09
請問20分,自行入嘅機會大嗎?

前兩年15分中到

bbjkbb 發表於 20-6-8 14:46
係呀~咁請問邊度可以知道慈天升band 1 %?

慈天無公布 要等知情人士分享

子恩 發表於 20-6-8 14:54
前兩年15分中到

請問你知道校內哥哥姐姐的升中派位%嗎?

回覆樓主:

慈天15分都有人入,20分可穩入!

回覆樓主:

上年去參觀時,老師有講過,大約45%升英中

bibe2014 發表於 20-6-11 23:44
上年去參觀時,老師有講過,大約45%升英中

咁其實都唔差吖,點解佢次於錦泰、嘉諾撒,甚至近後?

bbjkbb 發表於 20-6-12 08:54
咁其實都唔差吖,點解佢次於錦泰、嘉諾撒,甚至近後?

係唔差呀,環境都好好,各方面都平均,我都幾鐘意,不過聽聞都好谷。
至於你話近後,係咪講排名?我都見有啲書排得好後,但我識住附近嘅媽媽都唔會排得後喎
利申我唔係家長,只係去參觀過

你本身係咪呢個校網?如果係,唔自行都唔怕,慈天擺乙二都好大機會抽中,多個機會抽甲一乙一