用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 協恩小學,你問我答
樓主: koala_emily
go

協恩小學,你問我答  

nickykiu 發表於 21-4-22 18:29
而家會繼續留HY 完成中學嗎?

疫情似乎看不見盡頭,打算留港讀住先,一路睇住升學資料同埋睇吓應唔應付到DSE,可能讀高中或大學先走

koala_emily 發表於 21-4-22 03:31
如果重頭到尾,我們沒有打算離開香港,協恩是不錯的選擇,因為它的程度深速度chur,全級只有100人,大約打 ...

多謝無私分享!
祝福你哋一家(emoji)

你好~ 閱畢你的文章,得到了不少實用的資訊,非常感謝!

想再問一下:

a) 你認為由Happy School 升協小的學生,在暑假可怎樣準備?
b) 8月會否有小一適應日呢?
c) 有關學校英文/普通話: 因協小用廣東話授課為主(有錯請指正),對比其他同級數學校, 學生英文/普通話會否偏強或弱?
d) 家教合作: 活動多嗎? 家校合作強否? 多不多家長通訊呢?
e) 在哪裡可找到school bus 資料呢?

先感謝解答, 謝謝你

Fraser 發表於 21-6-3 12:02
你好~ 閱畢你的文章,得到了不少實用的資訊,非常感謝!

想再問一下:
Happy school 有冇外補?如果冇非常建議馬上學識phonic及打好grammer底
冇記錯有一日適應,另外揀選埋學咩學器

英文Grammar執得好嚴,所以英文比較強

校巴如果近既會有2轉校車,疫情前放3pm有一轉係3pm, 另一轉係4:30pm跟幼稚園放學,有課外活動既可以join4:30校車

hugub 發表於 21-6-3 16:04
Happy school 有冇外補?如果冇非常建議馬上學識phonic及打好grammer底
冇記錯有一日適應,另外揀選埋學咩 ...
Hello! Thanks for answering :)

a) So HYPS teaches phonics instead of IPA?
b) Where could could I check the school bus route?  Or which provider it is?

Thanks again :)

學校冇要求學拼音,但因為太多課外野及unseen所以識拼音會有助學習

校車資料要等學校派,真係要睇下住邊區,我pm你我囡之前坐開果位,佢都接左好幾條線你可以問下

Fraser 發表於 21-6-3 16:34
Hello! Thanks for answering :)

a) So HYPS teaches phonics instead of IPA?
Please check pm

koala_emily 發表於 21-4-22 03:31
如果重頭到尾,我們沒有打算離開香港,協恩是不錯的選擇,因為它的程度深速度chur,全級只有100人,大約打 ...

多謝分享!嚟緊阿囡9月入協小,都擔心跟唔到,個個都話好chur. 自己又要返工,仲成日OT. 想問下有冇邊間補習社多協小去?可以pm我嗎?

另外,睇完你咁講,我有刻懷疑人生,重心唔係度,要唔要咁辛苦呢?但因為身邊人太多話有得入點解唔俾阿囡試。唯有講句,各位媽媽,加油(emoji)(emoji),共勉之.

PaRappa 發表於 21-6-9 12:40
多謝分享!嚟緊阿囡9月入協小,都擔心跟唔到,個個都話好chur. 自己又要返工,仲成日OT. 想問下有冇邊間補 ...
當你升中時你發現小朋友程度比普通小學高幾班時,你就唔會後悔,記住這世界只有懶惰既人,冇蠢人既,加油呀

回覆 koala_emily 的帖子

雖然小女不是讀協小,但佢都係依家三年級都係成日發夢。。。功課唔睇就成日漏做,漏抄手冊。希望小女都可以升上高年級後自覺啲。睇你其他回覆真的好有共鳴,講盡媽媽辛酸。從來都係no pain no gain,IS LS都係咁。羨慕同學入校隊,羨慕人地樂器叻,羨慕人地考第一,但係冇諗過人地背後付出幾多,冇諗過自己睇漫畫書課外書的時候人地係度做緊咩。從一年班我已經開始日日思想教育阿女,唔好得過且過諗住上到直中就算。我成日幻想阿女上到高小突然開竅我可以少做好多嘢但係睇黎都係要繼續努力了

Raccch 發表於 21-6-10 10:47

雖然小女不是讀協小,但佢都係依家三年級都係成日發夢。。。功課唔睇就成日漏做 ...
路過搭嘴,雖然no pain no gain, 可能依家更加應該理解為要付出才有收穫更加適合。
付出,投入,其實真係唔需要去pain 嘅。

所以我覺得如果要忍/捱,去俾自己pain, 未必需要。不過同樣付出的過程,如果係愉快的,心甘情願的,就唔同。

凡事不要勉強。

可能離題,不過有感而發。

回覆 b3410 的帖子

現今時代已經好少人真係“頭懸梁 錐刺股”個種pain了,當然是指付出時間與汗水。成日教育阿女只有超級天才過目不忘先可以唔使花咁多時間,大部分普通人都係要努力過先有好成績。

b3410 發表於 21-6-10 11:19
路過搭嘴,雖然no pain no gain, 可能依家更加應該理解為要付出才有收穫更加適合。
付出,投入,其實真係唔 ...

我見過協小一塊Notice Board寫上聖經詩篇其中一段:「流淚撒種,歡呼收成」。

唉....其實讀協恩對我嘅衝擊不少過阿囡,起初我用咗兩年時間適應佢哋課程同要求,我唔明白亦唔接受7~8歲小朋友學咁深grammar,計咁多數。唉....搞到一家大細因為讀書訓練無得玩無得訓無得hea,為乜呢?

見大家咁辛苦仲係浮浮沉沉不見岸,我成日大發脾氣,又打又鬧,難免家嘈屋閉,爸爸話過好驚考呈分試我會忍唔住鍊死個囡    ,之後我話我當然唔會鍊死個囡啦,無用㗎Woo。要死梗係鍊死你先啦   

Fraser    發表於 21-6-11 10:22
Raccch    發表於 21-6-11 09:23

Raccch 發表於 21-6-10 10:47

雖然小女不是讀協小,但佢都係依家三年級都係成日發夢。。。功課唔睇就成日漏做 ...

我覺得6年小學頭兩年讓大人小朋友適應,成績理想梗係好,就算普通甚至中下都唔緊要而初小最緊要
1. 寫好手册。協小冇e手册,全部上堂手寫,一個星期嘅功課測考活動寫在半張A4上,不過唔知疫情後有冇變。
2. 執好書包。否則天天被老師寫手册漏帶功課書本用品,手册將會花到睇唔到,小朋友見到好挫敗,家長想幫手執漏都好難。
3. 認真做改正,避免重改。一個級頭小朋友媽媽分享,佢不太理會小朋友做對嘅部分但focus有冇認真做改正。呢樣好多大人小朋友都miss咗,其實協小要求一個full stop大細楷甚至等如符號要寫對位。這樣的訓練讓學生考試做事不可大意,以為求求其其可以過關,每個答案都要跟足要求,不可以多不可少。

Raccch 發表於 21-6-10 13:46
回覆 b3410 的帖子

現今時代已經好少人真係“頭懸梁 錐刺股”個種pain了,當然是指付出時間與汗水。成日教 ...

嗰種努力不是一般努力,而是努力努力再努力,所以協恩嘅協字係基督嘅十架加3個力     

回覆樓主:

大家講到咁…好似好恐怖…有點兒卻步

我記得小二背乘數表,唔熟就日日寫手册:請背熟乘數表,真係無限loop,英文d字真係要執正d否則又會多一樣功課係抄copy book

我女小三時的手册,同大家分享下

hugub 發表於 21-6-11 08:12
我女小三時的手册,同大家分享下

你囡3年級嘅字唔錯啦,我囡當時嘅字仲係打風咁,諗起本手册日日寫欠呢樣欠個樣,改正摺角摺到簿都爛就想死 。   

個家課冊幾好,起碼有分科

有D沒有的…..(emoji)(emoji)‍♀️