用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 協恩小學,你問我答
樓主: koala_emily
go

協恩小學,你問我答  

kimlam953 發表於 21-1-20 14:30
我小朋友K2

K1下學期開始有寫點點(點下啲生果)及劃線。呢間最讚係K1頭三個月會預備埋所有工具,如印仔 ...

唔該哂你,謝謝你既回答,令我更加認識協幼,thx

koala_emily 發表於 20-6-6 12:40
小囡由小一至小四都在中游(全級40~50名),英文由小三至小六有現識英文老師+協中師姐私補,數學由小四至小 ...
感謝分享

看來競爭大的小學,就算父母都內補,依然需要出去外補一下才夠競爭力得到前列位置

kimlam953 發表於 20-11-24 18:24
哈,我女讀協幼,未入門口係要叫齊咁多人,校長老師社工,唔記得校工有無。其實幾好架,練練下真係會好主 ...

謝你對.協幼的分享
請問咁而家停課期間,還有評估嗎?而且我知道協幼會有學術獎,是每學年尾頒的還是每一個學期都有?謝謝

sjoey 發表於 20-11-25 14:48
請問補習主要補什麼? 係咪學校進度,還是補深一年或其他? thanks

學校英文數學教快半年,補習主要係學校課程嘅進階版,或者反覆做類近嘅練習加深記憶,幫忙考試取高分

hugub 發表於 20-11-24 17:13
唔算係,呢個問題要樓主答至夠update...

小五開始有英文數練習,不過只學不考,小六有英文數bridging course,不過疫情下作用不大

請問樓主協小在音樂和體育上嘅配套如何?例如會有校內/外嘅專責教練教嗎?練習時間如何?
另外,學校有stem課程嗎?著重學生嘅presentation skill嗎?英文語境如何?是否只在英文堂上講英文?

麻煩晒樓主,因有其他直私offer,所以想認真了解,希望揀到適合自己小朋友嘅學校。唔該晒你 🙏

Ryan_baba 發表於 20-7-12 14:32
咁大約幾時知道可唔可以升上協中?

協中大約12月左右見第一批親生女,通常係成績最好嘅40+,如果interview表現好係即時比offer,快過所有街客。但40+裏面有人見完又見,甚至在協小上緊堂call去協中見,可以拖幾個月到明年3~4月。

HHYip 發表於 21-2-26 00:44
請問樓主協小在音樂和體育上嘅配套如何?例如會有校內/外嘅專責教練教嗎?練習時間如何?
另外,學校有stem ...

校內有暑期泳班for精英泳員,1星期1次課後泳班for普通同學,由大型泳會負責,其餘田徑球類不太清楚。

校內有初/高管團,由校外老師負責,另有課後收費管弦樂班,沒有鋼琴班。小一orientation day後可以留校選擇心儀樂器,揀唔掂有老師比意見,我估係鼓勵同學學不同樂器,令樂團後繼有人。

校內音樂老師負責choir,分初/中級兩級,中級老師負責校外比賽,非常有經驗同要求,課後要練,長假期冇假放,同學練到死死吓,前年贏咗DG GH取得九龍區全塲總冠軍。

有數學精英隊/機械人比賽,不過我囡數學science成績普通無份參加,我覺得學校將stem課程融入課堂,不過大前提要求學生坐定聽書做練習,唔好諗有好多啟發興趣,吸引學生嘅有趣活動。

學校有朗誦同演講比賽,有中英辯論隊。不過我囡話上堂成日追課程,未必有好多時間比同學present,就算有都要交功課,有計分壓力

大部分時間英文堂講英文,其他堂係講中文,我覺得學校不算大力鼓勵讀英文書或講英文,因為英文以教文法為主,沒有readers

koala_emily 發表於 21-3-1 10:36
校內有暑期泳班for精英泳員,1星期1次課後泳班for普通同學,由大型泳會負責,其餘田徑球類不太清楚。

校 ...

非常感謝你嘅sharing! 令我哋對學校嘅了解多咗。都祝福你囡囡升中一切順利 (emoji)

HHYip 發表於 21-3-2 00:38
非常感謝你嘅sharing! 令我哋對學校嘅了解多咗。都祝福你囡囡升中一切順利 (emoji)
...

我囡現中一,我嘅資料未必updated,歡迎其他栛小家長補充。祝你囡找到心儀學校,喜歡上學,不要被學習影響一家人嘅感情

感覺協恩小屬於一間,傳統,全方位栽培(谷),no pain no gain 的學校,家長又愛又恨。

b3410 發表於 21-3-2 09:28
感覺協恩小屬於一間,傳統,全方位栽培(谷),no pain no gain 的學校,家長又愛又恨。 ...

no pain no gain 呢句說話我對阿囡講過無數次,不過年紀少少嘅佢唔係好明,只覺得自己好努力仍然得不到注意,長期覺得自己癈,事實係佢不明白讀書A grade又做運動校隊嘅同學唔會睇think big愛回家,嫌幼稚浪費時間。你放學掛住睇電視玩玩具,之後考試游水唔夠人叻無人留意你,又有咩好怨呢?

之後我同佢傾目標,同佢講協中係一間好好嘅中學,體育讀書成績屬全港前列,佢好想自己做叻人,我話入協中可以同班叻人一齊做好。另外協小入協中唔需要取A取100分,取B取90~80尾就可以,A嘅同學不是你嘅競爭對手,唔需要同佢哋鬥叻,反而取B/C嘅同學才是你嘅對手,人數約4O人,大致上你同一個同學fighting你贏就可以穩奪B,呢d解釋唔係講一兩次,係以年計咁講比佢聽。

最後佢想入協中辯論隊,小4下學期開始自己著緊功課補習社嘅練習來keep住成績,小五第二個學期成績穩定地B,呢個成績要比協中,之後呈一和呈二keep住B直到小六畢業過協中穿長衫。

呈分期間我最關注不是分數,反而係一齊玩傾計comfort佢,比佢情緒穩定去考試。因為心中有數,我係呈分時候不會太緊張或者就快呈分先搏命谷。

b3410 發表於 21-3-2 09:28
感覺協恩小屬於一間,傳統,全方位栽培(谷),no pain no gain 的學校,家長又愛又恨。 ...

no pain no gain 可以留比家長,入協恩家長要同佢一齊讀書同訓練,你返工就做教材影印揾補習,放工就飯都唔食同佢睇功課溫默書,胃痛又頭痛,一係就天寒地凍去泳池吹風或者酷熱天氣在看台乾煎。放假weekend唔駛旨意遊山玩水同sweet sweet嘅親子時間,因為放完假要交功課默書測驗考試......

最好父母兩個人都願意過呢d生活,否則仲痛苦,一個叫溫書一個叫去街,阿囡唔知跟邊個

koala_emily 發表於 21-3-2 11:11
no pain no gain 可以留比家長,入協恩家長要同佢一齊讀書同訓練,你返工就做教材影印揾補習,放工就飯都 ...

俾你揀多次,仍然會揀協恩嗎?

koala_emily 發表於 21-3-2 10:45
no pain no gain 呢句說話我對阿囡講過無數次,不過年紀少少嘅佢唔係好明,只覺得自己好努力仍然得不到注 ...

Thanks for sharing

回覆 koala_emily 的帖子

小女現讀協小,很有同感,是否小三分精英班?

bbma1 發表於 21-3-4 07:09
回覆 koala_emily 的帖子

小女現讀協小,很有同感,是否小三分精英班?

呢d係伴讀媽媽心聲,沒有經歷過未必有共鳴。小三開始按英文成績分4組HYPS,小四開始按中文成績分3組HYP,小五開始按數學成績分3組HYP。

英文數學H組成績最好,教得快又深但不代表老師教得好甚至hea教都有,我估家長背後大量發功,學生自己又要求高。

中文英文數學YP组中等成績,讀書氣氛無H組咁好,不過高小老師教得唔錯。以往中文H組係普教中,不過中文好嘅同學未必去H組,現在已經取消普教中,未知中文HYP有冇改動。

英文S組係成績最弱嘅10+同學,最似小班教學,老師有要求chur學生做好d,我覺得不少S組同學家長都放棄,學校都唔放棄

koala_emily 發表於 21-3-2 11:11
no pain no gain 可以留比家長,入協恩家長要同佢一齊讀書同訓練,你返工就做教材影印揾補習,放工就飯都 ...
雖然我冇小朋友讀協恩,但對你所寫好有共鳴。放工飯都唔食,睇、對功課,每晚臨瞓講清講楚第二日既考測默前既溫習目標(小朋友平日冇去補習,功課自己處理,考試都唔會太旨意一星期一堂既專科補習)
恒常地帶出帶入冒風寒陪training,的出的入。經常擔心成績不足升直中,所以成日要做好time management。唉,一頭白髮。

HHYip 發表於 21-3-3 00:42
俾你揀多次,仍然會揀協恩嗎?

如果重頭到尾,我們沒有打算離開香港,協恩是不錯的選擇,因為它的程度深速度chur,全級只有100人,大約打低60人可以上協中: 一所180人考頭100可入3大嘅中學。即使外面"風大雨大",協恩囡只要追上學校課程,不用擔心升中唔夠好,升大學唔夠班。

不過我們在2018年重遇阿囡爸爸嘅朋友才知道女兒entiled申請西方國家謢照,日後可以到海外升學居留,當時心諗: 如果早知阿囡可以"免費"移民,大人細路做咩谷得咁辛苦呀 ,不過有早知就....

另外,假如阿囡出世遲幾年,現在才8歲以下,兩公婆經濟未算穩健嘅時候經歷社會運動國安法,眼見香港立立亂,可能我們會積極考慮BNO去英國或西方護照去海外,到時應該不會揀協恩,一家人將生活重心放在移民上。

而家會繼續留HY 完成中學嗎?