用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 協恩小學,你問我答
樓主: koala_emily
go

協恩小學,你問我答  

koala_emily 發表於 20-6-8 01:15
學校沒有實際數字升協中來自甚麼幼稚園。估計每年最少1/3至1/2以上的小一生來自協幼,其他來自五湖四海。 ...

咁佢地入小一時會唔會有分班試?

suzysheep 發表於 20-6-9 13:56
咁佢地入小一時會唔會有分班試?

不會

讀得唔好,會唔會有勸退?

CROYLEUNG 發表於 20-6-9 14:38
讀得唔好,會唔會有勸退?

大概不會,是家長見阿女跟得辛苦自己走。反而欣賞學校安排三年級之後中英數按能力分組上堂,學校安排最比心機嘅老師主任教最弱嘅同學。就算這批同學家長放棄,學校都不放棄。

koala_emily 發表於 20-6-9 14:51
大概不會,是家長見阿女跟得辛苦自己走。反而欣賞學校安排三年級之後中英數按能力分組上堂,學校安排最比 ...

咁又真係好好喎!咁係咪小一開始都已經有課外活動,例如游水,choir?

suzysheep 發表於 20-6-9 16:28
咁又真係好好喎!咁係咪小一開始都已經有課外活動,例如游水,choir?

小一至小六都有課外活動,一般程度嘅自由參與,學校無比壓力。想做校隊代表出賽,預左花大量時間日練夜練。即使練到一定程度但成績不理想,學校亦會勸你學業為重。

如果學校要比壓力你出賽,即係話協恩無左你唔得。想成為協恩之光,同學天份/努力+家長人力/物力/財力,缺一不可,這種同學萬中無一,讀書為主的同學沒有參加課外活動壓力,平常心ok。

小一有校外swimming class,自由參加。Choir小二開始。

koala_emily 發表於 20-6-6 17:05
其實小四先揾補習遲左,最好小三開始。我覺得前60名肯定band 1,60~70 band 1~2,71~80 band 2~3,81~90 b ...

請問準備呈分試方面,搵私補最主要係響邊方面幫到阿囡?如果係全職媽媽自己跟既話又可唔可以呢?

咁協恩老師有愛心嗎?

CROYLEUNG 發表於 20-6-14 21:59
咁協恩老師有愛心嗎?

不少協恩老師有豐富教學經驗,個別老師好有愛心受同學愛戴。不過,在重視成績和各方面表現嘅文化下,家長不要期望老師能夠體恤學習差異,慢慢栽培學生。白d講,你讀到最好,讀唔到,你自己諗辦法。

je.wiwaha 發表於 20-6-11 07:54
請問準備呈分試方面,搵私補最主要係響邊方面幫到阿囡?如果係全職媽媽自己跟既話又可唔可以呢?
...

私補可以幫阿囡鞏固強項,加強弱項。協恩高小個個補習,不過不代表個個有好表現。

英文方面,我囡本身沒有習慣睇英文書,喜歡睇英文版電視Sherlock Holmes,Marvel電影,American got talent,Master Chef junior,全部背對白....因為討厭操練grammar,一直以來,有全職英文老師(小四~五)和協中師姐補英文(小四~現在),不過她們都不能幫她提升grammar,英文成績一直徘徊在中游多dd,語文成績其實好難有顯著進步,我都苦無方法,可能superkids之類操練grammar 補習社幫到佢,不過我太遲知道報名失敗。學校有人補superkids,英文科班頭5,有兩姊妹都補superkids,家姐上協中,阿妹揾後路。

數學方面,阿囡典型女生怕計數,圖型更弱。我數學極差,跟得辛苦,爸爸數好好,不過唔識教。小四去數研,不過阿sir後生又係唔識教,小四結束成績仍然在中游。小五數研跟另一個老師開始夾到,成績上返8~9字。因為數學,overall 成績由中間升到中上,由協中無望到上返協中。

我估全職定working mum在協小都要私補,最重要媽媽make sure 私補老師認真教和識教,私補練習阿囡認真做,如果老師教材不足或同學校教材不乎,媽媽要同老師傾或者另覓教材。

媽媽的確是阿囡最好嘅補習老師,因為沒有補習老師比媽媽媽更清楚阿囡強弱。不過協恩要高層次操練才可應付,補習將部分操練外判,令媽媽可以專注其他方面。

koala_emily 發表於 20-6-15 06:43
私補可以幫阿囡鞏固強項,加強弱項。協恩高小個個補習,不過不代表個個有好表現。

英文方面,我囡本身沒 ...

好私補老師, 又有責任心都吾易找到。
私補我覺得好過補習社教, 如果小朋友專心, 學習會快過補習社大班人教好多。
不過, 家長都要定時同私補老師倾教學內容, 效果就會更好。

想問知唔知上一屆大概幾多人升返協中?

請問學校有無小一功課班

dw241404 發表於 20-7-3 08:08
想問知唔知上一屆大概幾多人升返協中?

大約4O人

koala_emily 發表於 20-6-6 05:41
小囡在協恩渡過了6年,即將升中,有興趣嘅齊齊傾下
請問今年協小有幾多人上協中?

Ryan_baba 發表於 20-7-12 14:17
請問今年協小有幾多人上協中?

40左右

koala_emily 發表於 20-7-12 14:19
40左右
咁大約幾時知道可唔可以升上協中?

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

如協恩和陳守仁都有offer, 如何選擇?因為英小升中實在較有優勢,大家點睇?

toatoo 發表於 20-8-27 21:54
如協恩和陳守仁都有offer, 如何選擇?因為英小升中實在較有優勢,大家點睇?
...

協恩附小有40人升中學
升B1A機會較陳守仁高