用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 下年讀高中, 想Easter, Christmas留係英國, 可以點做 ...
go

[英國] 下年讀高中, 想Easter, Christmas留係英國, 可以點做

小女第一次去英國讀高中, 因爲疫情, 同埋想專心讀書,唔想搭飛機。 但是agent 話host family   唔會收, 學校應該不開放, 我又 唔可以去英國陪她, 我應該點做?萬分感謝各位賜教。  

wwtsy 發表於 20-6-5 22:58
小女第一次去英國讀高中, 因爲疫情,  同埋想專心讀書,唔想搭飛機。 但是agent 話host family   唔會收, ...
同 agent 有咩關?乜唔係問你監護人公司咩?如果疫情持續,好多學校會開放比學生,我都同我仔講half term break 一定留校,聖誕節如果香港呢邊要隔離亦唔會返香港,繼續留英或留校,如果令千金一直起英國,我估host family 唔會唔收既。

回覆樓主:

不嬲Easter同Christmas 呢D大假,留學生都會返屋企,大部分host Family 亦有自己活動,所以好少會接待學生。
你要早D問下guardian,咁或者有host family願意破例。亦可以問下學校,如果唔去guardian度住自己另作安排,有乜嘢要注意。我囡學校講明如果唔同guardian住,要同25歲以上住喺英國多於5 年嘅人一齊。咁係因為有D學生會住酒店,有D會去讀大學既sibling 度屈蛇。

如果去host family度住,最好事前去拜訪探路,另外預備plan B, 萬一唔習慣(住3-4星期,唔講得笑),可以點搞。

yuyueng 發表於 20-6-6 07:32
同 agent 有咩關?乜唔係問你監護人公司咩?如果疫情持續,好多學校會開放比學生,我都同我仔講half term b ...

我第一次送女去英國讀書,沒有經驗。謝謝耐心解答

etoile 發表於 20-6-6 12:40
不嬲Easter同Christmas 呢D大假,留學生都會返屋企,大部分host Family 亦有自己活動,所以好少會接待學生 ...

謝謝你詳細耐心解答   

wwtsy 發表於 20-6-5 22:58
小女第一次去英國讀高中, 因爲疫情,  同埋想專心讀書,唔想搭飛機。 但是agent 話host family   唔會收, ...

通常聖誕節及復活節假期寄宿生都返自己屋企,不過如果唔返香港,肯比錢host family都會有人收留嘅,但如果安排同其他學生同房,一樣會影響溫書,因為冇得要求獨立房,又或者聖誕假他們搞聚會,未必可以有寧靜空間比你女讀書,所以大假期返香港
可能比較好。十幾小時便到香港

cfs 發表於 20-6-6 18:56
通常聖誕節及復活節假期寄宿生都返自己屋企,不過如果唔返香港,肯比錢host family都會有人收留嘅,但如果 ...

我明白了,謝謝你的解釋  

cfs 發表於 20-6-6 18:56
通常聖誕節及復活節假期寄宿生都返自己屋企,不過如果唔返香港,肯比錢host family都會有人收留嘅,但如果 ...

請問,你會預先訂三套機票嗎?如果聖誕因為疫情,唔能夠返香港,機票錢可以全部退還嗎?謝謝

wwtsy 發表於 20-6-7 09:38
請問,你會預先訂三套機票嗎?如果聖誕因為疫情,唔能夠返香港,機票錢可以全部退還嗎?謝謝
...

機票退款條款票示符你訂什麼機票了,像國泰航空的學生套票就不能只用一張退兩張,但今年三月至七月情況例外,他們批評退半張添。所以如果你有機會退票,可能要買普通單一張張機票而非學生套票,就可以罰款退票,又或者你坐其他航空公司就逐個問下條款先

cfs 發表於 20-6-7 09:46
機票退款條款票示符你訂什麼機票了,像國泰航空的學生套票就不能只用一張退兩張,但今年三月至七月情況例 ...

多謝

請問聖誕節 通常會放幾多個星期?
是否通常由24號開始放假?

QQBBLO 發表於 20-6-15 17:52

今年2020應該是12月12日

QQBBLO 發表於 20-6-15 17:52

通常是3星期左右。孩子學校多數安排在12月10至14日之內放假,1月5日左右就回校。如你孩子有學校收左,上網睇 school calendar 即可。

Thanks

今年唔敢訂聖誕機票,隨時返香港要隔離14日或再返英國要隔離既就唔返啦。

yuyueng 發表於 20-6-18 10:33
今年唔敢訂聖誕機票,隨時返香港要隔離14日或再返英國要隔離既就唔返啦。 ...

謝謝你的信息

yuyueng 發表於 20-6-18 10:33
今年唔敢訂聖誕機票,隨時返香港要隔離14日或再返英國要隔離既就唔返啦。 ...

如果學校九月一號開學,可以提早幾日到學校嗎?另外,你而家買的機票是否九月去,六月返?因為我的agent要我買九月去,十二月返。你訂機票會用agent介紹的聯絡人嗎?第一年去,謝謝

wwtsy 發表於 20-6-27 11:29

如果學校九月一號開學,可以提早幾日到學校嗎?另外,你而家 ...

買機票,無必要跟agent指示或安排。如果你想聖誕假期孩子回港,可以買12月返,否則買6月7月回港都可以,睇school calendar。特別一提,現時疫情會點變,估計唔到,如我,暫時唔買12月回港的票。我孩子讀左幾年,2020年12月的票在11個月前已經購買,如12月疫情無改善,我會改機票,叫孩子留英,聖誕3星期留英不要回港。

TTEE1819 發表於 20-6-27 12:48
買機票,無必要跟agent指示或安排。如果你想聖誕假期孩子回港,可以買12月返,否則買6月7月回港都可以,睇 ...

謝謝你,如果學校九月一號開學,可以早兩三日到學校嗎?如果學校七月四號開始放暑假,能否遲一兩日走,擔心機票買不到想要的日期

wwtsy 發表於 20-6-27 11:29

如果學校九月一號開學,可以提早幾日到學校嗎?另外,你而家 ...
正常以往我係買一套九月去翌年放暑假返既學生機票,其餘就係聖誕同復活節英國返香港既機票,往年呢2套轉機都係5、6千。今年因為肺炎,原本復活節既機票,航空公司取消左要退款,而我另外買左套三月中返香港,回程我訂左9月頭,所以今年開學唔使買機票。
學校9月1號開學,一般boarders 係早一日返到學校,無得自行提早幾日,不過今天情況特殊,學校安排8月中有三日去機場接學生直接返學校宿舍,如果要隔離14日就起學校隔離,唔使隔離就補課,我訂左8月14日比我仔返學校了,你可以發電郵問問學校有何安排。