用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 學校通知8月15日要求提早回校
樓主: kat828
go

[英國] 學校通知8月15日要求提早回校  

unchu 發表於 20-7-9 10:07
係呀, 有機會會共用地方, 雖然校方話一人一房. 我諗應該唔早過去, 萬一真係宿舍有人被傳染, 去到開學既時候 ...

但隔唔隔離佢哋都有機會住同一宿舍,不是嗎?

係, 所以唔去住好d. 英國自己都咪好轉, 以家仲有咁多隱形人, 希望快d 回復正常生活

醒目開學勳章

回覆樓主:

準備8月中返英國開學, 大家會準備什麼防疫物品及裝備?

3b 發表於 20-7-10 09:31

我已預備左,跟3月回港一樣,眼罩、多個獨立口罩、雨衣、消毒紙巾等跟身上機,另外帶幾盒口罩、兩三個布口罩(加一包口罩濾芯)和消毒搓手液,放入行李喼。記得要預埋下次回港用的雨衣,即係要帶兩件雨衣。

TTEE1819 發表於 20-7-10 09:54
我已預備左,跟3月回港一樣,眼罩、多個獨立口罩、雨衣、消毒紙巾等跟身上機,另外帶幾盒口罩、兩三個布口 ...
謝謝

回覆 TTEE1819 的帖子

膠雨衣都得?我仲諗邊到有保護衣買. 即棄手套要唔要? 係咪無人食餐係機上?  我諗住叫亞女入閘前食D嘢, 之後全程唔食只係飲水.

unchu 發表於 20-7-10 11:16

膠雨衣都得?我仲諗邊到有保護衣買. 即棄手套要唔要? 係咪無人食餐係機上?  我諗住叫 ...

如果你搵到醫護用的保護衣,最好啦,我無呀,所以用雨衣。無錯無錯,我講漏左手套,上次我買左一盒手套,仲有存貨可用。謝謝你提點,我預備左,但寫漏左。

謝謝

3b 發表於 20-7-10 09:31

口罩,搓手液,消毒紙巾,足夠了.食野前搓手,係lounge食啲野先. 飛機時間只係十幾小時,所以坐飛機唔緊張. 反而每日都有day pupils 出入學校,呢個先係問題,因為他們家長每日都出入工作,所以無得預防,已經共存生活左半年多喇,其實開始習慣了

回覆樓主:

我都只係會預備足夠口罩、消毒用品及搓手液。買夜機直航,訓醒就落機,全程唔飲唔食,接觸任何嘢都用紙巾隔住。其實,戴住手套反而唔方便洗手。現在的情況是hk 比英國安全,亞仔要小心嘅係落機後衛生。太複雜裝備。落機後處理唔好仲容易出事。

醒目開學勳章

TTEE1819 發表於 20-7-10 09:54
我已預備左,跟3月回港一樣,眼罩、多個獨立口罩、雨衣、消毒紙巾等跟身上機,另外帶幾盒口罩、兩三個布口 ...

酒精搓手液可以寄倉?

醒目開學勳章

cfs 發表於 20-7-10 11:34

口罩,搓手液,消毒紙巾,足夠了.食野前搓手,係lounge食啲野先. 飛 ...

注意個人衞生最重要, 要懂得保護自己, 進食前一定要洗手, 平時不要亂摸其他物件, 不要捽眼耳口鼻

SIYip 發表於 20-7-10 13:32
我都只係會預備足夠口罩、消毒用品及搓手液。買夜機直航,訓醒就落機,全程唔飲唔食,接觸任何嘢都用紙巾隔 ...
又系握...... 請問大家覺得迷你隨身空氣清新機有沒有用喔? 會帶去嗎? 謝  

回覆 3b 的帖子

我看,帶wet tissue可能會好一點,不怕過不到關

回覆 caracol 的帖子

琴晚學校回覆左吾需要隔離正常9月1日返去

3b 發表於 20-7-10 15:02
注意個人衞生最重要, 要懂得保護自己, 進食前一定要洗手, 平時不要亂摸其他物件, 不要捽眼耳口鼻
...

係呀呢個指定動作做咗半年,變成習慣

3b 發表於 20-7-10 14:58
酒精搓手液可以寄倉?

係wow, 唔記得左,謝謝提醒。

3b 發表於 20-7-10 14:58
酒精搓手液可以寄倉?

可以寄倉,但酒精濃度不可超過70% , 每支ml數 和 總重量都有限制,每間Airline 都不同 , CX我記得總重量不可超過1000ml ( 不確定, 2月回港時 地勤有問我,但我忘記了實際數字)。

醒目開學勳章

katrinafu 發表於 20-7-10 17:37
可以寄倉,但酒精濃度不可超過70% , 每支ml數 和 總重量都有限制,每間Airline 都不同 , CX我記得總重量 ...

自携上機是否100ml以下?8月返去只需要帶一樽跟身

3b 發表於 20-7-11 10:20
自携上機是否100ml以下?8月返去只需要帶一樽跟身

是呀 ,100ml以內。 另外預備幾片獨立包裝消毒濕紙巾, 抹枱,電視、椅子手柄等 , 預備膠袋 包好這些使用後垃圾, 扎好袋口 。