用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中三選科求意見
go

中三選科求意見 [複製鏈接]

1.化學,生物,經濟
2.化學,經濟,企會財
以上兩個配搭成績及興趣相約,未有日後職業打算,想請教一下哪個出路較廣濶,這配搭上大學時有什麼學科可選?因我不太懂,謝謝各位!另外他還會選m1/m2又應如何配?
   5    0    0    0

yuenhenry1113 發表於 20-6-5 18:55
1.化學,生物,經濟
2.化學,經濟,企會財
以上兩個配搭成績及興趣相約,未有日後職業打算,想請教一下哪個 ...

如果興趣相若就講功利啦!
組合1. 幾乎可以選全部醫療相關科目而組合2. 有部份唔得。而且個人睇高中企會財唔抵讀(吃力不討好)考商學院亦無特別着數。
M1/M2, 如果好鍾意數學就 M2, 不過要預咗用好多時間。如果為多個保險就 M1.

yuenhenry1113 發表於 20-6-5 18:55
1.化學,生物,經濟
2.化學,經濟,企會財
以上兩個配搭成績及興趣相約,未有日後職業打算,想請教一下哪個 ...

1. 出路比較廣D

不過最重要讀個位有興趣先,咁就事半功倍

p.s. 1. 可修埋M1/M2,  
        2. 就修M1
(如果能力夠的話)
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

YolandaTam 發表於 20-6-5 19:04
組合1. 幾乎可以選全部醫療相關科目而組合2. 有部份唔得。而且個人睇高中企會財 ...
Bafs真係咁難,我女仲諗住選依科,咁係咪要stop佢。但佢phy,chem,bio都唔鍾意。

YolandaTam 發表於 20-6-5 19:04
組合1. 幾乎可以選全部醫療相關科目而組合2. 有部份唔得。而且個人睇高中企會財 ...

多謝意見

gracelam 發表於 20-6-5 19:11
1. 出路比較廣D

不過最重要讀個位有興趣先,咁就事半功倍

多謝意見

妹妹頭 發表於 20-6-5 20:02
Bafs真係咁難,我女仲諗住選依科,咁係咪要stop佢。但佢phy,chem,bio都唔鍾意。 ...

Bafs 唔係難係煩,之前 syllabus 太多, 我仔修果年頂唔順,讀咗一年就 drop. 不過而家已經減少咗,你可以睇下先, 女仔如果細心應該唔難。

1.化學,生物,經濟
2.化學,經濟,企會財

生物你預咗有好多野要背,睇你孩子興趣,如果唔打算讀醫護,唔修都冇乜所謂。

洋蔥頭媽咪 發表於 20-6-5 20:46
Bafs 唔係難係煩,之前 syllabus 太多, 我仔修果年頂唔順,讀咗一年就 drop. 不過而家已經減少咗,你可以 ...
係咪就係因為咁,依家分左business 同 accounting? 阿女學校只讀Accounting

洋蔥頭媽咪 發表於 20-6-5 20:51
生物你預咗有好多野要背,睇你孩子興趣,如果唔打算讀醫護,唔修都冇乜所謂。
...

其實佢真係對醫護興趣不大,咁如果化學,經濟再加1科有咩配搭比較好?佢各科成績差不多,配Geography或P.E可以嗎?

yuenhenry1113 發表於 20-6-5 21:04
其實佢真係對醫護興趣不大,咁如果化學,經濟再加1科有咩配搭比較好?佢各科成績差不多,配Geography或P.E ...

Econ 同  bafs 比較頃向商科,但留意 bafs 都唔少數,所以數學能力都不能太差。
現今入大學係鬥高分,PE 算係比較冷門,必須揀有興趣同有能力嘅科目去修。

洋蔥頭媽咪 發表於 20-6-5 21:12
Econ 同  bafs 比較頃向商科,但留意 bafs 都唔少數,所以數學能力都不能太差。
現今入大學係鬥高分,PE  ...

多謝意見

yuenhenry1113 發表於 20-6-5 21:04
其實佢真係對醫護興趣不大,咁如果化學,經濟再加1科有咩配搭比較好?佢各科成績差不多,配Geography或P.E ...

如果數學好可考慮phy,
另外chem, econ配geo也ok, 唔怕背書history亦可,總之興趣及能力行先,pe就唔多人讀,好有興趣可考慮,DSE係鬥高分。

妹妹頭 發表於 20-6-5 20:52
係咪就係因為咁,依家分左business 同 accounting? 阿女學校只讀Accounting

估計係內容刪減了不少,比之前容易啲。
DSE A/C 應比 BM 容易,合格至4+ 率亦是A/C高啲。

洋蔥頭媽咪 發表於 20-6-5 21:27
估計係內容刪減了不少,比之前容易啲。
DSE A/C 應比 BM 容易,合格至4+ 率亦是A/C高啲。
...
我估我女學校教Bafs既老師應該教得唔差,上年DSE 依科4+ 有100%,不過都會留意埋今年DSE成績。

妹妹頭 發表於 20-6-5 21:48
我估我女學校教Bafs既老師應該教得唔差,上年DSE 依科4+ 有100%,不過都會留意埋今年DSE成績。 ...

你可以留意下貴校呢科 DSE 最終多唔多人考,如果老師教得好女女又有興趣當然讀得過。

4+率高唔奇,正如我仔學校 M2 4+率都係100%,由選科時3X人到真正考核時只餘一半考生,如果老師要求又高,能捱得到又唔 drop 嘅學生一定是該科精英。

1.化學,生物,經濟
2.化學,經濟,企會財

chem、bio和econ係學霸之選,讀得書嘅多數的選擇,將來大學選科向理科走又得向商科走又得,加埋M1就更完美。

妹妹頭 發表於 20-6-5 21:48
我估我女學校教Bafs既老師應該教得唔差,上年DSE 依科4+ 有100%,不過都會留意埋今年DSE成績。 ...

如果選修科有4+或以上,要留意係老師教得好吖!還是因為最終考生人數少咗所致,一般如中西史最後只得10人以內學生考DSE,由於"基數"少而令到百分比數字上升甚至乎有100%的表現,個人認為,看百分比之同時應該留意埋個"人頭"數目。

洋蔥頭媽咪 發表於 20-6-6 00:30
你可以留意下貴校呢科 DSE 最終多唔多人考,如果老師教得好女女又有興趣當然讀得過。

4+率高唔奇,正如我 ...

我地中學M2 4+都係100%, 因為最後得1x人考。

物理+地理如何
‹ 上一主題|下一主題