用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 天神vs協恩vs坑真vs St mary
樓主: sar1216
go

天神vs協恩vs坑真vs St mary  

千語mami 發表於 20-6-6 01:07
1. 點解可以用天神名去試叩協恩?協恩會因為你大抽獎好運抽中天神而考慮收你?   我理解係通常用o ...

對樓主嚟講,叩門係靠「運氣」既

我識叩到st mary既,都係手持多個直私甚至神校offer既女仔,好有實力;協恩就通常係收翻協幼生。

sar1216 發表於 20-6-5 18:09
天神vsst mary vs 協恩vs坑真如何取決

坑真已收,派入入天神,想叩門協恩及st mary,如何取決

樓主已有不錯的學位在手,可喜可賀。
恕我直言,若我是校長,我會將機會留給標青但欠一點點運氣的叩門者。

膠post

樓主你諗掂天神開學教小二英文,留返d時間操fit個女啦

hugub 發表於 20-6-6 10:48
樓主你諗掂天神開學教小二英文,留返d時間操fit個女啦
英未必有大問題,反而我相信佢中文會超struggle

NNbaby 發表於 20-6-6 10:13
對樓主嚟講,叩門係靠「運氣」既

我識叩到st mary既,都係手持多個直私甚至神校offer既女仔,好有 ...
有位kg 同學叩入st mary 之後每年成績都是最top 那一班。不過星爺話齋,冇夢想同條咸魚有乜分別,你就尢得樓主la

我係你會叩 Maryknoll,只此一間!

chuheadlacool 發表於 20-6-6 10:13
反而想知有冇人抽中直小,再去叩其他直小?例如:樓主既天神再叩協恩?聖心津再叩Marymount/St. Paul?
...

有人大抽獎中直小再去叩直小
例如抽次熱(攞保險) 中咗再扣大熱
P.S. 協恩中學同附小已非直聯關係

MrBeast 發表於 20-6-6 11:53
有位kg 同學叩入st mary 之後每年成績都是最top 那一班。不過星爺話齋,冇夢想同條咸魚有乜分別,你就尢得 ...
咁佢升中有諗住再上層樓嗎?

cafeva 發表於 20-6-6 12:22
咁佢升中有諗住再上層樓嗎?

之前資深網友話龍校升中轉就要放棄一條龍,冇聽過佢中途轉,其他case 有聽過,不過我唔識當事人,聽左就算

MrBeast 發表於 20-6-6 14:00
之前資深網友話龍校升中轉就要放棄一條龍,冇聽過佢中途轉,其他case 有聽過,不過我唔識當事人,聽左就算 ...

一條龍小學升中外闖要破斧沉舟
想外闖又有保障考慮有直中小學

2018/2020年度中學學位分配辦法常見問題
https://www.edb.gov.hk/attachment/tc/edu-system/primary-secondary/spa-systems/secondary-spa/general-info/Updated%20FAQ_SSPA1820Sept_TC_March%202020.pdf

「一條龍」學校  

(2) 問 「一條龍」學校的升中安排是怎樣的?   

答 「一條龍」學校的小六學生可以選擇直接升讀其連繫中學。若學生申請參加派位中學的自行分配學位或不參加中學學位分配辦法的直接資助計劃中學(非參加派位直資中學)的中一學位(無論錄取與否),或參加統一派位,他們便不能保留直升連繫中學的權利。

開得題問,天神應該唔係妳杯茶。。。快d燒左張派位証,免得沾污雙手。。。

#膠問膠答

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

回覆樓主:

抽到天神,值得感恩啊!唔覺得有需要去st Mary or 協恩。

mamakarena 發表於 20-6-6 16:46
抽到天神,值得感恩啊!唔覺得有需要去st Mary or 協恩。

thanks

佢坑真offer 可能係call waiting , 我知上星期尾有人放offer, 包括我自己。

Mimimuel 發表於 20-6-9 19:39
佢坑真offer 可能係call waiting , 我知上星期尾有人放offer, 包括我自己。

咁你有無參加抽獎?

NNbaby 發表於 20-6-9 22:57
咁你有無參加抽獎?

有真小offer 的是不可以參加抽獎。

Mimimuel 發表於 20-6-10 07:17
有真小offer 的是不可以參加抽獎。

正解
所以好多網友質疑點解樓主有真小offer仲可以抽到天神(4月出咗vs post),而佢辯解話坑真group內好多家長都有抽

NNbaby 發表於 20-6-10 07:56

正解

這是不可能的,真小從龍年開始就不可以抽奬,無論是否真幼學生,總之有offer 的就不可以抽。

係喎,樓主好耐之前係其他帖已經話有offer, 我仲搭過嘴添