用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 瑪利曼小學vs 跑馬地聖保祿天主教小學
go

瑪利曼小學vs 跑馬地聖保祿天主教小學   [複製鏈接]

各位jm,很需要大家意見,因為連我老公都決定唔到,派到跑馬地st Paul catholic ,我很滿意神的安排,但我老公頗介意這是一所中文小學,因為阿女英文及其他學術方面都強,想叩第一志願瑪利曼。

我重視的係校風好壞及女孩子的質素,以及老師是否關愛孩子!

希望大家比意見給我!感激不盡!

25    0    0    1

回覆樓主:

既然老公強意願 又第一志願 去叩門
雖然我又好信神的安排,但係好多事卻又是事在人為。

回覆樓主:

考慮去叩門 如果成功 就讀第一志願
假如 有強力推薦亦不成事 順天而行

叩到就去讀,兩校都很好,入讀邊間都好好。
英小津校在香港不多,唔係想就有得讀,既然有強勁的推薦信,又係你的第一志願,仲有乜需要考慮?

回覆樓主:

如果你係重視校風同埋女孩子質素咁一定係 St. Paul Catholic 為佳。
另外英文本身強就更加應該去中文小學, 學中文比學英文難, 瑪利曼中文較 St Paul Catholic 弱,升中率 St Paul Catholic 高好多。

princesscupcake 發表於 20-6-5 13:31
如果你係重視校風同埋女孩子質素咁一定係 St. Paul Catholic 為佳。
另外英文本身強就更加應該去中文小學, ...

願聞其詳,MPS校風和學生質素如何,中文弱成點?~~~

兩間校風差好遠喎 瑪利曼無咁純樸 但係校風自由 聖保祿比較傳統保守 較多規條
你睇下邊樣適合你囡囡性格同屋企

多謝樓上各位jm 意見!非常感激感激!因為我老公經常講要揀最好的比阿女,但我就覺得要揀最啱嘅比個女,小女頗早熟,我揀校風純樸、貼地的學校,希望養成阿女謙虛有禮,少比較的環境下成長,但係老公覺得阿女學術強,學野快,唔好嘥左佢嘅特質,真係人生交叉點。

回覆樓主:

多謝意見。

babemom 發表於 20-6-5 13:48
多謝樓上各位jm 意見!非常感激感激!因為我老公經常講要揀最好的比阿女,但我就覺得要揀最啱嘅比個女,小 ...

喺 St Paul Catholic 讀得好時也可以轉去更強學術嘅學校。

princesscupcake 發表於 20-6-5 13:58
喺 St Paul Catholic 讀得好時也可以轉去更強學術嘅學校。

多謝你!對啊!非常同意你的説法,今晚可同老公講下!

回覆 babemom 的帖子

想話你知,天外有天 人外有人,比自己小朋友更叻既人仍然有好多,始終現今家庭一個小朋友起兩個止,加埋表兄弟姊妹,可以互相比較又有更多個,呢個想法,你要帶返俾你先生,否則,第時考測,成績表出既時候,你哋會好失望。

我呢幾年都慢慢接受左自己小朋友起學校唔係最叻果個(曾經係既),對於我嚟講,而家成績係其次,品格先最重要。阿囡剛先同我講,班主任同佢講過,外面既公司好鍾意請我們st paul畢業既小朋友,因為有責任感、純品。你問我,我都係鍾意請呢類學校出身既畢業生,確實係好乖,好有責任感。

至於創意,我覺得除學校培養外,家庭背景都有好大影響,唔可以將培養創意既責任同學校教學劃上等號。要創意,學校未必提供得好好,但都要視乎老師(我小朋友今年既老師是英國進修藝術master 回港教書,所以都有好多藝術資訊同空間俾到小朋友),咁做家長咪帶小朋友外出睇多啲,感受多啲囉,唔駛下下假手於人。

babemom 發表於 20-6-5 14:00
多謝你!對啊!非常同意你的説法,今晚可同老公講下!

你係咪本身住嗰區都知道/聽吾少嗰間校風唔係咁純樸所以有此擔心?

babemom 發表於 20-6-5 13:48
多謝樓上各位jm 意見!非常感激感激!因為我老公經常講要揀最好的比阿女,但我就覺得要揀最啱嘅比個女,小 ...

Marymount 都不是強調學術強,兩間文化是有點差異。如果你唔叩,老公可能怨你十年八年。

princesscupcake 發表於 20-6-5 14:02
你係咪本身住嗰區都知道/聽吾少嗰間校風唔係咁純樸所以有此擔心?

其實揀瑪利曼第一是因為阿女有一班讀瑪利曼小學的朋友仔,經常一起玩,咁到選校時我老公又順理成章地揀第一志願,覺得呢間女校一條龍也不錯!但當我個女派左st Paul Cat後,我覺得呢個都係自己揀嘅第二志願,亦都代表如果冇第一志願,呢個我都會接受,亦覺得係神的安排,把最適合的分配給我,但我老公的反應頗大。

bj1315 發表於 20-6-5 14:09

Marymount 都不是強調學術強,兩間文化是有點差異。如果你唔 ...

唉,我就係擔當唔起!但我老公又想我做final decision,但我又知道佢未真正接受,仲未諗掂。

回覆樓主:

我女去年叩12網三間,係MPS唔得,宜家讀緊SPPCS ,讀完就明白係神最好的安排。校風純樸,校規亦不如妨間講的多,學校好與時並進,知道現今的女孩不能用太死板的一套。

不過,小女幼稚園的三個best friend也在Marymount 全都很乖。其實MPS真係唔係主打學術強。如要學術,係咪應該德望之類

男人既野,以我經驗,信唔過,咁我會選擇扣門喇第時我怨佢好過佢怨我

PTL_L 發表於 20-6-5 14:02

想話你知,天外有天 人外有人,比自己小朋友更叻既人仍然有好多,始終現今家庭一個小 ...

感謝你這位用家的親身體驗及意見!我有很多朋友前日派結果日,都打電話來關心亞女,當他們知道派了這間學校後,都叫我唔使叩門,這間學校已經是非常好的!我今晚一定會把這個帖俾我老公睇。

我會選擇瑪利曼,因為一來英文小學,二來學術自由對新一代會更好,未來世界未必需要太乖的小朋友。
‹ 上一主題|下一主題