用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 上智、德雅等女校為目標,幼稚園、小學應該點選校? ...
樓主: i_love_leibb
go

上智、德雅等女校為目標,幼稚園、小學應該點選校?

apple1990 發表於 20-6-6 15:11
石硤尾 聖方濟各堂區 聖方濟各堂 地址:九龍深水埗石硤尾街58號

多謝分享我都有揾資料

popochiny 發表於 20-6-6 16:21
天主教嬰兒領洗0-3歲,要父或母其中一個係教友,成人慕道最少1.5-2年,你現在為了5分鐘的話已經太遲,當然 ...

係呀,我計過已經太遲
不過我有朋友個朋友可以帶我翻教會,我本身無宗教,都覺得可以去了解下

小曳人 發表於 20-6-6 21:50
我眼見...
KG 讀KV/KM, 比較容易考入SFA/德雅
而上智/德雅中學,亦係SFA 女生無更好嘅offer時,會揀嘅中學 ...

km上年報n班唔收細b表,我今年報k都會再睇下,呢2間都想試但就平常心!不過睇完大家分享,更覺得學術真係好緊要!我會放多d心機落去!

另外問題係我女超好動坐唔定好奇寶寶周圍走個d,d名幼係咪麻麻地呢d學生?

mingwing5 發表於 20-6-6 23:00
你要去上慕道班,為期一年半,每星期上1.5hr堂,領洗後你女女先可以領洗,而嬰兒領洗係0-3歲,即4歲先要搞 ...

我女而家過左歲半,所以我都趕唔切喇不過我會照去了解下,如果ok我都想女女以後信^_^

Dordormummum 發表於 20-6-7 01:05
德雅小學好易考,我女0學術都考到(emoji)
不過最後放棄左無讀

真的嗎?咁你女女讀咩幼稚園?

醒目開學勳章 貢獻勳章

i_love_leibb 發表於 20-6-7 05:47
km上年報n班唔收細b表,我今年報k都會再睇下,呢2間都想試但就平常心!不過睇完大家分享,更覺得 ...

我個都係好奇寶寶 ...
孩子好奇,即係求知慾強,係好事!要keep 住呀!

恐龍家

回覆 i_love_leibb 的帖子

因為兩個女都有其他OFFER, 所以我地冇TAKE呀
不過又真的好多幼稚園同學仔都考到, 所以你到時可以試下報KV

i_love_leibb 發表於 20-6-7 05:32
我想問如果插班就唔洗睇地址、分數?你女女好叻呀插班應該得好少,考得入好勁,咁佢而家翻學ok?我 ...
考插班咩都唔睇,基本上只睇成績,除非你識高層人員。我女已是初升中生了,佢讀時基本上無咩大問題,老師都好好(插班入得,成績基本都係頭一批的),我眼見啲同學都好純。佢最後無上書院,選擇了入直資,其他同學大部份直上書院,上書院的同學亦唔見讀得好辛苦。

i_love_leibb 發表於 20-6-7 05:28
你講得啱!我要相信自己女女係可以做到^_^
其實係媽媽自己好無自信我好怕自己咩都唔識,會教唔 ...

15 分可以搏聖家,但一兩個位唔會多。

聖家叩門都次做卷,40 網嘅瑪神、旅港都係。所以谷學術係可以帶來唔少 “安心”,但未必個個谷到。你可以望埋邊啲學校叩門 000 齋 talk 唔做卷。

唔需要驚,做父母無論咩情況都要冷靜,要俾信心自己同小朋友。小學一年級程度嘅野,唔會問太深,你有香港讀書有小學畢業就一定搞得掂。如果都係怕怕地,咪平平地搵個 DSE 畢業生上門用英文/普通話陪阿妹講野睇書、玩遊戲。一來練膽多見陌生人,二來幫輕下。不過我信家長係有能力,尤其宜家上網咁多資源。你得嘅!

btw, 呢個年紀小朋友坐唔定係正常,求知欲強、活潑,到 5 歲會定啲。

聖家鍾意KV 學生

小曳人 發表於 20-6-7 08:55
我個都係好奇寶寶 ...
孩子好奇,即係求知慾強,係好事!要keep 住呀!

但真係無時停佢乜都好奇
同埋好無耐性
有時想教佢嘢
佢係唔鐘意聽
一定要自己試

上pg老師拎咩出黎都要衝出去
唔可以等多一陣

點話都無用

九龍塘陳太 發表於 20-6-7 10:23

因為兩個女都有其他OFFER, 所以我地冇TAKE呀

如果kv肯收表,我都會試呀!不過我女講嘢無咁好,佢識聽但好少講d人話會考唱一隻歌,真係覺得好難,但我都努力教導中,希望到時佢有進步

熱媽 發表於 20-6-7 11:19
考插班咩都唔睇,基本上只睇成績,除非你識高層人員。我女已是初升中生了,佢讀時基本上無咩大問題,老師都 ...

咁到時都要睇我女有無讀書天分不過起碼幼稚園想好好幫佢揀,打好個底!多謝你分享!

我先生係唔會理呢d嘢,得我一個爬文準備,有時都覺得好攰好彩有大家嘅意見

charis0225 發表於 20-6-7 12:38
聖家鍾意KV 學生

可惜kv好難入
要好好加油

i_love_leibb 發表於 20-6-7 05:50
我女而家過左歲半,所以我都趕唔切喇不過我會照去了解下,如果ok我都想女女以後信^_^
...

今年先收集資料 等下年五/六月申請
幼兒主日學3歲(K1)起 每年九月開課
成人慕道班 同樣九月開課

1998Ruby1998 發表於 20-6-7 12:34

15 分可以搏聖家,但一兩個位唔會多。

謝你比我嘅意見、鼓勵!

我自己以前係因為呀媽覺得女仔唔洗讀咁多書,早d出黎做嘢揾錢,令我無得升讀落去,所以一直我都有d遺憾,我唔想女女好似我咁,無得揀,我想盡自己能力去為佢打好基礎,而家為左面試k,我都好努力做功課,我覺得有d時候,唔只小朋友要準備,父母都要好好準備下,例如我口才唔好,會想早少少睇多d學校資料,諗下點答問題,但我先生成日覺得太誇張,但in n時佢真係比人問到口唖心累

做媽媽真係攰

醒目開學勳章 貢獻勳章

i_love_leibb 發表於 20-6-8 00:16
但真係無時停佢乜都好奇
同埋好無耐性
有時想教佢嘢
要教佢等,呢樣野要慢慢訓練
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

i_love_leibb 發表於 20-6-8 00:48

幼兒期,家教比學校教育重要呀! 呢個世上無非讀不可嘅學校,relax,努力過就得,學校唔識欣賞唔係你有問題

培養閱讀興趣最重要!

恐龍家

樓主, 加油呀!

小朋友太細時, 好多野未必睇得出,
好似我細女, 一直以來所有野都比家姐慢,
但6歲之後她特然間爆發,
所以真係冇人知架! 盡力啦......

之前投資左好多時間在妹妹伴讀上
都覺得佢冇咩反應, 同家姐唔同
但原來時間一到, 特然間得就得架喇

所以千萬唔好灰心, 盡力做就得架喇

加油!!!

i_love_leibb 發表於 20-6-8 00:48

所以好多時果係上一兩代種出黎, 下一代受返如果上一代識幫自己揀間好小學為下一代拎世襲分, 如果自己細個識諗去領洗為下一代拎多5分, 如果..........

既然已成定局, 唯有認命自己喺呢個遊戲真係落後人地幾代人, 由自己一步一步做起慢慢追, 為兒孫鋪路