用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 上智、德雅等女校為目標,幼稚園、小學應該點選校? ...
go

上智、德雅等女校為目標,幼稚園、小學應該點選校? [複製鏈接]

如題

誠心請教過來人
我希望小女以後讀乖d嘅女校
心儀上智、德雅、聖羅撒等女校
本身居住係40校網
如果要入以上中學
應該入咩幼稚園、小學好?
要點樣行呢條升學路呢?

小女性格超好動活潑
黎緊2020年尾讀明慧n班
而家準備緊k面試資料

8    0    0    0

i_love_leibb 發表於 20-6-5 10:35
如題

誠心請教過來人

我女讀明慧north point. 考到德雅。但會放位因住好遠。

德雅私小 .. 我估選d學術水平高d既幼稚有助面試

SRL 小學津貼要自行(計分)或派位入...

HTC主要收BAND 1 生 , 冇話邊間有優勢

除左選校, 信埋教都應該重要, 見你選嘅都係天主教女校

回覆樓主:

九龍區避開大熱可考慮以下:
津小 34網SRL 41網兩間聖家
私小 深水埗德雅 九龍城九真
SRL/聖家/九真有直聯中亦可外闖

ivycwl 發表於 20-6-5 11:03
我女讀明慧north point. 考到德雅。但會放位因住好遠。

咁叻叻^_^難唔難考?係咪都要準備好多?

hugub 發表於 20-6-5 11:37
德雅私小 .. 我估選d學術水平高d既幼稚有助面試

SRL 小學津貼要自行(計分)或派位入...

其實唔係該區校網,係咪都幾難入到心儀津校?

Poyau 發表於 20-6-5 12:18
九龍區避開大熱可考慮以下:
津小 34網SRL 41網兩間聖家
私小 深水埗德雅 九龍城九真

因我40校網,如果其他校網津校應該都唔洗諗?派位無我份

其實讀德雅小學成績好好大機會入到上智

心儀上智、德雅、聖羅撒
心儀上智《等大抽獎 40 網
心儀德雅《入讀德雅小學,可惜幼稚園部已經冇左
心儀 SRL《搬去 34 網抽 SRL 小學部

另一條路,會辛苦,要付出,唯獨問題:唔係個個家長做到亦唔係個個小朋友都適合》谷學術。
先谷學術,先拿下 SFA/APS。德雅、禮賢等校就睇下面試表現(禮幼有冇考慮過?)。搏甲部抽任何一間心儀女校。學術夠 fit 就試叩 SRL 等女校,唔得就讀私校等呈分再搏殺。
另一方法,就係信主得救,20 分聖家,必定坐等開學。不過就唔好呃天主,過河拆橋,必須積福積德。

i_love_leibb 發表於 20-6-5 14:41
其實唔係該區校網,係咪都幾難入到心儀津校?
現行的小一入學機制,分為「自行分配學位」和「統一派位」兩個階段

自行分配學位

每所官立及資助小學會將其小一學額的大約50%作為「自行分配學位」之用。在「自行分配學位」階段,家長可替其子女向一間位於任何小一學校網的官立或資助小學,遞交小一入學申請表,申請該校的自行分配學位。自行分配學位分為兩類:

[p=20, null, left]甲. 供有兄/姊在該小學就讀或父/母在該小學就職的申請兒童的學位

- 約佔學校小一學額的30%
- 未能盡用的學額,學校可根據「計分辦法準則」自行分配
- 如有不足之數,以原本預留作統一派位的學額填補
- 凡屬此類別的申請兒童,必獲取錄

https://www.chsc.hk/psp2019/prim ... ystem.php?lang_id=2

i_love_leibb 發表於 20-6-5 14:39
咁叻叻^_^難唔難考?係咪都要準備好多?

我女話不難,只係老師講故事之後問問題,我女考了6,7間得德雅收

我女係文靜聽話坐定定(簡單來説有點呆),但反應表達比較差。

佢個日仲要比我鬧完,喊住上課室(但笑住走)

i_love_leibb 發表於 20-6-5 14:43
因我40校網,如果其他校網津校應該都唔洗諗?派位無我份

跨區可考慮自行
去年SRL有20分中 兩間聖家有15分中
所以樓上講20分選聖家 可以等開學

回覆樓主:

德雅不難考
如考入,預了要付出~

回覆 i_love_leibb 的帖子

樓主,你小學最好入SRL, 就算派唔到都可試插班,因我見幾年都有德雅小學生插入SRL(我知起碼有連續3年), 入得SRL 基本保証直上書院,如成績在頭一批,會有很多選擇。每年在SRL P6的頭1x-2x 都會向外闖,DG,HY,GH,SPCS, 上智(都喜歡收SRL囡囡),女英華,聖提和瑪利諾等(只計女校,男女校都有但唔多)

Dybala 發表於 20-6-5 12:03
除左選校, 信埋教都應該重要, 見你選嘅都係天主教女校

我都有留意到好多係天主教!我本身無宗教,都唔抗拒信教,都諗緊好唔好試下番教會,不過我身邊完全無天主教徒,唔知點入手!

1998Ruby1998 發表於 20-6-5 15:42
心儀上智、德雅、聖羅撒
心儀上智《等大抽獎 40 網
心儀德雅《入讀德雅小學,可惜幼稚園部已經冇左

我就應該無辦法搬屋轉校網,其實都覺得學術好緊要,所以幼稚園呢幾年個底好緊要,因我女係細b,上年報n班時好多勁學校都唔收表,有得見個d都唔收,得明慧最後收左,聽d人講學術都唔差?所以好猶豫k繼續直升明慧,等佢語言好d,定考其他學校好,禮幼係我目標架!爬文後覺得佢好有愛心,但學術ok嗎?仲有無其他推介?

ivycwl 發表於 20-6-5 16:15

我女話不難,只係老師講故事之後問問題,我女考了6,7間得德雅 ...

我女同你女女相反我女係超級好動坐唔定個d,唔知大d會唔會好d......我同佢面試都好難控制佢

Poyau 發表於 20-6-5 17:33
跨區可考慮自行
去年SRL有20分中 兩間聖家有15分中
所以樓上講20分選聖家 可以等開學

20分!咁我係一定要入天主教啊我想問我入左呀女要受洗埋先ok?
‹ 上一主題|下一主題