用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 派到心儀LS, 而放棄IS
樓主: Osiana
go

[小學] 派到心儀LS, 而放棄IS  

Osiana 發表於 20-6-9 07:30
同意。
同事女兒到英國寄宿學校後,同媽咪講,“唔可以唔理政治因為每一件事都係政治”, 唔代表佢好激進, ...

Agree學校同老師能帶比學生不同角度嘅資訊,而唔係呢樣就唔講得。學生咁樣先能多角度分析,自己選擇自己相信d乜。
我都希望學校唔好比家長同政府影響

Jane1983 發表於 20-6-9 11:05
回覆 sabsab122 的帖子

可立小學常識科的教學video,老師係片中話當時中國鴉片情況嚴重,英國為了消滅鴉片 ...
咁誇張😨😨😨

Jane1983    發表於 20-6-9 11:44

Jane1983 發表於 20-6-9 08:05
回覆 小寶貝兒 的帖子

係ga,關心社會、關心世界,先係正路。多d思考,獨立分析,係呢個世代好緊要。

我好細個父母就帶我哋去電影院睇鴉片戰爭。我啲中史當然係好渣。但係我記得個電影內容係林則徐燒咗啲鴉片然之後英國人好嬲,之後發動戰爭。不過我中史咁渣係唔會亂咁教啲小朋友。如果做得教書一定要搵好多資料去查證個事實先至可以教小朋友。
我諗我哋大部份人都唔希望好似紅衛兵嘅思想批鬥式咁樣去評論唔同自己意見嘅人。但係個問題係嗰啲人都唔知道自己係有問題,各自都覺得自己好正義,成日會叫人醒下啦。
國際學校應該放眼看世界佢哋會留意世界新聞,要心胸廣闊。

b3410    發表於 20-6-9 18:03

回覆 gfkwong 的帖子

同意你所講。希望小朋友對歷史有基本常識,對呢個世界會關心,是非黑白有自己的想法,亦會用理性和尊重的態度同人討論。

如果唔係經過2019社運,我諗我會比小朋友讀local ,大個先出國。畢竟international school 學費真係貴。
但當我發現local 神校都可以去到咁癲嘅時候,
我就完全打消左local school 嘅念頭。
洗少d都要小朋讀國際學校。
個問題只係,國家學校是否真係無顏色教育?

sabsab122 發表於 20-6-9 12:53

如果唔係經過2019社運,我諗我會比小朋友讀local ,大個先出國。畢竟international s ...
IS一般都比如 LS做得好。 不過,呢D要視乎校長,老師,家長,教育署等多方面。

依家咁嘅情況,真係今日唔知聽日事。

我唔擔心社運,顏色教育,我覺得香港教育體制落後,只著重背書,沒有將來工作要嘅技能。

sabsab122 發表於 20-6-9 12:53

如果唔係經過2019社運,我諗我會比小朋友讀local ,大個先出國。畢竟international s ...

Deleted

真的每人不同了。有認識cis轉dgs的,也有認識spcc轉hkis的。

讀緊如SIS, CDNIS, GSIS等的國際學校都可以報小一大抽獎?是經學校報還是自行聯絡教局報? 其實IS通常都可以直升Grade One,應該無咩人咁做吧?

bebee924 發表於 20-6-11 16:29
讀緊如SIS, CDNIS, GSIS等的國際學校都可以報小一大抽獎?是經學校報還是自行聯絡教局報? 其實IS通常都可 ...

可以的。出去考又得,自己報大抽獎又得。

我見過屋企環境有變,小朋讀完小學,升讀本地直資,平d學費。

大家對LS and IS的討論我十分認同, 但其實有冇邊間IS係如你地所講既咁好?我啱啱開始研究IS, 但其實搵到既只係好表面既野,我身邊又唔多朋友讀IS,對於揀邊間IS唔知從何入手(emoji)(emoji)

sammiyummy 發表於 20-6-14 01:13
大家對LS and IS的討論我十分認同, 但其實有冇邊間IS係如你地所講既咁好?我啱啱開始研究IS, 但其實搵到既 ...
你好。
你可以先定自己嘅預算。 IS 學費、雜費都差別好大,由十萬頭至廿萬不等,未加debenture.  咁樣會幫你縮窄範圍。

跟住可以去學校講座及開放日,睇下環境等,要自己親身去過學校,了解過,就更加容易做決定。

sammiyummy 發表於 20-6-14 01:13
大家對LS and IS的討論我十分認同, 但其實有冇邊間IS係如你地所講既咁好?我啱啱開始研究IS, 但其實搵到既 ...

你住邊區?甚麼年級?budget 如何?
通常傳統有口卑(相對難入)那些都幾好,各有特色。
ESF大路之選,各區都有。
一般IS在低年級mass intake入到,之後便一條龍,所以planning好會順(emoji)好多。

Thank you 大家的意見,俾左些方向我!感謝感謝!
我小朋友宜家差不多2歲,我應該由幼稚園讀IS定小學先入IS? 就係因為自己/身邊朋友未經歷過IS,我想幼稚園時睇下小朋友傾向適合邊一種,但有人又話幼稚園係mass intake,小學先入會難入...

回覆樓主:

讀緊RC yr1 報 DGJS p1
但嗰位「小朋友」8月讀 IBDP 啦

sammiyummy 發表於 20-6-14 09:29
我小朋友宜家差不多2歲,我應該由幼稚園讀IS定小學先入IS ...

其實今時今日,如果家長可以早些決定小朋友是否選擇IS會較好,因為現今本地的教育不足大家眼見,越來越多中產或以上選擇IS,很多有歷史口碑好的一條龍IS幼稚園已不易入,莫講話錯過了mass intake想小學插班,你見到這裡不少post想轉讀IS也只能選較新的IS,而且就算讀所謂本地的名校,其實英文和IS要求的native也有距離!

明白,真心謝謝兩位的意見!(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

sammiyummy 發表於 20-6-14 09:29
我小朋友宜家差不多2歲,我應該由幼稚園讀IS定小學先入IS ...

其實就算讀左幼稚園,都未必知
其實好多小朋友讀邊樣都可以適應
諗清楚自己想小朋友接受邊種教學可能容易d選擇