用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 代友問問 — Spcsps vs Spccps vs CKY
樓主: domewong
go

代友問問 — Spcsps vs Spccps vs CKY [複製鏈接]

插CKY直情係難啦,IB成績愈來愈好,無分精唔精英先可以讀IB。

回覆樓主:

Spcc 的 ib 是不是top students 先可以讀?好似男拔咁?

Spcc不需要top student 都可以讀Ib。

男拔要英文好才可以讀Ib,唔一定成績最好的一班。我有朋友全級100+都可以入Ib。

其實Cky的級數(尤其公開比賽和入大學情況)比Spcc差幾遠。如果在Spcc讀得幾好,基本上轉其他學校不難。

LLLT 發表於 20-10-14 19:10
Spcc不需要top student 都可以讀Ib。

男拔要英文好才可以讀Ib,唔一定成績最好的一班。我有朋友全級100+都 ...

SPCC論IB,只有男拔可相比;論DSE即唯有女拔可比。所以論整體來説,SPCC的確能兼顧兩者。更難得,SPCCPS 是一條龍。

當我膚淺也好,支持自己小朋友的學校又好,spccps各方面的排名應該是高其他學校一點的,從三間中揀這間真的沒有錯的了。

回覆樓主:

SPCC 小學收150人,差個批可能會出國或離開。中學收238人,插班個入去個d一定係精英中嘅精英啦⋯⋯可以話SPCC係集天下兵
假如有得簡,我都會簡SPCC,名校喎⋯⋯

Ann201403 發表於 20-10-15 01:00
SPCC 小學收150人,差個批可能會出國或離開。中學收238人,插班個入去個d一定係精英中嘅精英啦⋯⋯可以話SP ...
入SPCCPS從小學開始,如果想保持競爭力,壓力還是頗大的。唔關家境事,主要係小朋友自己的資質,潛質,學習態度。
‹ 上一主題|下一主題