用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 九龍塘宣道小學 vs 沙田圍呂明才小學
樓主: TwinsGirls
go

九龍塘宣道小學 vs 沙田圍呂明才小學

回覆樓主:

考慮升中目標是什麼
沙呂有B1A聯中 宣小升中更強

醒目開學勳章 貢獻勳章

沙呂!無得輸!校社大,又近屋企多d
除非孩子係音樂人,加上你target DB/直資中學

恐龍家

TwinsGirls 發表於 20-6-4 17:35
求意見

沙呂
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

02413124 發表於 20-6-5 11:15
FYR,我聽過有個CASE係第一個小朋友但棄宣小,要荃灣浸聯
原因係父母音樂都唔得,唔想谷樂器 ...

父母音樂唔得唔緊要,肯比錢小朋友去學音樂就解決。有幾多個係父母去教小朋友樂器呢?!另外,唔學樂器都可以唱歌,相信間間學校都有音樂科。

sunshineB 發表於 20-6-5 08:22
上年3私其中一間 VS 沙呂(叩入)

最後都係揀返私小

請教下有咩原因令你做出呢個決定?

回覆 BERNICEJUNE 的帖子

佢話唔想日日督佢練因佢小朋友講明唔鐘意學樂器

tinymicmic 發表於 20-6-5 13:49
請教下有咩原因令你做出呢個決定?

沙呂有個不明朗因素是我的考慮

當初我target 沙呂111,但自行入表後一日便出現負面新聞,但係上咗船就要繼續,叩門係為細既鋪路,但突然的人事變動及未能落實校長人選,令我失去信心

我可以比小小资料,我女畢業之前個屆,在宣小全級考8x .去到沙崇全級考第一,當然同學也有努力。

我又比小小資料,沙呂級頭去到LSC,都係級頭,唔只一屆
另外,亦有級頭去左DBS做埋IB 45分狀元

仲有另一個CASE 宣小BAND1,入到沙田4大英中之一都係由中下跌到全級尾,每年都跌,一樣,我都相信同學也有唔夠努力地方

02413124 發表於 20-6-5 15:54
仲有另一個CASE 宣小BAND1,入到沙田4大英中之一都係由中下跌到全級尾,每年都跌,一樣,我都相信同學也有唔夠 ...

delete

回覆 02413124 的帖子

咁我諗都好多呢d 個別例子嘅,有aps 升好學校再考得好,有呂小升中後考得唔好,相反亦然啦,所以我覺得呢d 例子無咩參考價值嘅

break_it 發表於 20-6-5 19:42

咁我諗都好多呢d 個別例子嘅,有aps 升好學校再考得好,有呂小升中後考得唔好,相反 ...

同意,quote呢d例子只是回應diamondhill的資料,想指出2間都有能力係一線學校考得好,上到中學就另一個天地。所以點都係睇小朋友。

TwinsGirls 發表於 20-6-4 17:35
求意見

我會揀沙呂,如果小朋友一直保持top 10%, 沙田大把band 1 學校,而且宣小現在的校長會退休,好似新接任的是黃錦輝的前副校,有不穩定因素。

Vote for 沙呂

sunshineB 發表於 20-6-5 14:32
沙呂有個不明朗因素是我的考慮

當初我target 沙呂111,但自行入表後一日便出現負面新聞,但係上咗船就要 ...

明白。謝謝!

比我住沙田就一定揀沙呂,兩間升中當然有差距,但唔係大差距,計埋學費車費車程,沙呂秤先。

其實真係好想講下:
宣小係希望小朋友學樂器
但如果你試左1~2年都覺得真的唔適合
係可以同學校講轉聲樂, 唔一定要攬住個樂器去到6年級
其實玩開香港教育制度既家長, 都應該明白多個樂器對升學幾咁重要!!
點解要早在小朋友5歲半就斷定他無天份呢呢
希望有APS OFFER 既家長想清楚, 你地唔揀APS既原因千萬唔好因為樂器
因為你地係唔會咁早就知自己小朋友有冇音樂天份
雖然曾經我都有咁想過......但其實阿女係可以做到架
等如學英文一樣, 你會唔會係

5歲半就覺得個小朋友冇學英文既天份而唔需要佢學英文0Y

醒目開學勳章 貢獻勳章

所以,已經去到教育理念:是否想以音樂鍛鍊孩子

已經唔係講興趣

我:我希望佢享受音樂,但唔想用音樂嚟鍛鍊佢,我期望小學階段能夠多接觸不同事物,搵到自己嘅興趣,自發/主動學習,而唔係花大量時間响同一件事上面

zaba    發表於 20-6-11 14:19
恐龍家

小曳人 發表於 20-6-6 10:25
所以,已經去到教育理念:是否想以音樂鍛鍊孩子

已經唔係講興趣

Agree 唔想為考級而追趕
利申:只係學琴,亦知對升學冇幫助,但小朋友只係喜歡學琴,唔想學其他學器,但好細就話想學琴,亦唔喜歡唱歌

醒目開學勳章 貢獻勳章

02413124 發表於 20-6-6 12:47
Agree 唔想為考級而追趕
利申:只係學琴,亦知對升學冇幫助,但小朋友只係喜歡學琴,唔想學其他學器,但好 ...
大仔都係學鋼琴,講過希望佢考埋8級,但最終練琴次次發脾氣,我地怕咗佢,提出幾次唔好再學,佢先肯停學!但閒時,又會打開個琴隨意彈....
不過我估唔到,舊年小六生畢業表現,班中樂器8級有幾個,但綱琴最高嘅係6級,所以大仔成為keyboard 手
恐龍家