用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 投訴幼稚園途徑?!
樓主: AshleyTam
go

投訴幼稚園途徑?!

如果係海x中英文幼稚園,我想知係咩問題,因為本身黎緊想幫女女報k1

回覆 aby336 的帖子

回覆 bubu-ungugu 的帖子

係啊,間幼稚園真係好衰。查詢方法之前講咗。
總之避開,廣傳自己嘅親戚朋友唔好好似我咁中招。
如果無個處理結果,到時咪唯有新聞媒體見。

回覆 popopaco 的帖子

亂收費,無正式收據,恐嚇家長。

AshleyTam 發表於 20-6-18 13:23

AshleyTam 發表於 20-6-18 13:23

其實,我感覺到樓主對學校好有怨念。其實,

回覆 piglover 的帖子

我對今時今日仲有咁樣違法嘅事由幼稚園去發生,感到不可思議同失望。相信任何一個人發生同樣嘅事,一定覺得震驚。
究竟係執法部門或監管機構有漏洞還是隻眼開隻眼閉?
希望事情會水落石出。

回覆 piglover 的帖子

其實事情好簡單。妳去到一間餐廳話明係度食嘢,職員話妳知你交1萬幾千係度就可以喇。俾錢後妳問有咩食啊,佢答妳咪粥粉麪飯咯。妳再問:有冇餐牌啊?佢話無喎,我話妳知有大概粥粉食麪飯食啊。然後就開咗張shop B嘅收據俾妳。妳肯定覺得奇怪,再問職員,我係妳shop A食嘢,點解妳俾shop  B手寫收據我?然後幾個職員同妳解釋收咗咩錢,每個人每次答案都唔同,金額又唔一致。
咁妳肯定會要求收錢嘅shop A俾個個客人都有份睇嘅menu妳睇就清楚曬喇,點知餐廳話妳知唔可以,冇得睇喎!負責人話妳知,我同另外一個人上妳屋企講,就算妳拒絕唔方便,佢不停話,我知道妳地址,要上門穩妳呢句話講到不下十次。

咁小嘅事,點解要做到咁鬼鼠?咁簡單嘅事,要咁復雜?!
係咪好神奇啊?!

回覆樓主:

間學校係咪得全日班? 全日班卷校都收生不足? 睇schooland 好似冇乜學生

回覆 蚊蚊mosquito 的帖子

每件事無論成功或失敗都總有原因嘅。實在費解嘅係為了一萬幾千去挺而走險,去做違法嘅事真係好無知。

回覆 AshleyTam 的帖子

某間幼稚園也是如此,教局只回覆,違反教育條例才可處理
其他只可以家長同學校自己傾!

做得呢種事的幼稚園,那有”可以傾”的餘地?

回覆 Antiveg 的帖子

係啊,而家有D唔自覺嘅幼稚園真係缺乏監管。最慘係有D監管部門中意hea住做,要打擊呢D惡劣嘅行為真係唔能夠凈係靠一間機構或者執法部門。
當然,如果家長一日唔企硬,等於助長歪風。受苦嘅依然會留給我哋下一代。

教育局沒有把關,好多家長又驚小朋友被報復

上網講二句,學校又一句”誤導,不實”要禁聲。。。

妳總結得好好,現實有時就係如此血淋淋,慘不忍睹。相信都係90%家長的心聲和真實寫照。
包括我做公務員的父母都係咁勸我,但係我反駁:
今時今日我哋可以幾乎生活係一個相對和平的環境下,都係前人種樹後人乘涼換返嚟嘅。
尊重每個人的想法和做法,但係我更希望由我開始做多少少行前一步換來以後我哋嘅後代還是敢想敢說敢做。

敢投訴已經好好。
好多家長覺得只是錢,無所謂
但其實背後係反映間學校點樣處事。

對家長都咁,閂埋門就不敢想了。。

其實我遇到有關幼稚園收費不解的事情,不過因為並不是多錢,所以只是心裡很不忿。小朋友讀的幼稚園收據單會寫邊套教科書,比如學習生活套裝~幾錢,但是卻不具體寫出書名同幾本書,然後書費就每個學期每本書都漲價5蚊左右,都是同一套書卻年年漲價,可是我查過此套書實際售價並沒有如此貴,所以細女就報讀其他學校

係啊,無論學校或者團體,聲譽真係好重要。
一傳十十傳百,好唔好其實大家總會知道

真係好細微嘅事已經可以睇得出間學校係點。

回覆 fiona1008 的帖子

好似之前有朋友講過一樣,每間幼稚園總或多或少都有唔太清晰嘅地方
隻係多少問題,如果我遇到好似你咁樣可能一兩個價錢唔清晰,涉及問題唔大,我處理結果或者同你一樣,因為我哋人生有更重要的事去完成。

但係涉及到底線問題就唔可以,一定要追究到底而且要用事實證據理論去擊破
困局